Σάββατο 6 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΜΑΘΕ ΤΩΡΑ πού ψηφίζεις

Μία μέρα έμεινε πριν ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών και οι ψηφοφόροι πρέπει να μάθουν άμεσα σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν. Το ότι κάποιος ψήφισε σε κάποιο εκλογικό τμήμα σε προηγούμενες εκλογές, δε σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα ψηφίσει στο ίδιο εκλογικό τμήμα και τώρα.

Οσοι ψηφίζουν για πρώτη φορά ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να έχουν κάνει κάποια προηγούμενη διαδικασία. ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ στους εκλογικούς καταλόγους και απλά πρέπει να ελέγξουν και να μάθουν άμεσα πού ψηφίζουν.

Οσοι στις δημοτικές εκλογές του 2006 ή τις βουλευτικές του 2007 είχαν κάνει μεταδημότευση για λόγους υποψηφιότητας, θα πρέπει να ψάξουν άμεσα πού ψηφίζουν σε αυτές τις εκλογές.

ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ, τόσο λιγότερα προβλήματα θα έχουμε. Ακόμα και μία ψήφος είναι πολύ σημαντική.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΙΣΚΑΡΟΥΜΕ να χαθεί έστω και μία ψήφος.

Χρήσιμες πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία
 • ΔΕ βάζουμε σταυρό στο ψηφοδέλτιο.
 • Ψηφίζουμε με ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ή ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ. Σε περίπτωση που δεν έχουμε και τα δύο έγγραφα, ψηφίζουμε με την ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ή το ΑΤΟΜΙΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ όλων των ασφαλιστικών ταμείων ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής που να πιστοποιεί τα στοιχεία μας. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του, ακόμη και αν αυτό έχει εκδοθεί από την οικεία νομαρχιακή αυτοδιοίκηση πριν από τη μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας στην Ελληνική Αστυνομία.
 • Ψηφίζουν όλοι όσοι έχουν γεννηθεί μέσα στο 1991 και νωρίτερα. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου ή κοινότητας της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.
 • ΟΙ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ που έχουν εγγραφεί σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν στον τόπο που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, δηλαδή στις βουλευτικές εκλογές του 2007. Στον τόπο διαμονής τους, ψηφίζουν επίσης για πρώτη φορά όσοι ετεροδημότες υπέβαλαν σχετική αίτηση μέχρι τις 3 Μάρτη. Οι ετεροδημότες που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές στον τόπο διαμονής τους, θα πρέπει να ελέγξουν το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσουν. Κι αυτό γιατί στις ευρωεκλογές οι ετεροδημότες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα σε εκλογικό τμήμα του δήμου διαμονής τους, χωρίς την προϋπόθεση της συγκέντρωσης των 40 εκλογέων από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια σε επίπεδο εφετειακής περιφέρειας, όπως αυτό ισχύει κατά τις βουλευτικές εκλογές.
 • Εκλογείς με σωματική αδυναμία απευθύνονται στον δικαστικό αντιπρόσωπο ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να τους βοηθήσουν.
 • Οι εκλογείς που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Ενοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα και εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν την ημέρα της ψηφοφορίας. Η αναγνώριση των εκλογέων αυτών από την εφορευτική επιτροπή γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή άλλες υπηρεσιακές τους ταυτότητες.
 • Οι Ελληνες ναυτικοί, που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία και έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, θα ψηφίσουν με την επίδειξη του ναυτικού τους φυλλαδίου.
 • Oι ψηφοφόροι του Δήμου Αθηναίων μπορούν να απευθύνονται για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις εκλογές στα τηλέφωνα 210.5277001-4 και τη γραμμή 1595 ή να επισκέπτονται τις υπηρεσίες του, στην οδό Λιοσίων 22. Επίσης, στο διαδικτυακό τόπο www.cityofathens.gr οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ενημερώνονται στα εξής τηλέφωνα: 210 5277.520, 210.5277.522, 210.5277.530, 210.5278.075 και 210.5278.079.
Πώς ψηφίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού

Στις ευρωεκλογές ψηφίζουν για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της χώρας μας όχι μόνον οι Ελληνες πολίτες, αλλά και οι Ελληνες που κατοικούν ή βρίσκονται τη μέρα της ψηφοφορίας σε κράτη - μέλη της ΕΕ, καθώς και οι πολίτες της ΕΕ που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα, εφόσον υπέβαλαν σχετική αίτηση.

 • Οι Ελληνες εκλογείς που διαμένουν στα κράτη - μέλη της ΕΕ ψηφίζουν σήμερα, Σάββατο 6 Ιούνη 2009.
 • Ψηφίζουν με την αστυνομική τους ταυτότητα, ή το διαβατήριο, ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.
 • Οι εν λόγω εκλογείς ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα, στο οποίο θα ψηφίσουν από την ιστοσελίδα του www.ypes.gr.
 • Εκλογικά τμήματα συστήνονται στις πόλεις της Ευρώπης, όπου υπάρχει συγκέντρωση Ελλήνων πολιτών. Ως εκλογικά τμήματα θα χρησιμοποιηθούν κτίρια των ελληνικών πρεσβευτικών και προξενικών αρχών, κτίρια άλλων ελληνικών αρχών ή υπηρεσιών, ανεξάρτητα γραφεία ιερών ναών της ορθόδοξης ελληνικής εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρήσιμες οδηγίες για τους ψηφοφόρους(19/9/2015)
Χρήσιμες πληροφορίες για ψηφοφόρους και εκλογικούς αντιπροσώπους(24/1/2015)
Χρήσιμες πληροφορίες για τον ψηφοφόρο(24/5/2014)
ΜΑΘΕ ΤΩΡΑ πού ψηφίζεις(4/6/2009)
Χρήσιμες πληροφορίες για την ψηφοφορία(11/6/2004)
Χρήσιμες πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία(18/1/2004)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org