Σάββατο 24 Μάη 2014 - Κυριακή 25 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
Χρήσιμες πληροφορίες για τον ψηφοφόρο

Eurokinissi

Σύμφωνα και με τις εγκύκλιους αρ. 18 και αρ. 25 του υπουργείου Εσωτερικών:

1. Εναρξη - Λήξη ψηφοφορίας

Η ψηφοφορία στις ευρωεκλογές της Κυριακής 25 Μάη αρχίζει στις 7.00 το πρωί και λήγει στις 7.00 το βράδυ.

2. Ποιοι δικαιούνται να ψηφίσουν

Το δικαίωμα του εκλέγειν για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών έχουν οι Ελληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (για την ακρίβεια όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι 31/12/1996), είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος αυτού. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

Στις ευρωεκλογές θα χρησιμοποιηθούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, στους οποίους συμπεριλήφθηκαν οι εκλογείς που υπέβαλαν αίτηση εγγραφής μέχρι και τις 14 Μάρτη 2014 καθώς και ειδικοί κατάλογοι πολιτών ΕΕ, οι οποίοι έχουν υποβάλει σχετική αίτηση εγγραφής μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία. Για ορισμένες κατηγορίες εκλογέων (στρατιωτικών, ναυτικών και ανδρών φρουράς εκλογικών τμημάτων, καθώς και κρατουμένων στις φυλακές) θα υπάρχουν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και καταστάσεις.

Για τις τοπικές εκλογές ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι υπάρχουν μόνο για τους πολίτες της ΕΕ και μόνο για τις δημοτικές εκλογές.

3. Πώς ψηφίζουν οι εκλογείς

Προηγείται η ψηφοφορία των ευρωεκλογών, ακολουθεί η ψηφοφορία τυχόν επαναληπτικών δημοτικών εκλογών και αμέσως μετά για τυχόν επαναληπτικές περιφερειακές εκλογές.

α) Οι εκλογείς ψηφίζουν με την αστυνομική τους ταυτότητα (και τυχόν «κομμένη»). Σε περίπτωση έλλειψής της, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους (ακόμα και ληγμένο) ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο Υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

β) Οι στρατιωτικοί και οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας ψηφίζουν με την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

γ) Οι πολίτες της ΕΕ ψηφίζουν με ισχύον δελτίο ταυτότητας ή ισχύον διαβατήριο.

δ) Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών ψηφίζουν, για τις ευρωεκλογές, στο εκλογικό τμήμα που ασκούν τα καθήκοντά τους. Για τις τοπικές εκλογές, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ψηφίζουν α) για την Περιφέρεια μόνο αν είναι γραμμένοι σε Δήμο που ανήκει στην Περιφέρεια, β) για το Δήμο, μόνο αν είναι δημότες εκλογικής περιφέρειας του Δήμου όπου ασκούν τα καθήκοντά τους.

ε) Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Επικράτειας, υπογράφοντας υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνουν ότι δεν ψήφισαν ούτε προτίθενται να ψηφίσουν σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας.

ζ) Σήμερα, Σάββατο 24 Μάη, ψηφίζουν οι Ελληνες εκλογείς στα υπόλοιπα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ, δηλαδή αυτοί που διαμένουν σε κράτος - μέλος της ΕΕ και όσοι βρίσκονται σε κάποιο από αυτά σήμερα με την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι τις 4 Απρίλη 2014 και έχουν περιληφθεί στους σχετικούς ειδικούς καταλόγους. Σε περίπτωση που κάποιος από τους παραπάνω ψηφοφόρους βρεθεί στην Ελλάδα τη μέρα των ευρωεκλογών (25 Μάη) θα μπορεί να ψηφίσει στο εκλογικό τμήμα του Δήμου όπου είναι γραμμένος, παρόλο που είχε γραφτεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων εκλογέων των κρατών - μελών της ΕΕ.

4. Λάθη που μπορεί να διαπιστωθούν κατά την αναγνώριση των εκλογέων και πώς αντιμετωπίζονται

α) Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους να μη συμπίπτει απόλυτα με τα στοιχεία της ταυτότητας. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει οι εκλογείς να προσκομίσουν βεβαίωση ταυτοπροσωπίας, που εκδίδεται από τον οικείο δήμαρχο ή άλλο έγγραφο όπου προκύπτει και αποδεικνύεται η ταυτότητά τους.

β) Γυναίκες να έχουν εγγραφεί με το πατρικό τους όνομα στην ταυτότητα και στον εκλογικό κατάλογο με το επώνυμο του συζύγου τους (π.χ. γιατί έχουν χωρίσει) ή αντίστροφα. Εξακριβώνεται η πραγματική ταυτότητα μέσω αντιπαραβολής των υπόλοιπων στοιχείων. Σε αντίθετη περίπτωση, οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν ανάλογο αποδεικτικό έγγραφο (π.χ. ληξιαρχική πράξη γάμου ή διαζευκτήριο, κατά περίπτωση).

γ) Παραλειφθέντες εκλογείς από τους εκλογικούς καταλόγους, αν και είναι γραμμένοι στο αντίστοιχο δημοτολόγιο. Ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του οικείου δήμου, αφού προσκομίσουν πιστοποιητικό εγγραφής τους στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων του δήμου εγγραφής τους, όπου αναφέρεται ότι «εκδίδεται αποκλειστικά για τις εκλογές της 25ης Μάη 2014». Θα υπογράφουν και υπεύθυνη δήλωση πως δεν ψήφισαν, ούτε θα ψηφίσουν τη μέρα αυτή σε άλλο εκλογικό τμήμα.

δ) Διπλοεγγεγραμμένοι. Ο εκλογέας αυτός, στα στοιχεία του οποίου θα υπάρχει η ένδειξη Δ, θα πρέπει να υπογράψει έντυπη υπεύθυνη δήλωση (που θα βρει σε όλα τα εκλογικά τμήματα), όπου δηλώνει ότι δεν ψήφισε, ούτε θα ψηφίσει τη μέρα αυτή σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας.

Στο τέλος της δήλωσης, οι παραλειφθέντες και διπλοεγγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα προσθέσουν: «Επίσης ότι άσκησα το εκλογικό μου δικαίωμα την Κυριακή 18.5.2014 σ' αυτό το ίδιο εκλογικό τμήμα».

5. Ετεροδημότες

Στις ευρωεκλογές (όχι για τις τοπικές εκλογές), οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε κοινά εκλογικά τμήματα με τους λοιπούς εκλογείς, μόνο εφόσον είχαν παλαιότερα εγγραφεί σε ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών και δεν ζήτησαν να διαγραφούν, καθώς και όσοι υπέβαλαν σχετική αίτηση μέχρι 14 Μάρτη 2014 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Διαφορετικά, ψηφίζουν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής.

Αν έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, για τους ετεροδημότες θα υπάρχει η ένδειξη Ε πριν από το όνομά τους και δε θα μπορούν να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές στο δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι.

6. Φάκελοι, ψηφοδέλτια και σταυροί προτίμησης

Οι φάκελοι για τις ευρωεκλογές θα είναι κίτρινης απόχρωσης, ενώ ο σταυρός (ανώτερο όριο οι τέσσερις) σημειώνεται δίπλα στο ονοματεπώνυμο του υποψηφίου (είτε δεξιά είτε αριστερά), με μαύρο ή μπλε στιλό. Ψηφοδέλτιο χωρίς σταυρούς ή με περισσότερους σταυρούς προτίμησης είναι έγκυρο και μετράει υπέρ του κόμματος. Για τις τοπικές εκλογές δε χρειάζεται σταυρός.

Εξαγωγή και μετάδοση αποτελεσμάτων:

Οι εφορευτικές επιτροπές θα εξάγουν και θα αποστέλλουν πρώτα το αποτέλεσμα υπέρ συνδυασμών, τόσο για τις ευρωεκλογές όσο και για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (όπου γίνει επαναληπτική ψηφοφορία) και στη συνέχεια θα ασχοληθούν με την καταμέτρηση των σταυρών υπέρ των υποψηφίων στις ευρωεκλογές. Στα εκλογικά τμήματα που ο αριθμός τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9 και 0 θα ανοίγεται πρώτα η κάλπη και θα μεταδίδονται πρώτα τα αποτελέσματα για τις ευρωεκλογές. Σε όσα λήγουν σε 2 και 6 θα ανοίγεται πρώτα η κάλπη για τις περιφερειακές εκλογές, ενώ στα εκλογικά τμήματα που λήγουν σε 4 και 8 θα ανοίγεται πρώτα η κάλπη των δημοτικών εκλογών.

7. Τήρηση της τάξης κατά την ψηφοφορία

Η φροντίδα για την τήρηση της τάξης στον τόπο ψηφοφορίας ανήκει στην Εφορευτική Επιτροπή. Απαγορεύεται η παρουσία οποιασδήποτε ένοπλης δύναμης, εκτός από τη φρουρά που τυχόν διατέθηκε. Δεν επιτρέπεται να πλησιάσει στον τόπο ψηφοφορίας ή στον ευρύτερο χώρο κανένας εκλογέας, πολίτης ή αξιωματικός που φέρει όπλο ή άλλο ενδεδειγμένο για επίθεση όργανο.

8. Παρακολούθηση ψηφοφορίας από ανταποκριτές εφημερίδων

Επιτρέπεται η είσοδος στα εκλογικά τμήματα στους ανταποκριτές ξένου Τύπου, ραδιοφώνου, τηλεόρασης κ.λπ., εφόσον είναι εφοδιασμένοι με ειδικές ταυτότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Για τους Ελληνες δημοσιογράφους επιτρέπεται η είσοδος με την επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας ή ταυτότητας της Ενωσης Συντακτών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ