Τρίτη 6 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ευαίσθητοι» υποκριτές

Μετράει τα θύματα και υπόσχεται «ανθρωπιστική βοήθεια»

Με το υποκριτικό ανθρωπιστικό προσωπείο, όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι Ευρωπαίο εταίροι στην ΕΕ, εμφανίζεται και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν τολμά να ψιθυρίσει ούτε μισή λέξη καταδίκης του πολέμου που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Η ελληνική κυβέρνηση, με δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στέκεται «ακριβοδίκαια» ανάμεσα στον θύτη και το θύμα, αποφεύγοντας με επιμέλεια οποιαδήποτε αιχμή κατά της πολιτικής που ακολουθεί το Τελ Αβίβ κατά των Παλαιστινίων.

Η υπουργός Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί η Ελλάδα στη σκηνή, σε δηλώσεις της επικεντρώθηκε στην επαπειλούμενη ανθρωπιστική καταστροφή, χωρίς βέβαια να αποδίδει ευθύνες σε κανέναν γι' αυτό. Αλλωστε, σε προηγούμενες δηλώσεις της, όταν είχε ξεκινήσει ο βομβαρδισμός της Λωρίδας της Γάζας από ισραηλινά αεροσκάφη, η Ντόρα Μπακογιάννη είχε μιλήσει, πρώτα απ' όλα, για τους πυραύλους που εξαπολύει η Χαμάς κατά ισραηλινών εδαφών.

Μετά και από τις χερσαίες επιχειρήσεις που εξαπέλυσε ο στρατός του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, η Ντόρα Μπακογιάννη με τις δηλώσεις της περιέγραψε ως εξής τις θέσεις της Αθήνας:

Στην ανακοίνωσή της η υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις επιδεινώνουν την τραγική ανθρωπιστική κρίση, την επικίνδυνη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή και ενισχύουν απαράδεκτες και ακραίες θέσεις. «Πλήττονται έτσι σοβαρά οι προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας που είναι η μόνη οδός για τη λύση. Η Διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μένει αδρανής παρατηρητής ή και σχολιαστής των τεκταινομένων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει κομβικό ρόλο. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Πρέπει να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία. Η βία δεν είναι λύση», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η υπουργός Εξωτερικών. Και προσθέτει: «Πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι χερσαίες επιχειρήσεις και να επιτευχθεί εκεχειρία. Πρέπει να εφαρμοστεί η πολιτική των τριών σημείων (εκεχειρία - ανθρωπιστική βοήθεια - ειρηνευτική διαδικασία), που ήταν εξαρχής η ελληνική θέση και αποφασίσαμε οι υπουργοί της ΕΕ στις 30 Δεκέμβρη στο Παρίσι. Θα πρέπει επίσης να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο ανάπτυξης διεθνούς παρουσίας - όπως για παράδειγμα Διεθνών Παρατηρητών - στην περιοχή».

Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς και τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ισπανίας και της Γαλλίας. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

«Προτεραιότητα το τέλος της βίας»

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Realnews», η Ντόρα Μπακογιάννη τονίζει την ανάγκη να μπει ένα τέλος στον κύκλο της βίας, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα όλων. Η υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε σημαντική πολιτική πράξη το γεγονός ότι η ΕΕ, το Κουαρτέτο και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αντέδρασαν άμεσα, ζητώντας κατάπαυση του πυρός. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι αποδεδειγμένα έντιμος συνομιλητής του Ισραήλ και των Αράβων, και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, επιδιώκοντας την έντιμη λύση: Δύο κράτη που θα ζουν ειρηνικά το ένα πλάι στο άλλο. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι πάντα παρούσα στην περιοχή και στη δύσκολη αυτή συγκυρία, εν μέσω οικονομικής κρίσης και επαπειλούμενης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε η υπουργός στο ζήτημα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι πιεστική υποχρέωση και χαρακτήρισε εφιαλτικό σενάριο το ενδεχόμενο εξάπλωσης της κρίσης και έξω από τα σύνορα της Γάζας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ