Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεστές και εποικοδομητικές παρεμβάσεις

Τη σημαντική πρωτοβουλία του ΚΚΕ να προχωρήσει σε ανοιχτό διάλογο με τους ανθρώπους που ανησυχούν, που προβληματίζονται και έχουν τη διάθεση να αντισταθούν και να αντιπαλέψουν την επιχειρούμενη κυριαρχία της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, χαιρέτισαν όλοι όσοι μετείχαν στην ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, για την παρουσίαση των θέσεων του 16ου Συνεδρίου του Κόμματος, που ως κύριο ζήτημα πραγματεύονται τη δημιουργία του Μετώπου.

«Μέσα στη σημερινή πραγματικότητα η δημόσια πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚΕ για συμμετοχή σε έναν ανοιχτό διάλογο με πολιτικές προσωπικότητες και αγωνιστές που εκφράζουν ανάλογες ανησυχίες, αποτελεί θετική απάντηση στις προκλήσεις των καιρών», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης Ν. Χατζηλίας. Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Η Κομμουνιστική Ανανέωση από τη δημιουργία της έθεσε σαν άμεσο πολιτικό της στόχο τη συμβολή στη συγκρότηση ενός μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Η συζήτηση, λοιπόν, αυτή και οι επεξεργασίες για την οικοδόμηση του μετώπου μας αφορούν άμεσα. Στη βάση αυτής της συναντίληψης η Κομμουνιστική Ανανέωση, συνεργάστηκε με το ΚΚΕ στις εκλογές, κάνοντας ένα πρώτο αλλά κρίσιμο βήμα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια μεγάλη συμπαράταξη κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Η ΚΑ στην προοπτική αυτή θα συνεχίσει να συμμετέχει και να στηρίζει τα επιμέρους μέτωπα πάλης, τον αγώνα για ένα αυτόνομο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα κινήματα πόλης, τους αγώνες ενάντια στο ρατσισμό την ξενοφοβία και τον εθνικισμό. Την αντίσταση στην αυξανόμενη περιστολή των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων».

«Οι υποθήκες που υπάρχουν για αυτόν τον λεγόμενο κατά τον Τσόμσκι οικονομικό εθνικισμό - είναι αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα των μικρών και φτωχών λαών να διαθέτουν τους πόρους τους ανεξάρτητα από τις επιθυμίες των μεγάλων - βρίσκει στις μέρες μας ανοιχτό πεδίο συζήτησης διότι αυτά τα οποία είχαν λεχθεί 30-40 χρόνια πριν ομολογούνται σήμερα και από την αντίπαλη πλευρά», σημείωσε ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Β. Παπαγεωργίου, αναφερόμενος στην επικαιρότητα της μελέτης ενός κομμουνιστή, του Κ. Μπάτση, που εκτελέστηκε μαζί με τον Ν. Μπελογιάννη. Μια μελέτη με την οποία καταρρίφθηκε ο μύθος της Ψωροκώσταινας και απέδειξε πως η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης βαριάς βιομηχανίας.

Παρουσιάζοντας τον πλούτο της Ελλάδας ο Β. Παπαγεωργίου μίλησε για τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο, τα μεγάλα κοιτάσματα μεθανίου (βασικό συστατικό του φυσικού αερίου) ανά την Ελλάδα (π.χ. περιοχή Κρήτης), τις μεγάλες ποσότητες στρατηγικών ορυκτών που υπάρχουν στη χώρα. Ενώ, κλείνοντας την παρέμβασή του, σημείωσε ιδιαίτερα και με νόημα, πως «η Ελλάδα χαρτογραφήθηκε, εξορύχτηκε, ψάχτηκε από το 1969 ως το 1973».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Η. Ραΐζη, μέλος της Αντιπολεμικής Επιτροπής, η οποία μεταξύ άλλων επισήμανε πως σήμερα, η σοσιαλιστική επιλογή παραμένει ιστορικά αναγκαία, ανθρωπιστική, δίκαιη, δίνοντας διεξόδους, στα προβλήματα της εποχής μας. Και μιλώντας για το ΑΑΔ Μέτωπο υπογράμμισε πως «πρέπει να προβάλει στην ελληνική κοινωνία σαν μια συγκεκριμένη απάντηση σε συγκεκριμένες ώριμες ανάγκες, δεν μπορεί να υπάρξει σαν ένα εγκεφαλικό δημιούργημα έξω από την πραγματικότητα. Η αναγκαιότητα και οι δυνατότητές του πρέπει να πηγάζουν μέσα από τις αντιθέσεις και τις τάσεις ανάπτυξης του σήμερα. Και αυτές εκφράζονται μέσα από τις ανάγκες, τα αιτήματα, τις προσδοκίες και τις ελπίδες όλων των εργαζομένων».

Ο καθηγητής του ΤΕΙ - Θεσσαλονίκης Σ. Βουλασίκης ανέφερε: «Το ΚΚΕ με τις θέσεις του καλεί το λαό να συστρατευτεί και να αγωνιστεί ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, με στόχο το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό. Οσοι παραμένουμε συνειδησιακά άνθρωποι δημοκρατικοί, έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε όχι μόνο στη βελτίωση των θέσεων, αλλά κύρια στην πραγματοποίηση αυτών. Η υλοποίηση είναι ένα μακροχρόνιο και τιτάνιο έργο. Για να πετύχει όμως είναι απαραίτητο να υπάρχουν οι υποκειμενικές και αντικειμενικές συνθήκες».

Ο Α. Ταρπάγκος, συνδικαλιστής της τεχνικής εταιρίας ΒΙΟΤΕΡ ανέφερε πως θα πρέπει να φωτιστούν ιδιαίτερα: «Ποια είναι η σχέση της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας με το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό. Κατά πόσο είναι κοινωνικά συμβατή η συγκρότηση αυτής της διαταξικής συμμαχίας ανάμεσα σε δυνάμεις που ανήκουν στο λαϊκό κοινωνικό συνασπισμό και σε δυνάμεις που αντικειμενικά πολιτικά και ιδεολογικά αποτελούν τη μαζική βάση του αστικού συνασπισμού εξουσίας όπως είναι τα πλατιά στρώματα των αστικών τάξεων και των μικρομεσαίων. Μήπως μια αντιμονοπωλιακή πολιτική, που στοχεύει στον περιορισμό της ασυδοσίας των μονοπωλίων, χάνει το πεδίο της αντιπαλότητας των κομμουνιστών απέναντι στο κυρίαρχο που είναι οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής;

Ο Θ. Γρηγοριάδης, φαρμακοποιός από την Πιερία, μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός συνδικαλιστικού κινήματος δυναμικού ρωμαλέου, που θα μπορεί να παρέμβει στις εξελίξεις. «Η οικοδόμηση του Μετώπου εξαρτάται από όλους. Η αντίσταση, η πάλη και η ανατροπή της παγκοσμιοποιημένης βαρβαρότητας, πρέπει να είναι ο στόχος του», σημείωσε.

Επίσης μίλησαν, ο δικηγόρος Κώστας Παπαδόπουλος, ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Παπαγεωργίου που σημείωσε ιδιαίτερα πως μέσα από τις προσυνεδριακές διαδικασίες δεν πρέπει να χάνουμε το κύριο, δηλαδή το Μέτωπο, ο Μ. Ταξόγλου και άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ