Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΡ
Η κυβέρνηση επιχειρεί τη φίμωση κάθε αντίθετης φωνής

Την απόσυρσή του ζήτησε το ΚΚΕ

Συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο σύστασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με μόνους τους κυβερνητικούς βουλευτές να έχουν ταχτεί υπέρ, και τον Συνασπισμό να τάσσεται θετικά στο άρθρο που αφορά τον τρόπο ορισμού των μελών του.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη σύσταση του ΕΣΡ ζήτησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης (προχτές) ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης, επισημαίνοντας ότι «αυτό το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν αναβαθμίζει το ρόλο του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου, απεναντίας ρυθμίζει θέματα που θέλει τώρα η κυβέρνηση να έχει, για να στηρίζουν την πολιτική τους οι μεγαλοκαναλάρχες, όπως τη στήριξαν προεκλογικά. Είναι πρωτοφανές στα ελληνικά χρονικά όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τουλάχιστον τα τηλεπικοινωνιακά, να στηρίζουν ένα κόμμα».

Οσον αφορά τις αιτιάσεις της κυβέρνησης περί ανεξαρτησίας του ΕΣΡ, ο Σπύρος Στριφτάρης τόνισε ότι «δεν είναι ανεξάρτητο, γιατί με τον τρόπο που συγκροτείται έτσι κι αλλιώς κανένας άλλος δεν έχει δικαίωμα να προτείνει εκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής». Αναφερόμενος συνολικά στο θέμα των ανεξάρτητων αρχών σημείωσε ότι «κακά τα ψέματα, ανεξάρτητη αρχή δεν υπάρχει. `Η θα υπηρετεί το σύστημα ή δε θα δημιουργηθεί ποτέ. Αλίμονο σε ένα σύστημα που θα δώσει εξουσίες σε αρχές τις οποίες δε θα μπορεί να ελέγξει».

Παράλληλα, σχολιάζοντας τη μέχρι πρότινος λειτουργία του ΕΣΡ σημείωσε ότι «αν κοιτάξουμε τις αποφάσεις που έχει πάρει το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, αυτές που του επιτρέψατε εσείς να πάρει, δε νομίζω να εμπόδισε σε τίποτε ότι ήταν εκπρόσωποι των κομμάτων. Αλλωστε, πλειοψηφία είχατε και σε αυτό το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, πέντε στους εννέα ήταν διορισμένοι από εσάς. Το μόνο που δεν μπορούσατε να κάνετε είναι ακριβώς αυτό που κάνετε με το νομοσχέδιο. Να φιμώσετε την αντίθετη φωνή».

Ο υπουργός Τύπου

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, κατηγόρησε το σύνολο της αντιπολίτευσης ότι «δε θέλουν την αναβάθμιση του ΕΣΡ σε ανεξάρτητη αρχή», σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο «δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον στο χώρο της επικοινωνίας, αναδεικνύοντας το ΕΣΡ σε καθοριστική αρχή για τον έλεγχο και την εποπτεία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στην πατρίδα μας». Οσον αφορά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για βιασύνη της κυβέρνησης να ψηφίσει το νομοσχέδιο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Δ.Ρέππας υποστήριξε ότι «δεν προκαταλαμβάνουμε το συντακτικό νομοθέτη ούτε βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τη σημερινή συζήτηση η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ