Τρίτη 6 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ταμείο Εγγυοδοσίας και εντυπώσεις

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μπορεί η Αγροτική Τράπεζα να ανακοίνωσε ότι ικανοποίησε τα πρώτα αιτήματα για δάνεια κεφαλαίων κίνησης με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας, ωστόσο η γενικότερη κατάσταση δεν είναι ανάλογη. Πληροφορίες θέλουν πολλές τράπεζες να έχουν δώσει εντολές στο προσωπικό τους να δέχεται τις αιτήσεις, αλλά να μην τις προωθεί για έγκριση!

Δεν είναι λίγοι οι τραπεζοϋπάλληλοι που έρχονται σε δύσκολη θέση, ιδίως όταν γνωρίζουν και τον ενδιαφερόμενο από προηγούμενες συναλλαγές του με την τράπεζα.

Η πρακτική των τραπεζών είναι αποκαλυπτική. Αυτές ελέγχουν τα πράγματα σε κάθε περίπτωση και η κυβέρνηση αρκείται και με το παραπάνω να κερδίζει πολιτικές εντυπώσεις, ενώ εκεί που θέλει να δώσει χρήμα ξέρει και το κάνει και το διασφαλίζει.

Μ' αυτή την πολιτική, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ είναι καταδικασμένοι. Για να δουν άσπρη μέρα, χρειάζεται να εφαρμοστεί μια τέτοια πολιτική, χρειάζεται και μια οικονομία που να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, στη βάση μιας αντιμονοπωλιακής πολιτικής. Δηλαδή, χρειάζεται κατάργηση των μονοπωλίων, λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία. Ξεκάθαρα πράγματα, μην κοροϊδευόμαστε...

Πληρώνουμε και την οδική (αν)ασφάλεια...

Η χώρα μας, με 1.500 περίπου νεκρούς κάθε χρόνο στην άσφαλτο, παραμένει τα τελευταία χρόνια ουραγός και από πλευράς οδικής ασφάλειας. Κι αυτό παρά τον πακτωλό των χρημάτων που διοχετεύτηκαν - κυρίως σε μια δράκα μεγάλων τεχνικών ομίλων - για να κατασκευαστούν οδικά έργα.

Οι οδηγοί μάλιστα - σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας - πιστεύουν σε ποσοστό 90%, ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων έχει η ποιότητα των δρόμων (κακή κατάσταση του οδοστρώματος κ.ά.).

Παράλληλα:

  • Οπως επισήμανε πρόσφατα το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ, με αφορμή το δεύτερο μέσα σε ένα εξάμηνο ατύχημα με βυτιοφόρο στην ίδια εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, οι κυβερνήσεις αρνούνται να λειτουργήσουν ακόμη και Σταθμούς Ελέγχου Επικίνδυνων Εμπορευμάτων, αν και έχουν νομοθετηθεί από το 2003!
  • Παραδίδοντας οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στους ιδιωτικούς Ομίλους τις εισπράξεις των σταθμών διοδίων, έχουν αφήσει «ορφανό» από χρηματοδότηση για τη συντήρησή του το 90% του εθνικού, επαρχιακού και νομαρχιακού οδικού δικτύου!

Την ίδια στιγμή, ο λαός πληρώνει πανάκριβα και την εκτέλεση των έργων και τη συντήρησή τους: Μετά την περσινή έως και 179% αύξηση που επέβαλαν οι ιδιωτικοί όμιλοι στα διόδια, σε μερικές μέρες πρόκειται να ανακοινωθούν νέες αυξήσεις στα διόδια της γέφυρας του Ρίου - Αντιρρίου, ενώ σε λίγο διάστημα θα μπουν διόδια και στην Εγνατία Οδό...

«Προωθητικές ενέργειες» για τους μεγαλέμπορους

Με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους να μετρούν τις απώλειες στον τζίρο τους για άλλη μια χρονιά - καθώς τα εισοδήματα των νοικοκυριών δεν ήταν δυνατό για τους περισσότερους από αυτούς να προσφέρουν έστω και μια προσωρινή αναθέρμανση - ξεκινούν επισήμως οι εκπτώσεις στις 15 του Γενάρη. Αυτό προβλέπει, μεν, ο σχετικός νόμος, ωστόσο, τα μεγάλα εμπορικά έχουν από καιρό ανοίξει το χορό με διάφορες «προωθητικές ενέργειες», με στόχο να αποσπάσουν και το ελάχιστο μέρος του εισοδήματος των εργαζομένων που μπορεί να προορίζεται για αναγκαίες αγορές. Αλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση δίνει αυτή τη δυνατότητα στους μεγαλεμπόρους, όταν, για παράδειγμα, με την τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης επιχειρούνταν ένας κάλπικος και παραπλανητικός διαχωρισμός ανάμεσα στις «προσφορές» που απαγορεύονται πριν από τις εκπτώσεις και τις «προωθητικές ενέργειες» που ...επιτρέπονται. Δηλαδή, «δεν είναι Γιάννης είναι Γιαννάκης»...

Κλιμακώνει τον αγώνα η αγροτιά

Συνέχεια στον αγώνα της δίνει η μικρομεσαία αγροτιά που πορεύεται με τις δυνάμεις της ΠΑΣΥ. Το 2009 ξεκινάει με νέες κινητοποιήσεις και το νέο αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε για τις 12 του Γενάρη. «Παρών» δήλωσαν ήδη Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα, καθώς και η Ηλεία και θα ακολουθήσουν κι άλλες αγροτικές περιοχές. Η κινητοποίηση αυτή πρόκειται να λάβει πανελλαδικό χαρακτήρα, μια και σε όλες τις περιοχές της χώρας, σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, σε όλα τα αγροτικά προϊόντα υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των αντιαγροτικών επιταγών της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Η νέα πανελλαδική κινητοποίηση που ανακοίνωσε η ΠΑΣΥ έρχεται ως συνέχεια των αγροτικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας, τον περασμένο Δεκέμβρη, αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η αγροτιά καλείται να παλέψει, να εντείνει και να κλιμακώσει τον αγώνα της ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος που εφαρμόζεται από τους εκάστοτε διαχειριστές - κυβερνώντες. Καλείται να παραμερίσει όλους αυτούς που επιχειρούν να θολώσουν τα νερά και να πλαγιοκοπήσουν το συνεπές αγροτικό κίνημα. Οι διεκδικήσεις που προβάλλει το συνεπές αγροτικό κίνημα ανταποκρίνονται στα πραγματικά προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και δείχνουν την ουσιαστική διέξοδο και την προοπτική του αγώνα. Η αγροτιά καλείται να διεκδικήσει τιμές επιβίωσης και καθιέρωση ικανοποιητικών κατώτερων τιμών, που θα τους προσφέρουν μιαν ελάχιστη προστασία. Καλείται επίσης να διεκδικήσει: Μείωση του κόστους παραγωγής. Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές. Στήριξη των συνεταιρισμών με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε όφελος των μικρομεσαίων παραγωγών. Να δίνονται οι επιδοτήσεις στην παραγωγή και να αναπροσαρμόζονται τιμαριθμικά με βάση τις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών, όπως και να καταργηθούν οι όποιες παρακρατήσεις έχουν επιβληθεί.

Σ' αυτόν τον αγώνα δε χωράει συμβιβασμός, υποχώρηση και συναίνεση. Δε χωράνε οι τεχνητοί διαχωρισμοί που καλλιεργούν αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και της ΝΔ, ανάμεσα σε παλιούς και νέους αγρότες. Ούτε χωράνε οι αυταπάτες που καλλιεργούν. Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ δεν μπορεί να συμβαδίσει με τα όσα θέτουν και διαλαλούν οι συμβιβασμένοι γαλαζοπρασινορόζ αγροτοσυνδικαλιστές και οι όποιες «συντονιστικές επιτροπές» έχουν εμφανιστεί. Το συνεπές αγροτικό κίνημα έχει σταθερό διεκδικητικό πλαίσιο κι επιμένει σ' αυτό και τα αιτήματα που θέτει ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών και δίνουν διέξοδο και προοπτική στον αγώνα τους. Κι ο αγώνας αυτός απαιτεί ένα αγροτικό κίνημα καλά οργανωμένο, αποτελεσματικά συντονισμένο και σωστά προσανατολισμένο. Ενα αγροτικό κίνημα αποφασισμένο να συγκρουστεί με την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική. Αποφασισμένο να την ανατρέψει, μπορεί και να φέρει θετικά αποτελέσματα.

Η αγροτιά οφείλει επίσης να κατανοήσει ότι ο αγώνας της θα πρέπει να έχει μακρύτερη στόχευση. Θα πρέπει να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, να κάνει ποιοτικά άλματα, να είναι συνεχής και να έχει σταθερή και σαφή πολιτική κατεύθυνση. Η μικρομεσαία αγροτιά καλείται να συντονίσει την πάλη της με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με στόχο την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής - φιλολαϊκής. Καλείται από την πλευρά της να παλέψει για τη λαϊκή εξουσία, τη λαϊκή οικονομία, τον παραγωγικό συνεταιρισμό δίπλα στην κοινωνική παραγωγή. Εδώ βρίσκεται το μέλλον της!


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Υποκρισία στα προβλήματα της Παιδείας

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ε, ΚΑΛΑ, δε θα δυσκολευτεί και τόσο ο Κώστας Καραμανλής αυτό που θέλει για την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία που ζήτησε.

Τι θέλει; Μα την ...κοινή συνιστώσα των πολιτικών κομμάτων ...ιδίως για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως λέει κι ο ίδιος.

Το τι εννοεί δε χρειάζεται και πολύ μυαλό για να το καταλάβουμε. Συναίνεση στην ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των επιχειρήσεων στις σχολές και συνολικά ιδιωτικοποίηση ζητά και ξέρει πολύ καλά ότι υφίστανται οι προϋποθέσεις γι' αυτό...

Για το ΠΑΣΟΚ δε συζητάμε. Και υπέρ των επιχειρήσεων στις σχολές είναι και υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι χωρίς συζήτηση, ανεξαρτήτως του τι έκανε με το άρθρο 16.

Αλλωστε, ακόμη και με το άρθρο 16 σε ισχύ αποδεικνύεται πως μπορούν ωραιότατα να προωθηθούν οι κατευθύνσεις της ΕΕ και της Διακήρυξης της Μπολόνια.

Βλέπετε, όπου έχουν μπει σε σύγκριση οι διατάξεις του Συντάγματος και η θέληση της ΕΕ ξέρουμε το αποτέλεσμα. (Θυμάστε άλλωστε τι έγινε με τον Βασικό Μέτοχο).

Γι' αυτό τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ προτείνουν να ...μη φθάνουμε σε τέτοια σημεία και να κάνουμε ότι δε βλέπουμε τι πραγματικά συμβαίνει.

Οσο για τον ΣΥΝ, καλές οι ρητορείες περί «νέας γενιάς» και «γενιάς του άρθρου 16». Στο διά ταύτα όμως; Εκεί η «ευρωπαϊκή προοπτική» υπερτερεί των πάντων και τα παχιά λόγια δεν μπορούν να κρύψουν την ουσία.

Πολλά «αντιδεξιά» αναμένεται να ακούσουμε στο άμεσο μέλλον για την όλη ιστορία. Με την πραγματικά δεξιά πολιτική όμως πόσοι πραγματικά θα τα βάλουν;

ΤΟ 2008 θα χαρακτηριστεί από τους ιστορικούς ως «έτος της Αρκούδας» για τα χρηματιστήριά μας, διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΧΑΑ...

Προφανώς γιατί οι πολυεθνικές και οι γνωστοί μεγάλοι παίχτες δεν κέρδισαν όσα είχαν προϋπολογίσει.


Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Με το ίδιο σκεπτικό τι θα πει άραγε ο ιστορικός για το 1999; Μήπως θα μιλάει για το έτος της αρκούδας, της τίγρης, του λύκου και πασών των ...σαρκοβόρων που έπεσαν πάνω στον ανύποπτο κοσμάκη;

Τουριστική ανάπτυξη για τα μεγάλα συμφέροντα

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Πολλά και «παχιά» λόγια χρησιμοποιεί ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Α. Σπηλιωτόπουλος, για τον τουρισμό και την ανάγκη ενίσχυσής του και το ρόλο του. Και εμφανίζεται υπέρ όλων των τουριστικών επιχειρήσεων, μεγάλων και μικρών. Ελα, όμως, που δεν είναι όλες οι επιχειρήσεις του τουρισμού ίδιες, ούτε ωφελούνται όλες το ίδιο από την κυβερνητική πολιτική.

Σύντομα τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα πάρουν το δρόμο για τη Βουλή. Αλλά οι μικροί επιχειρηματίες, μικροξενοδόχοι, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, κάποιοι που έχουν μια καφετέρια ή μια ταβέρνα, που τώρα πανηγυρίζουν για τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων, μπορεί να βρεθούν μπροστά σε εκπλήξεις.

Η κυβέρνηση στηρίζει πρώτα απ' όλα τα μεγάλα τουριστικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Και όταν θα αρχίσουν να λειτουργούν τα πρώτα μεγαθήρια σε κάποιες περιοχές, θα έρθει η ώρα που κανένας τουρίστας δε θα ξεμυτίζει από τις τουριστικές πολιτείες που θα έχουν φτιαχτεί. Που οι τιμές θα είναι πολύ μικρότερες από αυτές που μπορεί να προσφέρει ο «μικρός» του τουρισμού, σε σχέση και με τις υπηρεσίες. Που δε θα μένει ούτε 1 ευρώ για τους μικρούς σε περιοχές οι οποίες βασίζουν το μέλλον τους στον τουρισμό. Γι' αυτό όσο είναι καιρός μαζί με τους εργάτες και τους φτωχούς αγρότες να τσακίσουμε το μεγάλο κεφάλαιο και τα κόμματά του.

«Να συνεννοηθούμε» ... να αυτοχειριαστείτε

Αύξηση ωρών εργασίας και πάγωμα των εργατικών αγώνων ζήτησε - ανάμεσα σε άλλα εξίσου απαράδεκτα - ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Καρατζαφέρης, στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη για τη χρονιά που έφυγε: «Εδώ δε χρειαζόμαστε λιγότερη δουλειά, χρειαζόμαστε περισσότερη δουλειά. Εγώ αυτό το οποίο θα έλεγα, μια ώρα παραπάνω δουλειά. Παραπάνω δουλειά. Για να μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί». Και για να γίνει αυτό, πιπίλισε τη γνωστή καραμέλα: «Εθνική συνεννόηση ρε παιδιά! Να μαζευτούμε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (...) Δεν μπορεί τώρα σε αυτή την αντάρα την οικονομική, όπου τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, να πηγαίνουμε σε διεκδικήσεις οικονομικές, διαδηλώσεις, που επιβραδύνουν την κατάσταση και επιδεινώνουν την κατάσταση (...) Εσύ Αριστερά, εργασιακή ειρήνη, σταμάτα τους»!

Κατάργηση δικαιωμάτων, λοιπόν, κατακτημένων με αγώνες αιώνων και αίμα (όπως το ωράριο), απαγόρευση εργατικών κινητοποιήσεων και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες να εξασφαλίζουν την κοινωνική ευπείθεια, φυσικά προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και της διαιώνισης της κερδοφορίας του. Αυτό είναι το σχέδιο του ΛΑ.Ο.Σ., αυτή και η δουλειά του: Πίσω από αποπροσανατολιστική φρασεολογία, να υπηρετεί το καπιταλιστικό σύστημα και την κυρίαρχη πολιτική. Εξ ου και πρέπει να αποδοκιμάζεται πολιτικά σε κάθε ευκαιρία, από κάθε λαϊκό άνθρωπο, κάθε άνθρωπο του μόχθου. Οχι μόνο καμιά εμπιστοσύνη στους δήθεν αντιπολιτευτικούς λαϊκισμούς του, αλλά καταδίκη του ως επικίνδυνου για τις λαϊκές ανάγκες και συμφέροντα.

Υπάρχει διέξοδος

Κουβέντες 80χρονου αγρότη: «Το λίπασμα για τις ελιές έχει 50 ευρώ. Το λάδι μού το παίρνει ο έμπορος για 2. Πρέπει να πουλήσω 25 κιλά λάδι για να μπορέσω να αγοράσω ένα και μόνο τσουβαλάκι λίπασμα. Ενα τρακτέρ για να φρεζάρει, κοστίζει άλλα 25 ευρώ το στρέμμα. Συν τα μεροκάματα, 40άρια και 50άρια, για το μάζεμα. Και στο σούπερ μάρκετ βλέπεις 5,5 και 6 ευρώ το λίτρο το λάδι, εμφιαλωμένο, συζητήσιμης ποιότητας σε σύγκριση με αυτό του παραγωγού. Τι να κάνω; Να καλλιεργήσω; Να το παλέψω και του χρόνου; Αξίζει; Και πώς να ζήσω μόνο με τη σύνταξη του ΟΓΑ;».

Λίγα λόγια και μεστά, βιοπαλαιστή ψημένου από τη ζωή, που από πάνω του πέρασαν όχι μόνο τα χρόνια, αλλά και όλες οι «δράσεις», τα «προγράμματα» και οι «πολιτικές» των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και της ΕΕ. Κι αυτός, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι, με μόνη - αποδεδειγμένα κι αναντίρρητα - διέξοδο την οργανωμένη ταξική πάλη, με πυρήνα συσπείρωσης το ΚΚΕ και την πρότασή του για λαϊκή εξουσία και οικονομία, για την επιβίωση και προκοπή της μικρομεσαίας αγροτιάς. Για να έχει σύνταξη και να ζει με αξιοπρέπεια. Για να καλλιεργεί ο φτωχός αγρότης συνεταιρισμένος στον παραγωγικό συνεταιρισμό, πλάι στην κοινωνικοποιημένη παραγωγή και να 'χει εισόδημα και να ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες της οικογένειάς του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μπροστά σε νέους αγώνες

Η χρονιά που πέρασε βρήκε την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα στο στόχαστρο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων - των μεταρρυθμίσεων κατά την κυβέρνηση - που είχαν ως άμεση συνέπεια την παραπέρα χειροτέρευση της θέσης τους και του βιοτικού τους επιπέδου. Οι μισθοί, η Κοινωνική Ασφάλιση, η Υγεία και η Πρόνοια, η Παιδεία δέχτηκαν τα συντονισμένα πυρά κυβέρνησης και ΕΕ, ΣΕΒ και μεγαλοεπιχειρηματιών με την ουσιαστική πολλές φορές στήριξη ή ανοχή των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Με τα πρώτα σημάδια της οικονομικής κρίσης, πλατιά λαϊκά στρώματα ένιωσαν ακόμα πιο έντονα τη μέγκενη της αντιλαϊκής πολιτικής.

Απέναντι σε αυτή την αντεργατική λαίλαπα μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης εκδήλωσαν την έντονη αντίθεσή τους, σε τοπικό, κλαδικό και πανελλαδικό επίπεδο. Οργάνωσαν και ανέπτυξαν αγώνες που φρέναραν την αντεργατική πολιτική, δυσκόλεψαν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, υπεράσπισαν τα δικαιώματά τους. Πρωτεργάτης αυτών των αγώνων ήταν τα ταξικά συνδικάτα, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Το ΠΑΜΕ ήταν παρόν σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες των εργαζομένων. Οργάνωσε και περιφρούρησε απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιπάλεψε απολύσεις και κλείσιμο επιχειρήσεων, στάθηκε με αποφασιστικότητα απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή. Η συμμετοχή σε αυτές τις κινητοποιήσεις, η συστράτευση και νέων δυνάμεων, η ανιδιοτελής δράση χιλιάδων και χιλιάδων εργατών και συνδικαλιστών μέσα και έξω από τις επιχειρήσεις είναι η ουσιαστική συνεισφορά του ταξικού πόλου.

Ακόμα σημαντικότερη είναι η προσφορά του στη διαμόρφωση και διεκδίκηση αιτημάτων και στόχων πάλης που ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της εργατικής τάξης. Ο αδιάλλακτος αγώνας του ενάντια στα ιδεολογήματα της πλουτοκρατίας περί «ανταγωνιστικότητας» και αυτά της «ταξικής ειρήνης» που διαλαλούσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ΣΕΒ και συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Η αποφασιστική παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στις κινητοποιήσεις της φοιτητικής και μαθητικής νεολαίας, η έμπρακτη αλληλεγγύη του και η στήριξη των νεολαιίστικων αγώνων, για ουσιαστική μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα έχει γίνει συστατικό στοιχείο της δράσης του. Είναι και αυτό μια ουσιαστική παρακαταθήκη από τους αγώνες που έγιναν.

Η ανεργία, η υποαπασχόληση, η ακόμα πλατύτερη εφαρμογή της «απασχολησιμότητας» στην αγορά εργασίας σε Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους και ιδιαίτερα στους νέους ταλανίζουν εκατοντάδες χιλιάδες, προδιαγράφουν ακόμα πιο χειρότερο το 2009. Αλλωστε, το κυβερνητικό «πακέτο» των 28 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, οι φωνές του ΠΑΣΟΚ για επιτήρηση από διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, οι απαιτήσεις του ΣΕΒ για μια στιβαρή πολιτική που θα πάρει και νέα μέτρα, όλα μαρτυρούν ότι οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα βρεθούν μπροστά σε νέα επίθεση και με πρόσχημα την κρίση.

Με την εμπειρία των αγώνων που έγιναν τη χρονιά που πέρασε, με το αγωνιστικό πλαίσιο στόχων και αιτημάτων του ΠΑΜΕ, με ξεκάθαρο μέτωπο απέναντι στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό για τον ύπουλο και καταστροφικό του ρόλο, με πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης, οι εργαζόμενοι της χώρας μας μπορούν να ματαιώσουν τα νέα αντιλαϊκά σχέδια. Με εμπιστοσύνη στη γραμμή της ρήξης και της ανατροπής, πάντα σταθερά ενάντια στην πλουτοκρατία και στα κόμματά της, η εργατική τάξη μπορεί να κάνει αποφασιστικά βήματα στην οργάνωση της πάλης της, να βάλει τη σφραγίδα της στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org