Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μήνυση Κεδίκογλου κατά Γιαννόπουλου

Μήνυση για «απάτη κατ' εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού δημοσίου» και «εθνική αναξιότητα», κατέθεσε χτες εναντίον του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και σημερινού βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Γιαννόπουλου, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Εύβοιας (διαγραμμένος από το κυβερνών κόμμα) Βασ. Κεδίκογλου.

Το πρώτο αδίκημα, σύμφωνα με το μηνυτή, αφορά «σφετερισμό ιδιαιτέρως μεγάλου χρηματικού ποσού», εφόσον ο κ. Γιαννόπουλος «αποστρατευθείς αυτεπαγγέλτως επέτυχε πολεμική σύνταξη βοηθητικού ανθυπασπιστή από 1-11-1951 λόγω βαθμού και όταν αργότερα εξεδόθη το από 12-3-52 Β.Δ. της κυβέρνησης Ν. Πλαστήρα με το οποίον του επεβλήθη η ποινή της οριστικής απόλυσης (που για τους ανθυπασπιστές ισοδυναμεί με απόταξη) και εστερήθη του βαθμού του, μη δικαιούμενος πλέον συντάξεως, απέκρυψε την έκδοσή του από τη Διεύθυνση Συντάξεων και εξακολούθησε να εισπράττει τη σύνταξη και διά του τρόπου αυτού εσφετερίσθη ιδιαιτέρως μεγάλο χρηματικό ποσόν».

Το δεύτερο αδίκημα στοιχειοθετείται κατά την άποψη του Βασ. Κεδίκογλου διότι «ο Ευάγγ. Γιαννόπουλος συνεργάσθη μετά των κατακτητών κατά τρόπον ανάξιον Ελληνος πολίτου, θίγοντα την εθνικήν αξιοπρέπεια και διηυκόλυνε το έργον της κατοχής της χώρας μας από τις δυνάμεις του ναζισμού και του φασισμού διαπράξας μέγιστες κακουργηματικές πράξεις που τιμωρούνται από τη Σ.Π. 6 της 20-1-1945 (Α.Ν. 533 του 1945)».

Ο μηνυτής αναφέρει επίσης τα στοιχεία, που είχε στο παρελθόν καταθέσει στη Βουλή και στη δίκη του υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά Θ. Κατριβάνου, σχετικά με την κατάταξη του Ευάγγ. Γιαννόπουλου στις 6-7-43 «εθελουσίως στα Ανεξάρτητα Τάγματα Ευζώνων των Αθηνών, που ως γνωστόν ετέθησαν από τον Οκτώβριο 1943 υπό την ηγεσία του υπαρχηγού των SS στην Ελλάδα στρατηγού Stroop».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ