Σάββατο 14 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κατήφεια μετά το «χαστούκι»

Διαβεβαιώσεις από τους ιθύνοντες της ΕΕ ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί

Πιστός στη θέση της εξακολούθησης της διαδικασίας επικύρωσης της αντιδραστικής Συνθήκης της Λισαβόνας παρά το «χαστούκι» από το ιρλανδικό ΟΧΙ, εμφανίστηκε χθες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να πείσει ότι η Ευρωσυνθήκη «είναι ακόμα ζωντανή και με ελπίδες να εφαρμοστεί». Επιμένοντας να αγνοεί επιδεικτικά τη λαϊκή βούληση, που αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά στην Ιρλανδία, τη μόνη από τις 27 χώρες που διεξήγαγε δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία επικύρωσης πρέπει να φτάσει στο τέλος και τότε να αξιολογηθεί.

Ζήτησε να μην ερμηνευτεί το αποτέλεσμα ως ΟΧΙ στην ΕΕ, λέγοντας ότι το ιρλανδικό ΟΧΙ «δεν έλυσε τα προβλήματα τα οποία η Συνθήκη της Λισαβόνας σχεδιάστηκε για να επιλύσει». Ο Ζ. Μπαρόζο υποστήριξε ότι «υπάρχει κοινή ευθύνη για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που προέκυψε μετά την απόρριψη της Συνθήκης από την Ιρλανδία», προσθέτοντας ότι στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής οι «27» «θα κληθούν να αποφασίσουν ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα μετά την ανάλυση, την αξιολόγηση, αλλά και την ερμηνεία του σημερινού αποτελέσματος από τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Μπ. Κάουαν, όπως επίσης και για το ποιες είναι οι προθέσεις του Δουβλίνου», άποψη με την οποία συντάχθηκε και ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα, σε γραπτή δήλωσή του, όπου εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αρνητική ψήφο της Ιρλανδίας, σεβόμενος, ωστόσο, το αποτέλεσμα. Και ο Γ. Γιάνσα υποστήριξε ότι «η Συνθήκη είναι απαραίτητη» για την ΕΕ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανκελα Μέρκελ, σε κοινό ανακοινωθέν, εκφράζουν την ελπίδα «να συνεχιστεί η διαδικασία κύρωσης της Συνθήκης», τονίζοντας ότι σέβονται το αποτέλεσμα, έστω και αν «λυπούμεθα γι' αυτήν την απόφαση».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε πως «είναι σαφές ότι η συνθήκη της Λισαβόνας δε θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2009. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν. Η Ιρλανδία είπε ΟΧΙ. Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου λυπάται». Οπως υπογράμμισε, στη Σύνοδο πρέπει να διευκρινιστεί «πώς θα βγούμε από την κρίση. Δεν υπάρχει δεύτερο σχέδιο, η Συνθήκη της Λισαβόνας ήταν το δεύτερο σχέδιο».

Για σοβαρό πλήγμα μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φράνκο Φρατίνι, ενώ ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ, Ανχελ Μορατίνος, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «όχι καλή είδηση».

Να σημειώσουμε, πάντως, και τη στάση του Τσέχου Προέδρου, δηλωμένου ευρωσκεπτικιστή, Βάσλαβ Κλάους, που δήλωσε ότι το σχέδιο της Συνθήκης της Λισαβόνας τελείωσε με το ιρλανδικό ΟΧΙ και η επικύρωση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο σε όλους, «είναι μία νίκη της ελευθερίας και της λογικής ενάντια στα τεχνητά ελιτίστικα σχέδια και την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ