Τρίτη 6 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Δέκα χρόνια «Μπολιβαριανή Διαδικασία»

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Δέκα χρόνια συμπληρώνει η λεγόμενη «Μπολιβαριανή Διαδικασία» που ξεκίνησε από τη στιγμή που ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες Φρίας ανήλθε στην εξουσία. Μια διαδικασία που σήμανε σημαντικές αλλαγές, στηρίχτηκε από λαϊκές δυνάμεις αφού είχε χαρακτηριστικά αντιιμπεριαλιστικά και ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας, αν και εξακολουθεί να έχει αρκετά ασαφή στοιχεία. Σύμφωνα, πάντως με τις επίσημες ανακοινώσεις, η φτώχεια που το 1999 ήταν στο 20,1% μειώθηκε στο 9,5% το 2007. Αυτό το γεγονός, αλλά και τα διάφορα κοινωνικά προγράμματα αποτέλεσαν σημαντικά στοιχεία της προόδου που έχει επιτευχθεί έως σήμερα όπως τόνισε ο Τσάβες κατά τη διάρκεια 45λεπτης ομιλίας για το τέλος της χρονιάς, από το μέγαρο Μιραφλόρες στο Καράκας, που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση σε εθνικό δίκτυο.

Ο πρόεδρος της χώρας επέδειξε με μια σειρά γραφημάτων την πρόοδο σε διάφορους τομείς στη χώρα και κάλεσε να συνεχιστούν οι προσπάθειες να μειωθούν οι ανισότητες στη Βενεζουέλα. «Το χάσμα που υπήρχε εδώ στη Βενεζουέλα, η ανισότητα ανάμεσα στους πλουσίους και την τεράστια πλειοψηφία του λαού... ήταν τόσο μεγάλη που το να το κλείσουμε πριν δέκα χρόνια έμοιαζε να απαιτεί γιγαντιαίες προσπάθειες... όμως την πρώτη δεκαετία τα αποτελέσματα που επιτύχαμε καταδεικνύουν ότι αρχίζουμε να κλείνουμε το χάσμα», σημείωσε. Τα επιτεύγματα των τελευταίων 10 ετών αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, διότι αφορούν τους πιο ευάλωτους τομείς του πληθυσμού και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει στις πολιτικές της προσανατολισμό στήριξης των αδυνάτων, πρόσθεσε ο Τσάβες.

Παράλληλα, ο Τσάβες ανακοίνωσε σειρά σημαντικών, όπως τις χαρακτήρισε, πολιτικών αποφάσεων που θα προωθηθούν το 2009, ενώ διαβεβαίωσε ότι η «Μπολιβαριανή Διαδικασία» στη χώρα θα συνεχιστεί, καλώντας το λαό να λάβει ακόμη πιο ενεργά μέρος σε αυτή.

Διαβάζοντας από έναν εκτεταμένο τόμο με τίτλο «Σχέδια Επενδύσεων 2008-2013», ο Τσάβες αναφέρθηκε σε διάφορες διαστάσεις της οικονομικής ανάπτυξης που σχεδιάζει και προωθεί η κυβέρνησή του και τις επενδύσεις που θα κάνει, που όπως είπε «θα φθάσουν τα 100 δισ. δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια». Για το 2009 η έμφαση θα δοθεί στην τεχνολογία, την κτηνοτροφία, τη βιομηχανία, την ηλεκτροδότηση, τις τηλεπικοινωνίες, την υλοτομία, την παραγωγή αλουμινίου, την κατασκευή λιπασμάτων, την παραγωγή τροφίμων, τις συγκοινωνίες, την παροχή πόσιμου νερού και την κατασκευή ενός εργοστασίου που θα παράγει βαγόνια σιδηροδρομικών συρμών, μεταξύ άλλων.

Τέλος, ο Τσάβες είπε ότι η Βενεζουέλα θα συνεχίσει σε έναν «εντελώς αυτόνομο και κυρίαρχο» δρόμο και πρόσθεσε ότι την επόμενη δεκαετία στόχος είναι η Βενεζουέλα να γίνει διεθνής δύναμη «με ηθικούς, κοινωνικούς, λαϊκούς, οικονομικούς, βιομηχανικούς, ενεργειακούς, αγροτικούς, πετροχημικούς, αμυντικούς και αναπτυξιακούς όρους». Υποστήριξε ότι «οι επενδύσεις θα είναι στην κατεύθυνση να προχωρήσει ο σοσιαλισμός». Αυτή η προοπτική ωστόσο δεν μπορεί παρά να συνδέεται με συνολική ρήξη με τα κεφαλαιοκρατικά συμφέροντα που εξακολουθούν να είναι ισχυρά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ