Τρίτη 6 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Στο φάσμα της πείνας χιλιάδες οικογένειες

Ενίσχυση του κεφαλαίου, ανεργία και ανέχεια για τους εργαζόμενους

Πληθαίνουν οι άστεγοι στις ΗΠΑ

Associated Press

Πληθαίνουν οι άστεγοι στις ΗΠΑ
Δισεκατομμύρια δολάρια παρέχονται αφειδώς από την αμερικανική κυβέρνηση προς τις τράπεζες, τις αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλες επιχειρήσεις για τη «διάσωση» της κερδοφορίας τους... Ομως η κρίση βαθαίνει, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να θυσιάζονται κυριολεκτικά και το ανθρώπινο κόστος της γίνεται ολοένα και περισσότερο εμφανές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πείνα, εξαθλίωση, άστεγοι, παιδική κακοποίηση και όξυνση όλων των κοινωνικών προβλημάτων.

Καταρχήν, δραματική αύξηση της πείνας αποκαλύπτει έρευνα που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα από οργανώσεις αρωγής τροφίμων σε ανθρώπους που χρήζουν ανάγκης και διατροφικής στήριξης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης «Feeding America», ολοένα και πιο μεγάλος αριθμός αμερικανικών οικογενειών - αύξηση τουλάχιστον κατά 30% - αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες για την εξασφάλιση της διατροφής του.

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες τροφίμων και οι οργανώσεις αρωγής αποδείχτηκαν εξαιρετικά ανεπαρκείς, λόγω των δραματικών περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες όλα αυτά τα χρόνια, να αντιμετωπίσουν τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση δωρεάν τροφίμων από τις στρατιές των ανέργων, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος των βασικών ειδών διατροφής. Αποτέλεσμα το 72% εξ αυτών να καταρρεύσουν ή να μειώσουν δραματικά τις μερίδες τροφίμων που διανέμουν.

Αλματώδης και η αύξηση που καταγράφεται σε αυτούς που χρήζουν ανάγκης στέγης, ενώ παρατηρείται ριζική αλλαγή στη σύνθεση αυτών που χρήζουν ανάγκης. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διάσκεψης των Δημάρχων (US Conference of Mayors) στο Σαν Φρανσίσκο, καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των αστέγων. Αύξηση κατά 50% σε σχέση με το 2007. Κατά την εφημερίδα «San Fransisco Chronicle», αυξήθηκαν κατά πολύ οι κατασχέσεις σπιτιών, αλλά και οι μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας στις εταιρείες νέας τεχνολογίας και στο δικαστικό τομέα, λόγω των περικοπών στις οποίες προχωρά ο κυβερνήτης Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Στους πρώτους που έχουν ανάγκη στέγης και τροφής - ψυχικά ασθενείς, βετεράνοι των πολέμων και ηλικιωμένοι - πλέον προστίθενται ολόκληρες οικογένειες. Σύμφωνα με έρευνα φιλανθρωπικών οργανώσεων, όπως η «Salvation Army», ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός οικογενειών με παιδιά αναγκάζονται να διαβιούν στο δρόμο και να αναζητούν τροφή σε εκκλησίες ή μέρη όπου παρέχονται δωρεάν γεύματα.

Τέλος, πολύ μεγάλη αύξηση παρατηρείται και στα κρούσματα οικογενειακής βίας και παιδικής κακοποίησης που καταγράφονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι όσο η κρίση βαθαίνει, τόσο το άγχος της επιβίωσης αυξάνεται, συνεπώς θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα κρούσματα βίας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org