Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Μοχλός ενίσχυσης της εκμετάλλευσης των μεταναστών

Ως αυταρχικό εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης σε βάρος των λαθρομεταναστών και μοχλό ενίσχυσης της εκμετάλλευσης που υφίστανται, κατήγγειλε χτες το ΚΚΕ στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη λαθρομετανάστευση, κατά τη συζήτησή του επί της αρχής στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Παρεμβαίνοντας ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, επισήμανε ότι «το νομοσχέδιο θα κάνει μια καταγραφή προκειμένου η κυβέρνηση να απελάσει τους αλλοδαπούς που βρίσκονται στη χώρα μας». Τόνισε ότι η κυβέρνηση χτυπά συνέχεια τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας, αφού «είναι το μόνο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει σήμερα για να επιτύχει τους στόχους της παγκοσμιοποιημένης αγοράς. Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται και το συζητούμενο νομοσχέδιο». Πρόσθεσε ότι έρχεται μετά τη Συνθήκη της Σένγκεν και τη δημιουργία του ευρωστρατού. Σημείωσε, μάλιστα, ότι «είναι αντιδραστικότερο από την οδηγία της ΕΕ, που εγκρίθηκε στη Φινλανδία πριν από έναν χρόνο», μια και «εισάγει νέες κατασταλτικές ρυθμίσεις σε βάρος του μόνιμου μετανάστη και εισάγει τον χαφιεδισμό».

Αναφερόμενος στις αιτίες της λαθρομετανάστευσης, ο Νίκος Γκατζής σημείωσε πως «αυτά τα μεταναστευτικά κύματα, κατά την άποψή μας, ήταν αποτέλεσμα της φτώχειας και των πολέμων που επέβαλε η "νέα τάξη πραγμάτων"». Σχολιάζοντας συγκεκριμένα άρθρα του προτεινόμενου νόμου, τόνισε ότι «με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση δείχνει να μην επιθυμεί την αντιμετώπιση του προβλήματος στις πραγματικές του διαστάσεις, εφόσον με τις ρυθμίσεις του παρατείνεται η δυνατότητα εκμετάλλευσης των μεταναστών». Οπως τόνισε, «η κυβέρνηση δε θέλει να προχωρήσει στη νομιμοποίηση των υπαρχόντων μεταναστών και την παροχή ίσων δικαιωμάτων», επισημαίνοντας πως «η νομιμοποίηση των μεταναστών είναι επιβεβλημένη γιατί είναι υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού». Παράλληλα τόνισε ότι με το νομοθέτημα «διατηρούνται ή εισάγονται νέες κατασταλτικές διατάξεις σε βάρος του μη μόνιμου μετανάστη, με παράλληλη επαναφορά της απαγόρευσης της πρόσληψης του αλλοδαπού σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία».

Στην παρέμβασή της, η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, σημείωσε ότι το μέχρι σήμερα νομοθετικό πλαίσιο αποδείχτηκε ανεπαρκές για τις διαστάσεις που πήρε το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Σημείωσε ότι με το νόμο τίθενται οι κανόνες «που θα παρέχουν στους αλλοδαπούς δυνατότητες μόνιμης διαμονής», ενώ «διασφαλίζεται η κοινωνική ένταξή τους».

Ως νομοσχέδιο «νοικοκυρέματος» της υπόθεσης των αλλοδαπών εργαζομένων στη χώρα, επιχείρησε να παρουσιάσει το νομοθέτημα ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Χ. Τσιόκας, σημειώνοντας πως «το νομοσχέδιο θέλει να συντονίσει μια μεταναστευτική πολιτική μακράς πνοής» και «διατυπώνει σαφείς προϋποθέσεις εισόδου και εργασίας» όπως και «ρυθμούς ροής με βάση τα συμφέροντα της χώρας». Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το ότι «καθορίζει ως συντονιστή το υπουργείο Εσωτερικών», σημειώνοντας ότι οι διατάξεις του οδηγούν στην «εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής με βάση τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας» και προσθέτοντας ότι ο προτεινόμενος νόμος «διασφαλίζει ανθρώπινα δικαιώματα».

Με σαφείς ξενοφοβικές αιχμές ήταν η παρέμβαση του εισηγητή της ΝΔ, Α. Δαβάκη, ο οποίος επισήμανε ότι «πρέπει να δούμε και τους αρνητές της νομιμοποίησης, που στηρίζονται σε επιχειρήματα» σημειώνοντας ότι η νομιμοποίηση συνιστά «αμνηστία σε κάποιους ανθρώπους που δε σεβάστηκαν τη νομιμότητα» και υποστηρίζοντας ότι «θα ενθαρρύνει ένα νέο ρεύμα λαθρομεταναστών». Τόνισε ότι «η κυβέρνηση, αντιμέτωπη με το φαινόμενο, ως αντίδοτο κατέφυγε στη λύση της συλλήβδην νομιμοποίησης, πράγμα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο». Παρ' όλα αυτά χαρακτήρισε θετικό στοιχείο την «πρόθεση συστηματοποίησης της διαδικασίας πολιτογράφησης», σημειώνοντας όμως ότι «η εκ των υστέρων παρέμβαση αποτελεί μια επιβράβευση του αμαρτωλού παρελθόντος, για το οποίο δίνεται άφεση αμαρτιών».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε στην παρέμβασή του και ο εισηγητής του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ