Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κατακτάμε σημαντικά βήματα

Συνέντευξη του Χρήστου Κόφφα, μέλους της Γραμματείας της ΚΕ και γραμματέα της ΚΟΘ για την προσυνεδριακή πορεία στη Θεσσαλονίκη

Στην Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ έχει αρχίσει η διαδικασία συνελεύσεων των ΚΟΒ, στις οποίες τα μέλη του Κόμματος τοποθετούνται για τις θέσεις του 16ου Συνεδρίου, κάνουν απολογισμό της δράσης τους, βάζουν στόχους για το επόμενο διάστημα και εκλέγουν αντιπροσώπους για τις συνδιασκέψεις των Αχτίδων που θα ακολουθήσουν μέσα στο Νοέμβρη. Εχει προηγηθεί μια «καλή προσπάθεια, για το διάβασμα των θέσεων, για την κατανόηση της λογικής του κειμένου. Ετσι οι τοποθετήσεις των μελών είναι πιο ουσιαστικές», αναφέρει ο γραμματέας της ΚΟΘ, Χρ. Κόφφας, στη σύντομη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ρ».

- Τι συμπεράσματα εξάγονται από τη μέχρι τώρα προσυνεδριακή διαδικασία στις Οργανώσεις;

- Υπάρχει γόνιμος προβληματισμός από αρκετά μέλη του Κόμματος. Μπορούμε να πούμε ότι κατακτούμε σημαντικά βήματα στην κατανόηση του ιμπεριαλισμού, της αναγκαιότητας συγκρότησης του Μετώπου, της λογικής της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας σε Αντιιμπεριαλιστική Αντιμονοπωλιακή Δημοκρατική Κατεύθυνση. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δουλιά που γίνεται με βάση τις θέσεις του 16ου Συνεδρίου στις γραμμές της ΚΝΕ. Υπάρχει πολύ ουσιαστικός προβληματισμός, πράγμα που φανερώνει ότι η νέα γενιά κομμουνιστών βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση. Αδύνατο σημείο στη δουλιά μας είναι το μικρό άνοιγμα της Οργάνωσης προς τα έξω. Νομίζω ότι αυτό το κενό θα το καλύψουμε σύντομα.

- Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην προσυνεδριακή διαδικασία του ΚΚΕ, προβάλλοντας στοιχεία που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, συνιστούν «κρίση στο ΚΚΕ». Διαφαίνεται κάτι τέτοιο μέσα από τις Οργανώσεις;

- Η αποδοχή των θέσεων μέσα από τις ψηφοφορίες είναι σχεδόν ομόφωνη. Δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες. Εκείνο που μας απασχολεί και προσπαθούμε είναι να κατανοηθούν στο βάθος τους. Ξέρουμε τι γράφουν οι αστικές εφημερίδες. Δε μας απασχολεί, άλλωστε μια ζωή το ίδιο γίνεται. Τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος, έχουμε την πείρα να μπορούμε να διακρίνουμε πλέον. Δεν υπάρχει καμία κρίση στο ΚΚΕ. Αυτό που προβάλλουν οι αστικές εφημερίδες, αξιοποιώντας τη λογική και τις συμπεριφορές ορισμένων μελών, είναι κουρνιαχτός που θα κατακάτσει.

Κρίση σε ένα Κόμμα νέου τύπου όπως το ΚΚΕ, μπορούμε να έχουμε όταν η πολιτική του, έχει πάψει να βλέπει τον αντίπαλό του, τον ιμπεριαλισμό, όταν δεν ανοίγει δρόμους για τη συσπείρωση δυνάμεων για την ανατροπή του, όταν έχει εγκαταλείψει τη λογική της ταξικής πάλης. Είναι πασιφανές ότι κάτι τέτοιο δε γίνεται. Τόσο στις θέσεις του 16ου Συνεδρίου, μα πάνω απ' όλα στην καθημερινή δράση του Κόμματος, όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι παρόντα. Επόμενα για ποια κρίση μιλάνε; Θα ήταν καλύτερο νομίζω για την ελληνική κοινωνία, αν οι εφημερίδες αυτές, ασχολούνταν με την ουσία των θέσεων του 16ου Συνεδρίου, που είναι γεγονός ότι τις έχουν θαμμένες.

Ο λαός καταλαβαίνει ότι το ΚΚΕ είναι σωστά προσανατολισμένο. Τα μέλη του Κόμματος, όπως υποδηλώνει και η συζήτηση που είναι σε εξέλιξη, πέρα από τις όποιες αδυναμίες έχουμε, είναι αποφασισμένα αυτή την πολιτική να την κρατήσουν. Οσοι νομίζουν ότι μπορούν να την ανατρέψουν, σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν «περί τίνος πρόκειται».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ