Σάββατο 6 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σημαία «ο νόμος και η τάξη»
  • Με το βλέμμα στραμμένο στις δημοσκοπήσεις, ο Κ. Καραμανλής στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα πρόβαλε την κυβέρνηση ως δύναμη της «τάξης»
  • Στο στόχαστρο ξανά το πανεπιστημιακό άσυλο, οι μετανάστες και οι διαδηλώσεις

Στην ακραία πόλωση, τη σκανδαλολογία και τα ψευτοδιλήμματα, αλλά και στην ανάδειξη της εικόνας της κυβέρνησης ως δύναμης νόμου και τάξης «επενδύει» τα τελευταία εικοσιτετράωρα πριν τις κάλπες ο Κ. Καραμανλής, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τις «μεταρρυθμίσεις».

Προφανώς κάτω από το βάρος των αρνητικών για το κυβερνών κόμμα δημοσκοπήσεων, ο πρωθυπουργός «παρέλειψε» από το βήμα της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματός του χτες το βράδυ στην Αθήνα να αναφερθεί στο πρόγραμμα των «μεταρρυθμίσεων» που θα εφαρμόσει από την επομένη των ευρωεκλογών, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Δεν έκανε δηλαδή καμία αναφορά στις ανατροπές που προετοιμάζει στο ασφαλιστικό σύστημα, στις περικοπές των δαπανών στην Υγεία και την Παιδεία, τους νέους έμμεσους φόρους, ούτε βέβαια καυχήθηκε για το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων, όπως έκανε στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις του.

Αντίθετα προσπάθησε να εξωραΐσει την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, επιστρατεύοντας απίθανα επιχειρήματα και «στοιχεία», ενώ μοίρασε μπόλικη «κατανόηση» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν διάφορες κοινωνικές ομάδες. Κυρίως όμως παρουσίασε την κυβέρνηση ως δύναμη του νόμου και της τάξης, επιδεικνύοντας πυγμή προς τους μετανάστες και τους «ταραξίες». Στο πλαίσιο αυτό έβαλε και πάλι στο στόχαστρο το πανεπιστημιακό άσυλο, διακηρύσσοντας τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει ακόμα και στην οριστική του κατάργηση! «Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι το πανεπιστημιακό άσυλο δε θα γίνεται ασυλία στο έγκλημα. Εάν ο νόμος δεν εφαρμόζεται, ο νόμος θα αλλάξει και πάλι. Ακριβώς για να προστατέψει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Ακριβώς για να προστατέψει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο», είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, στράφηκε κατά των διαδηλώσεων και των λαϊκών κινητοποιήσεων, δηλώνοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε το δικαίωμα του πολίτη για προστασία της ζωής και της περιουσίας του. Το δικαίωμα να πηγαίνει στη δουλειά του με ανοιχτούς δρόμους».

Απέναντι στους μετανάστες, έβαλε τη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ που «εγγυάται» ένα ανελέητο κυνήγι και μια άγρια εκμετάλλευση. «Δεν ανεχόμαστε ανεξέλεγκτα κύματα μετανάστευσης. Εντείνουμε διαρκώς τους ελέγχους. Πραγματοποιούμε κοινές ασκήσεις με Ευρωπαίους εταίρους μας. Προωθούμε την πρόταση Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Διεκδικούμε ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το δήθεν δυνατό χαρτί της κυβέρνησης, οι «μεταρρυθμίσεις», δεν ακούστηκαν καν στην τελευταία προεκλογική ομιλία του Κ. Καραμανλή. Η μόνη αναφορά που έκανε ήταν γενικόλογη, αποφεύγοντας συγκεκριμένες αναφορές που προκαλούν «πόνο» και μεταξύ των οπαδών της ΝΔ. «Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. Οι αλλαγές, που έχει ανάγκη η χώρα, συνεχίζονται. Το σχέδιό μας εξελίσσεται», είπε, δίχως να προχωρήσει σε «λεπτομέρειες».

Την ίδια στιγμή προσπάθησε να καλύψει το «κενό» οιουδήποτε φιλολαϊκού απολογισμού, είτε με ωραιοποίηση της πραγματικότητας είτε με ένταση της δικομματικής πόλωσης. Υποστήριξε, για παράδειγμα, ότι με το αντιδραστικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ «ξεκίνησε η ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης», ενώ δε δίστασε, επικαλούμενος διάφορες αλχημείες, να υποστηρίξει ότι «οι συνολικές δαπάνες για την Εκπαίδευση (από όλα τα υπουργεία) έφτασαν, την περασμένη χρονιά, κοντά το 5% του ΑΕΠ (4,6%)»... Αναζητώντας εναγωνίως κάποια θετικά μέτρα, ανέφερε ότι «το αίτημά σας για ειδικά προγράμματα απασχόλησης έγινε πραγματικότητα» ή ότι «χιλιάδες νέοι έχουν τη δυνατότητα να βρουν δουλειά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ειδική επιδότηση».

Μεγάλο μέρος της ομιλίας όμως ήταν αφιερωμένο στο ψευτοδίλημμα «υπευθυνότητα ή λαϊκισμός» και στη φραστική επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ με αιχμή το σκάνδαλο της «Ζήμενς». «Η πρωτοφανής υπόθεση "Ζήμενς" είναι σκάνδαλο ΠΑΣΟΚ. Και μόνο του ΠΑΣΟΚ», είπε, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο «να εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ σαν τιμητής σ' ένα σκάνδαλο που έγινε στη διάρκεια των κυβερνήσεών του». «Δεν μπορεί», συνέχισε, «να παριστάνουν τους καταγγέλλοντες εκείνοι που υπέγραψαν τις προγραμματικές συμφωνίες», αποσιωπώντας όμως ότι ποτέ δεν τις κατήγγειλε η κυβέρνηση της ΝΔ, αντίθετα τις εφάρμοσε μέχρι κεραίας, ενώ προχώρησε και στο κουκούλωμα του σκανδάλου «Ζήμενς». Από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν έλειψαν και οι προσωπικές δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις, όπως ότι δε θα εγκαταλείψει το δρόμο που έχει χαράξει και θα τον υπερασπιστεί με «όποιο κόστος κι αν χρειαστεί!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Ολομέλεια το πόρισμα της εξεταστικής(6/5/2011)
Στις 20 Γενάρη κατατίθενται τα πορίσματα(12/1/2011)
Ψευτοκαυγάς για να κρυφτεί η συνενοχή(16/4/2010)
Η σκανδαλολογία μοναδικό πεδίο αντιπαράθεσης(6/6/2009)
Τραπεζικός υπάλληλος δίνει στοιχεία για το «μαύρο χρήμα»(10/2/2009)
Σκάνδαλα και πολιτικό σύστημα(24/6/2008)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org