Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανοιχτά τα "μέτωπα" των προβλημάτων

Μεγάλα και σοβαρά είναι τα προβλήματα που εξακολουθούν να μένουν ανοιχτά, δημιουργώντας ένα άναρχο και αδιαφανές ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Η σύνθεση του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, μετά και από την τοποθέτηση από τον πρόεδρο της Βουλήςμ Απόστολο Κακλαμάνη, του προέδρου και αντιπροέδρου, είναι πλέον έτοιμη. Το νέο ΕΣΡ καλείται να βάλει τάξη σε μια σειρά φαινομένων, που συντηρούν και διαιωνίζουν τη "ζούγκλα" στα ΜΜΕ.

Διακόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί και χίλιοι πεντακόσιοι ραδιοφωνικοί, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε και υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας προχτές στη Βουλή, εκπέμπουν σήμερα χωρίς να έχουν άδεια. Η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργού, ισχυρίζεται ότι επιθυμεί να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Μια τάξη που θα έχει άμεση σχέση και με τη διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Προς το παρόν όλα αυτά είναι ευχολόγια, αφού το τμήμα διαφάνειας, που προβλέπεται με ΠΔ να δημιουργηθεί στο ΕΣΡ, ακόμη παραμένει στα χαρτιά με αποτέλεσμα να διατηρείται το πέπλο που καλύπτει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ και να "προστατεύονται" τα κάθε είδους διαπλεκόμενα.

Ο υπουργός Τύπου αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα με δηλώσεις του υποστήριξε την ανεξαρτησία του ΕΣΡ, μιλώντας μάλιστα και για θεσμικές αλλαγές που θα δίνουν στο όργανο - και ειδικότερα στον πρόεδρό του - περισσότερες αρμοδιότητες. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση δε θέλησε να δημιουργήσει ένα πραγματικά ανεξάρτητο όργανο, αφού δεν άλλαξε τη σύνθεσή του. Μια σύνθεση της οποίας η πλειοψηφία ουσιαστικά ανήκει στο κυβερνών κόμμα. Ετσι και στο νέο ΕΣΡ δε συμμετέχουν αρμόδιοι φορείς, όπως για παράδειγμα η ΕΣΗΕΑ, αλλά ούτε όλα τα κόμματα της Βουλής, αφού το ΔΗΚΚΙ έμεινε εκτός. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, στο 9μελές ΕΣΡ ορίζονται εκπρόσωποι των τεσσάρων πρώτων κομμάτων της Βουλής: Τέσσερα μέλη από το πρώτο κόμμα, δύο από το δεύτερο και ένα από το τρίτο και τέταρτο. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος ορίζονται από τον πρόεδρο της Βουλής.

Το νέο, λοιπόν, ΕΣΡ έχει μπροστά του ένα ραδιοτηλεοπτικό δρόμο "στρωμένο" με μια πληθώρα προβλημάτων, που άπτονται όχι μόνο με την έννομη λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, αλλά και με θέματα που έχουν άμεση σχέση με την προστασία του πολίτη, από τις αδηφάγες κάμερες της "κλειδαρότρυπας", από στημένα ρεπορτάζ που δήθεν αποκαλύπτουν τον ανθρώπινο πόνο, καταρρακώνοντας στην ουσία κάθε έννοια αξιοπρέπειας.

Ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, και με χτεσινές δηλώσεις του, ανέφερε ότι οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές άδειες θα δοθούν "εντός του έτους", ενώ για άλλη μια φορά υποστήριξε ότι το ΕΣΡ είναι "ανεξάρτητη διοικητική αρχή". Επανέλαβε επίσης για πολλοστή φορά ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη στελέχωση του ΕΣΡ με επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό και θα "υποστηριχτεί" με την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή. Να σημειωθεί ότι από συστάσεως του ΕΣΡ μέχρι και τη λήξη της θητείας του προηγούμενου Συμβουλίουστις 21 του Απρίλη οι εκάστοτε αρμόδιοι υπουργοί υπόσχονταν την... ανάλογη στήριξη, αλλά το ΕΣΡ έμενε όχι μόνο χωρίς στήριξη, αλλά και χωρίς, έστω, μια στοιχειώδη υποδομή.

Τέλος να υπενθυμίσουμε τα νέα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, η θητεία του οποίου θα λήξει το 2000. Πρόεδρος ορίστηκε ο συνταγματολόγος και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου Γιώργος Κασιμάτης και αντιπρόεδρος ο συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης. Τακτικά μέλη από το ΠΑΣΟΚ ορίστηκαν οι Παύλος Σούρλας, Ριχάρδος Σωμερίτης, Ευαγγελία Βαρνάβα - Σκούρα και Κωνσταντίνος Ρέμελης, από τη ΝΔ ο Ιάσων Μοσχοβίτης (ήταν μέλος και στο προηγούμενο ΕΣΡ) και Τίτος Αθανασιάδης, από το ΚΚΕ ο Μάκης Κοψίδης και από το ΣΥΝ ο Λαοκράτης Βάσσης. Αναπληρωματικά είναι: Κώστας Παττακός, Χρήστος Οικονόμου (ήταν και στο προηγούμενο ΕΣΡ), Βάσω Αρτινοπούλου και Δημήτρης Δρούγκας από το ΠΑΣΟΚ, Αντώνης Μακρυδημήτρης και Νίκος Κουλούρης από τη ΝΔ, Παύλος Αλέπης από το ΚΚΕ και Νίκος Καϊμάκης από το ΣΥΝ.

Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ