Σάββατο 14 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
Προτεραιότητα στην άμυνα και την οικονομία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σκληρό ιμπεριαλιστικό πρόσωπο, προσαρμοσμένο στα συμφέροντα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, προτίθεται να δείξει και η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ, που ξεκινά την 1η Ιούλη, με πρώτα θέματα στην ατζέντα την «ευρωπαϊκή άμυνα» και την «οικονομική σταθερότητα της ΕΕ», όπως και ήταν αναμενόμενο. Σύμφωνα με την παρουσίαση των προτεραιοτήτων, που πραγματοποιήθηκε χτες από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Γαλλίας στην ΕΕ, Πιερ Σελάλ, στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC) στις Βρυξέλλες, κυρίαρχη θέση κατά τη γαλλική προεδρία θα έχουν η ευρωπαϊκή άμυνα, που «πρέπει να ενισχυθεί, ανάλογα με τα οικονομικά και στρατιωτικά μέσα τα οποία έχει σήμερα στη διάθεσή της η ΕΕ», η Κοινή Αγροτική Πολιτική - που αποτελεί και φλέγον ζήτημα για το Παρίσι - η μετανάστευση και οι κλιματικές αλλαγές...

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρέσβη, η γαλλική προεδρία δεν μπορεί να μην επηρεαστεί και από τη διεθνή οικονομική συγκυρία, με τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων και τη διατροφική κρίση και θα επιχειρήσει τη λήψη μέτρων με στόχο την οικονομική σταθερότητα της ΕΕ. Οπως επισήμανε ο Π. Σελάλ, στους στόχους θα είναι και μία νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ, ενώ αναφορικά με τη μετανάστευση υποστήριξε ότι «είναι ζήτημα που απαιτεί μια συνολική προσέγγιση και δράση, με στόχο την ενθάρρυνση της νόμιμης μετανάστευσης και την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης», με την επίτευξη ισορροπίας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και της πολιτικής παραχώρησης ασύλου, με τη γαλλική προεδρία να προτίθεται να προωθήσει ένα «ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση».

Δεδομένου ότι η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Γαλλία γίνεται στη σκιά του ιρλανδικού ΟΧΙ στη Συνθήκη της Λισαβόνας, ο Γάλλος αντιπρόσωπος υποστήριξε ότι «υπάρχει έλλειμμα επικοινωνίας της ΕΕ με τους πολίτες της. Η Ευρώπη πρέπει να λογοδοτεί στους πολίτες της για τις επιλογές και τις αποφάσεις της», λέγοντας ότι η ΕΕ πρέπει να γίνει «περισσότερο κατανοητή και προσβάσιμη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ