Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2015 - Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 20ής ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2015
Χρήσιμες οδηγίες για τους ψηφοφόρους

1. Ποιοι ψηφίζουν: Ολοι οι Ελληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν μέχρι 31/12/1997, είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων της χώρας και δεν έχουν στερηθεί το εκλογικό δικαίωμα. Οι 18άρηδες, δηλαδή αυτοί που γεννήθηκαν από 1/1/1997 μέχρι 31/12/1997 και είχαν αποκλειστεί από τις εκλογές του Γενάρη του 2015, γιατί δεν είχαν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους, σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουν κανονικά (όπως και στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιούλη).

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται όσοι είναι πάνω από 70 ετών και όσοι, κατά τη μέρα της ψηφοφορίας, βρίσκονται στο εξωτερικό.

2. Πότε ψηφίζουμε: Από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα της Κυριακής 20 Σεπτέμβρη.

3. Πού ψηφίζουμε: Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ψηφίζουν στο δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι, εκτός αν έχουν γραφτεί σε ειδικούς καταλόγους. Χρειάζεται να ενημερωθούμε έγκαιρα πού ψηφίζουμε από την ειδική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών «ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ» (http://www.ypes.gr/Services/eea/eea.htm) ή από το τηλέφωνο: 213.136.1500.

Ειδικές κατηγορίες ψηφοφόρων

-- Ετεροδημότες: Οι ψηφοφόροι που έχουν καταθέσει αίτηση μέχρι τις 30 Ιούνη 2015 ή είχαν καταθέσει παλιότερα αίτηση και δεν έχουν ζητήσει να διαγραφούν, προκειμένου να γραφτούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, για να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, θα ψηφίσουν υποχρεωτικά στον τόπο διαμονής τους και όχι στο δήμο στους βασικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι. Στην περίπτωση αυτή, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους που είναι γραμμένοι θα υπάρχει η ένδειξη «Ε» δίπλα στο όνομά τους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν στο εκλογικό τμήμα στους καταλόγους του οποίου υπάρχει αυτή η ένδειξη.

Προσοχή! Προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ψηφοφόρων ως ετεροδημοτών είναι να έχουν εγγραφεί τουλάχιστον 40 ετεροδημότες σε όλη την εφετειακή περιφέρεια του τόπου διαμονής τους, προερχόμενοι από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια. Διαφορετικά, οι ψηφοφόροι αυτοί ενημερώνονται από το υπουργείο Εσωτερικών (συνήθως με επιστολή) ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες και πρέπει να μεταβούν στην εκλογική περιφέρεια, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι γραμμένοι.

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, αμιγή ή μεικτά, που συγκροτούνται στην ευρύτερη εφετειακή περιφέρεια του τόπου διαμονής τους. Επειδή, όμως, τα λάθη στους εκλογικούς καταλόγους είναι συχνό φαινόμενο, ειδικά οι ετεροδημότες χρειάζεται από τώρα να βεβαιωθούν ότι έχουν συμπεριληφθεί στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να «επισκεφτούν» την παραπάνω ειδική εφαρμογή «ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ» του υπουργείου Εσωτερικών ή να επικοινωνήσουν στο παραπάνω τηλέφωνο, ώστε να σιγουρευτούν για τον τόπο και το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσουν.

-- Δικαστικοί αντιπρόσωποι, μέλη των εφορευτικών επιτροπών: Ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους.

-- Στρατιωτικοί (μόνιμοι, έφεδροι, κληρωτοί που υπηρετούν τη θητεία τους), αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί: Ψηφίζουν είτε στον τόπο όπου υπηρετούν με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, είτε - εφόσον το έχουν ζητήσει και έχει εγκριθεί από την υπηρεσία τους - στο δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι (οπότε πρέπει απαραίτητα να προσκομίσουν βεβαίωση από την υπηρεσία τους ότι δεν έχουν γραφτεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους).

-- Στρατιωτικό προσωπικό (αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες) μετακινούμενων στρατιωτικών τμημάτων: Ψηφίζουν με ονομαστικές καταστάσεις που συντάσσονται και υπογράφονται από το διοικητή της μονάδας στην οποία υπάγονται, ο οποίος βεβαιώνει υπεύθυνα ότι αυτοί που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις είναι γραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στρατιωτικών, σε εκλογικό τμήμα του δήμου όπου εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία.

-- Ελληνες ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία και κατά την ημέρα των εκλογών το πλοίο που υπηρετούν προβλέπεται να βρίσκεται σε λιμάνι άλλου δήμου από αυτόν στον οποίο είναι γραμμένοι: Ψηφίζουν στο δήμο του λιμανιού όπου βρίσκεται το πλοίο, με το ναυτικό τους φυλλάδιο, με βάση ονομαστικές καταστάσεις (που έχουν ισχύ ειδικών εκλογικών καταλόγων) που συντάσσονται και υπογράφονται από τον πλοίαρχο του πλοίου και θεωρούνται από τον προϊστάμενο της Λιμενικής ή Αστυνομικής ή Τελωνειακής Αρχής του δήμου όπου βρίσκεται το πλοίο, μετά από επικύρωσή τους από το οικείο Πρωτοδικείο. Στην περίπτωση που οι παραπάνω ναυτικοί βρεθούν ή καταπλεύσουν σε ελληνικό λιμάνι δήμου διαφορετικού από αυτόν που είχε προβλεφτεί, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι, ψηφίζουν και πάλι με το ναυτικό τους φυλλάδιο, σε εκλογικά τμήματα του δήμου του λιμανιού που βρίσκονται, με βάση ονομαστικές καταστάσεις συνταγμένες από τον πλοίαρχο και θεωρημένες από Λιμενική κ.λπ. Αρχή.

-- Κρατούμενοι (που δεν έχουν στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων): Ψηφίζουν, με ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, μέσα στο κατάστημα κράτησης.

-- Υποψήφιοι βουλευτές: Μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της εκλογικής περιφέρειας στην οποία είναι υποψήφιοι.

Στις βουλευτικές εκλογές - αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις ευρωεκλογές - δε συγκροτούνται εκλογικά τμήματα Ελλήνων ψηφοφόρων σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, επομένως οι Ελληνες που διαμένουν στο εξωτερικό, μπορούν να ψηφίσουν μόνο στην Ελλάδα.

4. Πώς ψηφίζουμε: Οι ψηφοφόροι προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Η εκτέλεση του καθήκοντος μέλους της εφορευτικής επιτροπής είναι υποχρεωτική και απαλλαγή δίνεται μόνο για λόγους υγείας και σε συνεννόηση με το δικαστικό αντιπρόσωπο.

Η αναγνώριση των ψηφοφόρων γίνεται με αστυνομική ταυτότητα (ακόμα και «κομμένη») ή προσωρινή βεβαίωση ή διαβατήριο (έστω και αν έχει λήξει) ή άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας. Οι ένστολοι ψηφίζουν με την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

-- Λάθη που μπορεί να διαπιστωθούν κατά την αναγνώριση των ψηφοφόρων και πώς αντιμετωπίζονται:

α) Σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ των στοιχείων του εκλογικού καταλόγου και της ταυτότητας, είναι δυνατή η εξακρίβωση της πραγματικής ταυτότητας του ψηφοφόρου με αντιπαραβολή όλων των στοιχείων του εκλογικού καταλόγου και της ταυτότητας (π.χ. γένος μητέρας, ημερομηνία γέννησης κ.λπ.) ή με την προσκόμιση συμπληρωματικών εγγράφων (π.χ. ληξιαρχική πράξη γάμου), από τα οποία να προκύπτει η ταυτότητά του. Αν, παρ' όλα αυτά, δεν είναι δυνατή η αναγνώριση του ψηφοφόρου, πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση ταυτοπροσωπίας, η οποία εκδίδεται από το δήμαρχο.

β) Παραλειφθέντες εκλογείς. Μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου στα δημοτολόγια ή τα μητρώα αρρένων του οποίου είναι γραμμένοι, παίρνοντας πιστοποιητικό εγγραφής στο δημοτολόγιο (σε δύο αντίτυπα) από το δήμο, το οποίο θα αναφέρει ότι «εκδίδεται αποκλειστικά για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015».

γ) Διπλοεγγεγραμμένοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δίπλα στα στοιχεία του ψηφοφόρου υπάρχει η ένδειξη «Δ». Ο ψηφοφόρος αυτός θα πρέπει να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση (τέτοιες δηλώσεις θα υπάρχουν στα εκλογικά τμήματα), όπου δηλώνει ότι δεν ψήφισε, ούτε προτίθεται να ψηφίσει, σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας.

Επισημαίνεται ότι, το Σάββατο και την Κυριακή, τα γραφεία Ταυτοτήτων της Αστυνομίας θα είναι ανοιχτά, για να εκδίδουν και αντικαθιστούν ταυτότητες αυθημερόν. Ανοιχτές θα είναι και οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων.

5. Σταυροδοσία: Δε βάζουμε σταυρό προτίμησης, γιατί στις εκλογές αυτές οι βουλευτές εκλέγονται με λίστα (δηλαδή με βάση τη σειρά με την οποία έχουν γραφτεί στα ψηφοδέλτια) και όχι με βάση τους σταυρούς προτίμησης. Εάν όμως τεθεί σταυρός, είτε στον αρχηγό του κόμματος είτε σε υποψήφιο βουλευτή, δεν καθίσταται το ψηφοδέλτιο άκυρο γι' αυτό και μόνο το λόγο, αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού (έγγραφο ΥΠΕΣ με αρ. πρωτ. 31122/7-9-2015). Για να αποφευχθεί ο παραμικρός κίνδυνος να θεωρηθεί ο σταυρός προτίμησης ως διακριτικό γνώρισμα και να ακυρωθεί το ψηφοδέλτιο, χρειάζεται να προσεχθεί να μην τεθεί κατά λάθος σταυρός προτίμησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ