Παρασκευή 11 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Χρήσιμες πληροφορίες για την ψηφοφορία

Αμεσα, όσοι δεν το έχουν ακόμα πράξει, πρέπει να ενημερωθούν για το πού θα ψηφίσουν μεθαύριο Κυριακή, 13 Ιούνη, ημέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών. Οι ψηφοφόροι μπορούν να απευθυνθούν στους δήμους, τις νομαρχίες, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και τη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στο διαδίκτυο (στη διεύθυνση www.ypes.gr).

Ψηφίζουμε από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα και μόνο με ισχύον δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή ισχύον ελληνικό διαβατήριο. Σημειώνουμε πως στις ευρωεκλογές ο συνδυασμός κάθε κόμματος κατέρχεται στις εκλογές με ένα ψηφοδέλτιο που ισχύει για όλη τη χώρα. Οι υποψήφιοι είναι γραμμένοι με τη σειρά που έχει καθορίσει το ίδιο το Κόμμα και με βάση αυτή τη λίστα εκλέγονται. Για το λόγο αυτό δε χρειάζεται σταυρός προτίμησης. Εδώ θέλει προσοχή, γιατί αν τεθεί σταυρός προτίμησης κινδυνεύει να ακυρωθεί το ψηφοδέλτιο.

Προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι ετεροδημότες. Στον τόπο διαμονής τους ψηφίζουν μόνο όσοι είχαν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι τις 7-1-2004 και περιλήφθηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών. Αυτοί θα ψηφίσουν στο πλησιέστερο στον τόπο διαμονής τους εκλογικό τμήμα και όχι σε ειδικά εκλογικά τμήματα, όπως έγινε στις βουλευτικές εκλογές. Απαγορεύεται να ψηφίσουν στο Δήμο ή την Κοινότητα στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Οι διπλοεγγεγραμμένοι θα ψηφίσουν αφού υπογράψουν έντυπη υπεύθυνη δήλωση (με τέτοιες δηλώσεις θα είναι εφοδιασμένα όλα τα εκλογικά τμήματα), στην οποία θα δηλώνουν ότι έλαβαν γνώση ότι είναι διπλοεγγεγραμμένοι και ότι δεν ψήφισαν, ούτε προτίθενται να ψηφίσουν την ημέρα αυτή σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας.

Οσοι έχουν παραλειφθεί από τους εκλογικούς καταλόγους ψηφίζουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου ή της κοινότητας στα δημοτολόγια ή τα μητρώα αρρένων των οποίων είναι εγγεγραμμένοι. Για να ψηφίσουν, προσκομίζουν στην Εφορευτική Επιτροπή του εκλογικού τμήματος πιστοποιητικό από το οποίο προκύπτει η εγγραφή τους στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων, υπογεγραμμένο από το δήμαρχο ή τον πρόεδρο της κοινότητας ή τα εξουσιοδοτημένα από αυτούς όργανα.

Οι αστυνομικοί, στρατιωτικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί ψηφίζουν με την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Οι Ελληνες ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοίο με ελληνική σημαία, το οποίο την ημέρα των εκλογών προβλέπεται να βρίσκεται σε λιμάνι άλλου δήμου ή κοινότητας από αυτόν στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν στο δήμο ή την κοινότητα του λιμένα όπου βρίσκεται το πλοίο, με το ναυτικό τους φυλλάδιο.

Οι Ελληνες ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία, τα οποία κατά την ημέρα των ευρωεκλογών βρίσκονται ή καταπλέουν σε ελληνικό λιμάνι δήμου ή κοινότητας, διαφορετικών από αυτούς στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν με το ναυτικό τους φυλλάδιο σε εκλογικά τμήματα του δήμου ή της κοινότητας του λιμένα που βρίσκονται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ