Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ
Οι επεμβάσεις σκοπός του «Ευρωστρατού»
  • Δεν έχει καμία σχέση με την άμυνα της ΕΕ, παραδέχτηκε χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος
  • Λ. Κανέλλη: Οι «15» της ΕΕ θα επεμβαίνουν οπουδήποτε θεωρούν ότι υπάρχει «πολιτική κρίση»

Χρήσιμη και ωφέλιμη θεωρεί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος τη συμμετοχή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ, η ΔΕΕ ή η ΕΕ, αφού έτσι δίνεται η δυνατότητα η Ελλάδα να φαίνεται ως χώρα σταθερότητας στην περιοχή.

Τα παραπάνω ανέφερε χθες ο υπουργός σε χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για το εξοπλιστικό πρόγραμμα. Μιλώντας ειδικότερα για τον «Ευρωστρατό», ήταν αποκαλυπτικός για τις πραγματικές του διαστάσεις. Η ΕΕ, είπε, έχει οριοθετήσει τη στρατιωτική της δύναμη. Θα μετέχει σε «ειρηνευτικές και σταθεροποιητικές αποστολές» και δε θα ασχολείται με τη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ. Ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε ότι την άμυνά της η ΕΕ την έχει εναποθέσει στο ΝΑΤΟ. Σχετικά με τους κινδύνους για την άμυνα της χώρας, ο υπουργός είπε ότι εκτός από την Τουρκία υπάρχουν και νέοι κίνδυνοι που απορρέουν από τη ρευστότητα στα Βαλκάνια, αλλά και από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η υπογραφή της σύμβασης για «ευρωμαχητικό» αεροσκάφος, αφού, όπως είπε, επιδίωξη της Ελλάδας είναι να υπάρξει συμπαραγωγή στη χώρα μας του 30-40% του αεροσκάφους.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη τόνισε ότι, κυνικά, οι διάφοροι αξιωματούχοι ομολογούν πως ο «Ευρωστρατός» θα παρεμβαίνει σε «πολιτικές κρίσεις», δηλαδή, πρακτικά, σε οτιδήποτε οι «15» της ΕΕ θεωρούν κρίση.

Η συνολική πολιτική της κυβέρνησης, είπε, είναι δεσμευμένη στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και αναρωτήθηκε κατά πόσον οι νέοι εξοπλισμοί και νέες δομές εξυπηρετούν την άμυνα ή τα συμφέροντα άλλων, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εμπλέκεται σε «άλλα πράγματα». Ηδη, αποδεχτήκαμε την ύπαρξη «υπερεθνικών κινδύνων», όπως η «διεθνής τρομοκρατία», ενώ πρόσφατη είναι και η παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη, που, ως πλασιέ όπλων, υπέδειξε την προμήθεια συγκεκριμένων αεροσκαφών.

Η Λ. Κανέλλη αναφέρθηκε και στις αμυντικές δαπάνες, τονίζοντας ότι αυτές, ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι υπερδιπλάσιες από τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Μάλιστα, σημείωσε, αυτές θα αυξηθούν περαιτέρω, λόγω της συμμετοχής της χώρας μας στον «Ευρωστρατό». Η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η Τουρκία δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση για την άρση της επιθετικότητάς της ενάντια στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι τυπικά είναι σύμμαχός μας σε μία σειρά διεθνείς οργανισμούς. Εθεσε δε και το σοβαρό ζήτημα της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας, η οποία ιδιωτικοποιείται, την ίδια στιγμή που άλλες χώρες ενισχύουν και στηρίζουν τις δικές τους βιομηχανίες.

Οι πρώην υπουργοί Θ. Πάγκαλος και Γερ. Αρσένης, στις ομιλίες τους, εξέφρασαν επιφυλάξεις για το κατά πόσον ενισχύεται η Πολεμική Αεροπορία με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, ενώ αρκετοί βουλευτές της επιτροπής ζήτησαν να υπάρξει νέα συνεδρίαση, προκειμένου ο υπουργός Εξωτερικών να ενημερώσει τα μέλη της για την πρόσφατη συμφωνία στη Διακυβερνητική Διάσκεψη της Νίκαιας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξύνονται οι αντιθέσεις για τα παζάρια...(2016-10-05 00:00:00.0)
Προωθείται η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης(2003-03-16 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού οι εξοπλισμοί(2002-12-01 00:00:00.0)
Στον αστερισμό του κειμένου της Αγκυρας(2002-06-26 00:00:00.0)
Πρόκειται για πολιτική απειλής και επίθεσης(2002-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ