Τρίτη 6 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μαίνονται οι συγκρούσεις

Κατοχικές απώλειες αλλά και άμαχοι νεκροί

ΧΕΛΜΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΠΕΣΑΒΑΡ.--

Το φονικότερο από τα εφτά χρόνια κατοχής στο Αφγανιστάν αποδείχτηκε το 2008 για τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις της χώρας, με 155 Αμερικανούς κατοχικούς στρατιώτες νεκρούς. Ετσι, ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στο Αφγανιστάν από το 2001, που έγινε η εισβολή ανέρχεται πλέον στους 630 στρατιώτες. Αύξηση παρατηρείται και στις τάξεις των άλλων κρατών που μετέχουν στην κατοχική αποστολή του ΝΑΤΟ, οι οποίοι το 2008 ανήλθαν σε 138, αντί 115 που ήταν το 2007.

Με βομβιστικές επιθέσεις και αμερικανικούς πυραύλους μπήκε και το 2009 στο Αφγανιστάν και το γειτονικό Πακιστάν. Οι αμερικανο - ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, εν αναμονή των ενισχύσεων των 20.000 έως 30.000 στρατιωτών από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων στο νότιο Αφγανιστάν. Παγιδευμένος μεταξύ «Ταλιμπάν» και δυνάμεων κατοχής παραμένει εν τω μεταξύ ο αφγανικός λαός που αναζητά την ελευθερία του.

Την ίδια στιγμή, πυραυλικές επιθέσεις στο Πακιστάν με στόχο «αντάρτες που πρόσκεινται στους Ταλιμπάν», με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι τουλάχιστον να βρουν το θάνατο στο Νότιο Ουαζιριστάν...

Επίσης, οι πακιστανικές αρχές αποφάσισαν να ξανανοίξουν τους δρόμους ανεφοδιασμού των κατοχικών δυνάμεων του Αφγανιστάν, που διέρχονται από το έδαφός του, με τις απειλές «ανταρτών» να υφίστανται, ότι θα συνεχιστεί η προσπάθειά τους να ανακόπτουν τα φορτία ανεφοδιασμού των δυνάμεων κατοχής. Την ίδια στιγμή ως αποτέλεσμα της πολιτικής των πυραύλων των ΗΠΑ και σε αυτή τη χώρα αυξάνεται συνεχώς ο αντιαμερικανισμός και η άνοδος των «θρησκευτικών αρχόντων» και η στήριξη των φερόμενων ως«ισλαμιστών ανταρτών» που κηρύττουν ότι ο θρησκευτικός νόμος θα εξασφαλίσει δικαιοσύνη και ισονομία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org