Σάββατο 6 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΜΑΡΚΟΝΙ
Συνειδητή η υποβάθμιση της περιοχής

Μέρος ενός συνολικού σχεδίου των επιχειρηματιών, των κυβερνήσεων και του δήμου Αθήνας χαρακτήρισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την εγκατάλειψη της περιοχής του Βοτανικού, κατά τη χτεσινή περιοδεία της στην περιοχή

Συγκεντρωμένοι Ελληνες και μετανάστες εργάτες κατά τη διάρκεια της ομιλίας της Αλ. Παπαρήγα
Συγκεντρωμένοι Ελληνες και μετανάστες εργάτες κατά τη διάρκεια της ομιλίας της Αλ. Παπαρήγα
Εχουμε επισκεφτεί πολλές φορές το Μαρκόνι, επί πολλά χρόνια, έχουμε κάνει ερωτήσεις και παρεμβάσεις στη Βουλή για τα πολλά προβλήματα της περιοχής. Σήμερα δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τη συνειδητή αδιαφορία της εκάστοτε κυβέρνησης ή του Δήμου Αθηναίων. Τώρα έχουν πέσει οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κάνει συμφωνίες στο παρασκήνιο να μη γίνουν έργα.

Τα παραπάνω τόνισε - μεταξύ άλλων - η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες το πρωί σε κατοίκους της περιοχής του Βοτανικού, Μαρκόνι, όπου και περιόδευσε. Η αγανάκτηση των κατοίκων ξεχείλιζε, καθώς η συνοικία αυτή της Αθήνας είναι εντελώς εγκαταλελειμμένη από τις κυβερνήσεις και υποβαθμισμένη. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχει καν αποχετευτικό δίκτυο.

«Είχαμε προβλέψει το εξής πράγμα: Δε θα κάνουν κανένα έργο στην περιοχή, όχι μόνο γιατί δεν θέλουν να δίνουν χρήματα για το λαό, αλλά γιατί υπάρχει ένα πιο ουσιαστικό σχέδιο. Οι νέοι να φύγουν από αυτή την περιοχή, οι μεγαλύτεροι να φύγουν από τη ζωή ή να πάνε στα παιδιά τους, στα εγγόνια τους. Ολο αυτό το μεγάλο κομμάτι θα το πουλήσουν πάρα πολύ φθηνά, στους διάφορους "Βωβούς" - δεν είναι μόνο ένας ο Βωβός, είναι πολλοί - και στη συνέχεια θα κάνουν εδώ, όπως έχουν κάνει το χρηματιστήριο, θα μεταφέρουν κι άλλες υπηρεσίες ή θα κάνουν μεγάλες εταιρείες», σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα.

Από την περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στο Μαρκόνι
Από την περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στο Μαρκόνι
Ξεκαθάρισε δε ότι το ΚΚΕ καταψήφισε και τα επιχειρηματικά σχέδια του Βωβού και της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. «Υπάρχουν περιοχές που θα μπορούσε να γίνει το γήπεδο», είπε και συμπλήρωσε: «Δεν το κάναμε σαν τον ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε το γήπεδο και λέει όχι στα έργα του Βωβού. Αυτά πάνε πακέτο. Κι ο Παναθηναϊκός θα ξαναφέρει το Βωβό και θα κοιτάξουν να δημιουργηθεί μια καινούργια απόφαση του ΣτΕ».

Αναβάθμιση είναι να ζει καλά ο λαός

Είναι μέρος ενός μεγάλου σχεδίου, επισήμανε στη συνέχεια. «Από όλο το κέντρο της Αθήνας, θέλουν να φύγουν από κει οι μετανάστες, οι εργάτες, οι φτωχοί, να κρύψουν τη φτώχεια και την εκμετάλλευση πιο έξω από την Αθήνα κι αυτό το κέντρο να το γεμίσουν με γυάλινα κτίρια, με μεγάλα ξενοδοχεία και να έρχονται εδώ οι διάφοροι επιχειρηματίες να κάνουν συνέδρια. Να δείξουν ότι η Αθήνα είναι μια πλούσια πόλη, ότι ο λαός ζει καλά. Οπως έκαναν κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες που εξαφάνισαν τα αδέσποτα σκυλιά, τους άστεγους, τους πολύ φτωχούς για να δείξουν μια εικόνα μιας Αθήνας, η οποία θα προσελκύει τους πλούσιους.

Εμείς δεν θέλουμε να γίνει έτσι το κέντρο και οι συνοικίες της Αθήνας. Εμείς θέλουμε να αναβαθμιστεί το κέντρο, αλλά αναβάθμιση για μας σημαίνει: Να ζει καλά ο λαός, να έχει καλή δουλειά, καλό μισθό, να έχει αποχέτευση, να έχει πράσινο, να έχει σπίτια τα οποία πρέπει να ελεγχθούν, γιατί πολλά σπίτια της Αθήνας δεν έχουν αντισεισμική θωράκιση. Δε θέλουμε ένα κέντρο της Αθήνας αποστειρωμένο, να ζουν στο κέντρο οι απλοί άνθρωποι, αλλά να ζουν ευτυχισμένα. Κι όχι ένα κέντρο, μόνο για τις εταιρείες, γι' αυτούς που πηγαίνουν στο χρηματιστήριο κλπ».

Επιπλέον, σημείωσε, ότι το ΚΚΕ έχει ζητήσει οι βιοτεχνίες της περιοχής που μολύνουν το περιβάλλον, να φύγουν, αλλά στη θέση τους να γίνουν βιοτεχνικά πάρκα. Οχι να φύγει ο βιοτέχνης και να πετάξει τους εργαζόμενους στο δρόμο. Να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. «Εμείς συνδυάζουμε την προστασία του περιβάλλοντος με την προστασία της δουλειάς. Το ωραιότερο περιβάλλον είναι όταν είναι καθαρό και πράσινο, αλλά και όταν ο κόσμος έχει δουλειά και μισθό. Είμαστε το κόμμα εκείνο που στο περιβάλλον εντάσσουμε και το περιβάλλον της δουλειάς. Υγιεινή και ασφάλεια στους τόπους δουλειάς, να μη γίνονται ατυχήματα, να έχουν τουαλέτες», είπε.

Εχει ξεκινήσει εκστρατεία κατά των μεταναστών

Μιλώντας και σε μετανάστες εργάτες που ζουν στο Μαρκόνι, λόγω των χαμηλών ενοικίων, και αναφερόμενη στο συνολικό σχέδιο για την «εκκαθάριση» του κέντρου και συνοικιών της Αθήνας από τη φανερή εξαθλίωση, τόνισε:

«Εχει αρχίσει μια εκστρατεία εναντίον των μεταναστών. Εχουμε κάνει την εξής πρόταση: Υπάρχουν πολλά κτίρια στην Αθήνα στα όρια του δήμου, τα οποία είναι ακατοίκητα. Αυτά πρέπει να τα αναλάβει ο δήμος, να στεγάσει μετανάστες, όχι κλεισμένους σαν να είναι σε γκέτο, να είναι ανοιχτά και να υπάρχουν όλοι οι κανόνες και οι συνθήκες για να ζουν υγιεινά. Να τα αναλάβει ο Δήμος της Αθήνας, αντί να κάνει έργα βιτρίνας.

Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλοί μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα να μείνουν 4 - 5 μέρες και να φύγουν. Εμείς ζητάμε, εφόσον θέλουν να φύγουν, αντί να τους γυρνάνε πίσω ή να τους βάζουν στις φυλακές, να τους δίνουν ταξιδιωτικά έγγραφα - αυτό μπορεί να γίνει - και δεν λένε στον ελληνικό λαό γιατί δε δίνουν αυτά τα ταξιδιωτικά έγγραφα. Γιατί έχει υπογραφεί η συνθήκη του Σέγκεν, η οποία το απαγορεύει.

Οταν εμείς λέμε απειθαρχία και ανυπακοή εννοούμε: Νόμοι που είναι άδικοι, εμείς καλούμε και την εκάστοτε κυβέρνηση να μην τους τηρεί. Ετσι είναι τα πράγματα. `Η θα είσαι με τον εργάτη, ή θα είσαι με τον κεφαλαιοκράτη. Στην πολιτική πολλές φορές δεν υπάρχει μέση λύση».

Ξεκαθαρίζοντας, τέλος, ότι το δίκιο κρίνεται στο δρόμο και στους αγώνες, κάλεσε τους εργαζόμενους της περιοχής να δείξουν τη δύναμή τους ενισχύοντας το ΚΚΕ και εκλογικά. «Κανένα άλλο κόμμα δε λέει είμαστε το κόμμα της εργατικής τάξης. Μόνο το ΚΚΕ», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επείγουσα ανάγκη για μέτρα ανακούφισης(9/2/2011)
Σε κτίριο - χαβούζα ζουν μετανάστες και Ελληνες άστεγοι(5/5/2009)
Παλεύουν για το μεροκάματο ζουν σε σπίτια - κοτέτσια(24/9/2008)
Αγώνας ταξικός και δίκαιος(22/4/2008)
Καθημερινοί ασφυκτικοί έλεγχοι(25/3/2004)
Πλειοδοσία καταστροφής του πάρκου στο Γουδί(9/1/2001)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org