Τρίτη 6 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Μείωσε παραπέρα την παιδική θνησιμότητα

Το παιδί και η μητέρα δέχονται τη μεγαλύτερη φροντίδα από το σοσιαλιστικό σύστημα στην Κούβα
Το παιδί και η μητέρα δέχονται τη μεγαλύτερη φροντίδα από το σοσιαλιστικό σύστημα στην Κούβα
Με τη συμπλήρωση την 1η Γενάρη, των 50 χρόνων της Κουβανικής Επανάστασης έγινε γνωστό ένα ακόμη σημαντικό επίτευγμα που έχει πετύχει ο σοσιαλισμός σε αυτό το νησί της Καραϊβικής, των περίπου 11 εκατομμυρίων κατοίκων. Η Κούβα κατάφερε μέσα στο 2008 να μειώσει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα την παιδική/βρεφική θνησιμότητα. Ο δείκτης έπεσε στα 4,7 νεκρά παιδιά στα 1.000 γεννημένα. Αυτό το αποτέλεσμα είναι φυσικά ασύγκριτο με τον περίγυρο της Κούβας στην Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική και συναγωνίζεται σε διεθνές επίπεδο πολύ πιο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες από την Κούβα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ, τη χώρα που έχει επιβάλει τον απάνθρωπο πολύμορφο αποκλεισμό ενάντια στο νησί της Επανάστασης, ο δείκτης είναι στο 6.

Υπόθεση προτεραιότητας του σοσιαλιστικού συστήματος

Η Κούβα έχει πετύχει αυτή την πρόοδο χάρι στο ολοκληρωμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που διαθέτει. Οπως σημειώνουν οι ίδιοι οι Κουβανοί, που βλέπουν κριτικά την εξέλιξη στη χώρα τους, αυτή η πολύ χαμηλή παιδική θνησιμότητα οφείλεται σε 5 βασικούς παράγοντες: 1) στη σταθερή και αταλάντευτη πολιτική βούληση της επαναστατικής κυβέρνησης, 2) στην προσβασιμότητα και την απόλυτα δωρεάν παροχή και φροντίδα σε κάθε πολίτη της κοινωνίας, 3) στη διαμόρφωση και εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της υγείας, 4) στην ανάπτυξη και επαρκή γνώση όλων των επιστημονικο-τεχνικών προόδων, πράγμα που οδηγεί σε αποτελεσματική αντιμετώπιση ασθενειών και 5) στη μεγάλη κοινωνική συμμετοχή και ευαισθητοποίηση στον τομέα της πρόληψης.

Από την πρώτη στιγμή της νίκης της επανάστασης, στάλθηκαν γιατροί στα πιο απομακρυσμένα χωριά, εκπαιδεύτηκε ιατρικό δυναμικό, δημιουργήθηκε σταδιακά πλατύ δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, σήμερα υπάρχει ο πρωτοποριακός θεσμός του οικογενειακού γιατρού και πολύ γρήγορα ήρθαν τα αποτελέσματα. Η εξέλιξη λοιπόν και του δείκτη της παιδικής θνησιμότητας μιλάει μόνη της: πριν την επανάσταση το 1959, ήταν πάνω από 60 νεκρά παιδιά στα 1.000 γεννημένα, το 1969 δέκα χρόνια μετά τη νίκη της ήταν 46,7, το 1979 έφτασαν τα 19,4, το 1989 11,1 το 1999 6,5 και το 2008 4,71.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πτωτική πορεία της παιδικής θνησιμότητας, που είναι άλλωστε και ένας δείκτης της προόδου μιας κοινωνίας, συνεχίζεται και δεν ανακόπτεται ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες, όπως ήταν η λεγόμενη ειδική περίοδος, αμέσως μετά τις ανατροπές και την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ και τις σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης, που η Κούβα δέχτηκε ένα ισχυρότατο χτύπημα στην οικονομία της. Ωστόσο οι τομείς της υγείας, της φροντίδας προς το παιδί, τη μητέρα, τους ηλικιωμένους, της κοινωνικής πρόνοιας, της παιδείας δεν έπαψαν ούτε στιγμή να αποτελούν προτεραιότητες. Ολα αυτά είναι άλλη μια απόδειξη για την ανωτερότητα του σοσιαλισμού.


Δ.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ