Τρίτη 6 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Στόχος: Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι
  • Να εξουθενώσει τη «Χαμάς», και φυσικά και τους εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους αμάχους, κατά το παράδειγμα των Αμερικανών στο Ιράκ, φέρεται να επιδιώκει ο ισραηλινός στρατός, περικυκλώνοντας τις πόλεις
  • Σχεδόν χωρίς καθόλου ηλεκτρικό, τηλέφωνο, νερό, τρόφιμα, φάρμακα, η πλειοψηφία των κατοίκων της Λωρίδας, ενώ τα νοσοκομεία καταρρέουν

Πολλά είναι τα θύματα παιδιά, στον προσφυγικό καταυλισμό Μπέιτ Λαχίγια

Associated Press

Πολλά είναι τα θύματα παιδιά, στον προσφυγικό καταυλισμό Μπέιτ Λαχίγια
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Στη βόρεια Γάζα, κυρίως γύρω από τις πόλεις Μπέιτ Χανούν και Μπέιτ Λαχίγια, γύρω από τον πλέον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό στον κόσμο, τον Τζαμπάλιγια, αλλά και την ίδια την πόλη της Γάζας, μαίνονταν και χθες οι σκληρότερες μάχες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στους Παλαιστινίους μαχητές.

Το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας δε δίνει ακριβή νούμερα για το τι όγκος δυνάμεων συμμετέχει στην εισβολή, που άρχισε το Σάββατο το βράδυ, ταυτοχρόνως, από τέσσερις πλευρές στη Λωρίδα της Γάζας. Εντούτοις, το νέο, πολλοστό, κάλεσμα εφέδρων την Κυριακή επιβεβαίωσε τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, που ήθελαν το σύνολο των μάχιμων δυνάμεων του Ισραήλ να έχει τεθεί σε συναγερμό, με σχεδόν όλες τις ειδικές δυνάμεις να προορίζονται για τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και σημαντικό αριθμό ανδρών να αναπτύσσεται στη Δ. Οχθη (όπου δύο είναι οι νεκροί από τις συγκρούσεις στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις) και στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα.

Μέχρι χθες το πρωί και ενώ συνεχιζόταν το ανηλεές σφυροκόπημα από αέρος και θαλάσσης, ο ισραηλινός στρατός είχε «κόψει» τη Λωρίδα στα δύο. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο ισραηλινός στρατός, ακολουθώντας το παράδειγμα των Αμερικανών στο Ιράκ, δε θα εισβάλει, κατ' αρχάς, στις πόλεις για να αποφύγει και τις σημαντικές απώλειες στις τάξεις του, αλλά θα σφίγγει διαρκώς τον κλοιό γύρω από αυτές.

Στην πόλη της Γάζας έχουν καταστραφεί πολλά σπίτια

Associated Press

Στην πόλη της Γάζας έχουν καταστραφεί πολλά σπίτια
Η Λωρίδα ήταν, χθες, σχεδόν ολοκληρωτικά αποκομμένη από τον έξω κόσμο, αφού ήδη από την Κυριακή, η παλαιστινιακή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας «Paltel» ανακοίνωνε ότι έχει καταρρεύσει το 90% του δικτύου της, ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί και το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας. Οι τελευταίες διασταυρωμένες εικόνες ήταν το λουτρό αίματος από οβίδα τανκ σε αγορά στην πόλη της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν 17 πολίτες και τραυματίστηκαν 130, καθώς και η εξολόθρευση μιας ολόκληρης οικογένειας στην Μπέιτ Λαχίγια, πάλι από τανκ, με 12 νεκρούς.

Πάνω από 500 οι νεκροί και 2.200 οι τραυματίες

Ιατρικές πηγές διαβεβαίωναν ότι τα θύματα του ισραηλινού στρατού, τουλάχιστον, την πρώτη μέρα της εισβολής, ήταν αποκλειστικά πολίτες (40 στον αριθμό), μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, αλλά και γιατροί και νοσηλευτές. Αν ισχύουν αυτοί οι αριθμοί, ο συνολικός απολογισμός των τελευταίων δέκα ημερών ξεπερνά τους 512 νεκρούς Παλαιστινίους και τους 2.200 τραυματίες! Εικόνα για το πόσοι μαχητές έχουν σκοτωθεί δεν υπάρχει, αν και ο ισραηλινός στρατός μιλά για δεκάδες. Αντίστροφη εικόνα δίνει η «Χαμάς», που μιλά για πολλούς νεκρούς Ισραηλινούς στρατιώτες και δύο αιχμαλώτους, ενώ ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει μόνο ένα νεκρό και 30 τραυματίες, αρκετοί σοβαρά.

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών από τους βομβαρδισμούς στην πόλη της Γάζας

Associated Press

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών από τους βομβαρδισμούς στην πόλη της Γάζας
Ως χαοτική περιγραφόταν η κατάσταση στα νοσοκομεία, καθώς εγχειρήσεις γίνονται στο πάτωμα, οι γιατροί δεν προλαβαίνουν, αίμα δεν υπάρχει. Ο Ερυθρός Σταυρός κατήγγειλε ότι για πολλοστή μέρα δεν επιτράπηκε σε ομάδες γιατρών του να εισέλθουν, ενώ η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μιλούσε για χιλιάδες αστέγους, για τρόφιμα που αρκούν το πολύ για άλλο ένα 24ωρο, για αδυναμία προσέγγισης των αποθηκών της, για νοσοκομεία που καταρρέουν, αφού τελειώνουν τα αποθέματα πετρελαίου που λειτουργούν τις γεννήτριες. Το 75% της Γάζας είναι χωρίς ρεύμα από την Κυριακή, και τουλάχιστον το 1/3 των κατοίκων της είναι χωρίς πόσιμο νερό.

Παρ' όλα αυτά, η ισραηλινή πλευρά επιμένει ότι δεν υπάρχει «ανθρωπιστικό πρόβλημα» στην περιοχή, ενώ μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα πλήγματα σε τεμένη, αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών υποστήριζε ότι «τεμένη και σπίτια χρησιμοποιούνται ως κρησφύγετα μαχητών και αποθήκες όπλων».

Χρόνος να ολοκληρωθεί το έγκλημα

«Χρόνο στο Ισραήλ να εξολοθρεύσει τη "Χαμάς" δίνει η διεθνής κοινότητα», υποστήριζε άρθρο της «Χααρέτζ» και παρομοίαζε την κατάσταση με ό,τι έγινε το 2006 στο Λίβανο. Η εκτίμηση δεν είναι εκτός πραγματικότητας, αν σκεφτεί κανείς ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, μετά από άλλη μια αποτυχημένη απόπειρα να υιοθετήσει ψήφισμα που θα απαιτούσε να τερματιστεί άμεσα η ισραηλινή επιχείρηση εξαιτίας της άρνησης των ΗΠΑ να το στηρίξει ως «μη ισορροπημένο», ανέβαλε την προγραμματισμένη για χθες συνεδρίασή του, για την Τετάρτη, οπότε και θα συμμετάσχουν οι πρέσβεις των αραβικών χωρών και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Μέχρι τότε, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι επαφές του Γάλλου Προέδρου Σαρκοζί και του Ρώσου απεσταλμένου Σαλτάνοφ, στην περιοχή (Αίγυπτος, Λίβανος, Παλαιστινιακά Εδάφη, Ισραήλ).

Η Μόσχα ζήτησε άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης, όπως και το Πεκίνο, αλλά και το Παρίσι, που συμπληρωματικά αναφέρθηκε και στη «Χαμάς». Σε καταδικαστικές καταγγελίες προχώρησαν όλες οι αραβικές και μουσουλμανικές ηγεσίες, χωρίς να πείσουν απαραίτητα την οργισμένη κοινή τους γνώμη (Αίγυπτος, Ιορδανία) και την, ίσων αποστάσεων, ανάγκη άμεσης εκεχειρίας επανέλαβαν όλες οι ευρωπαϊκές ηγεσίες χωριστά. Εντούτοις, τίποτε δεν έγινε, ενώ συνεχίζεται το αιματοκύλισμα και η ισραηλινή ηγεσία (κυβέρνηση και Πρόεδρος) δηλώνει προκλητικά ότι «η επιχείρηση θα διαρκέσει όσο χρειαστεί και είναι αναφαίρετο δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ»!Πώς να υπάρξει, άλλωστε, αντίδραση, όταν ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ολμέρτ δήλωνε απερίφραστα ότι οι αλλεπάλληλες δηλώσεις στήριξης του Λευκού Οίκου «ενθάρρυναν» την απόφαση για εισβολή...

Την ίδια ώρα, η Τεχεράνη επαναλάμβανε τις απειλές της «Χαμάς» ότι η «Γάζα θα γίνει ο τάφος του ισραηλινού στρατού» και έστελνε τον πυρηνικό διαπραγματευτή της, Σαγιάντ Τζαλίλι, για συνομιλίες με τον Σεΐκ Νασράλαχ της «Χεζμπολάχ» στο Λίβανο.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org