Τρίτη 6 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζεται το σίριαλ των απειλών

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Με διατύπωση πυρών και αλληλοκατηγοριών μπήκε το 2009 για την Ινδία και το Πακιστάν, αφορμής δοθείσης της επίθεσης της Βομβάης, που στοίχισε το Νοέμβρη τη ζωή σε πάνω από 180 ανθρώπους, ενώ περίπου 300 τραυματίστηκαν. Το Νέο Δελχί κατηγόρησε ανοιχτά το Ισλαμαμπάντ ότι υποθάλπει τρομοκράτες και δεν προχωρά στην εξάρθρωση των «τρομοκρατικών οργανώσεων», που δρουν ανεξέλεγκτα στην περιοχή, απειλώντας μάλιστα και με ένοπλη αναμέτρηση των δύο χωρών.

Αμεση ήταν και είναι η ανάμειξη των ΗΠΑ στην υπόθεση, που επιχειρεί να αξιοποιήσει προς όφελός της τα γεγονότα, αλλά και να αποφύγει έναν πόλεμο Ινδίας - Πακιστάν που δε συμφέρει αυτή τη στιγμή την Ουάσιγκτον. Ο προσανατολισμός για τους υπαίτιους εξακολουθεί να στρέφεται προς το παρόν συντονισμένα προς την οργάνωση «Λασκάρ Ε Ταΐμπα» και τα παρακλάδια της, που βρίσκεται κυρίως στο Πακιστάν, με την Ινδία να κάνει λόγο για αποδείξεις που έχει προσκομίσει στο Πακιστάν, προκειμένου να παραδώσει τους υπόπτους, τις οποίες το Ισλαμαμπάντ χαρακτηρίζει «ανεπαρκείς»...

Η πακιστανική κυβέρνηση επιχείρησε εξ αρχής να πάρει αποστάσεις, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία σχέση με τις επιθέσεις της Βομβάης και δηλώνει έτοιμη να προσφέρει κάθε βοήθεια για τη σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των υπόπτων, αναφέροντας ότι δεν ενδιαφέρεται για ένοπλη αντιπαράθεση με την Ινδία, αλλά αν προκληθεί, είναι έτοιμο να απαντήσει..

Τα γεγονότα της Βομβάης εν τω μεταξύ αξιοποιήθηκαν στο έπακρο από την ινδική κυβέρνηση η οποία προχώρησε σε περαιτέρω ανάπτυξη των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής της Ινδίας, με πρόσχημα την «προστασία από την τρομοκρατία».

Παράλληλα, αν κάποιος θέλει να ερμηνεύσει τις «επαγγελματικά οργανωμένες επιθέσεις της Βομβάης» και τα όσα ακολουθούν αυτές, θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι οι εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές στην περιοχή χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται επί σειρά ετών από τους ιμπεριαλιστές προκειμένου να προωθήσουν την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» (π.χ. Ινδουιστές - Μουσουλμάνοι) και να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org