Σάββατο 14 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Θετικά αξιολογεί το κλίμα το Συμβούλιο Ασφαλείας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εγκρίθηκε χτες το βράδυ το προσχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, σύμφωνα με το οποίο καλούνται οι δύο κοινότητες να αξιοποιήσουν το σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας, καλωσορίζοντας τη συμφωνία της 21ης Μάρτη και το Κοινό Ανακοινωθέν στις 23 Μάη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας στο ψήφισμά του καλεί τις ηγεσίες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας να οικοδομήσουν στη βάση της κινητικότητας που έχει δημιουργηθεί και να αναπτύξουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να βρουν «στο μέγιστο δυνατό βαθμό συγκλίσεις και να εργαστούν προκειμένου να αρχίσουν ομαλά διαπραγματεύσεις για λύση, σε ευθυγράμμιση με τη Συμφωνία της 21ης Μαρτίου και του Κοινού Ανακοινωθέντος της 23ης Μαΐου». Παράλληλα, συμφωνεί στο ότι η «ευθύνη εξεύρεσης λύσης βρίσκεται πρώτα στα χέρια των Κυπρίων», τονίζοντας ότι «η συμφωνία και το ανακοινωθέν κατέδειξε την ανανεωμένη πολιτική βούληση για στήριξη και εμπλοκή με καλή πίστη στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών» και επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των δύο ηγετών στη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως έχει διατυπωθεί στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σημείωσε την πρόθεση για εφαρμογή πολιτικών και στρατιωτικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, σε δηλώσεις του αναφορικά με το ψήφισμα του Συμβουλίου ΑΣφαλείας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το ψήφισμα είναι «ικανοποιητικό», λέγοντας ότι «με ένα αρκετά ολοκληρωμένο τρόπο προσεγγίζονται τα ζητήματα στη σημερινή τους μορφή και διαμορφώνουν ένα πλαίσιο το οποίο θα συμβάλει στις προσπάθειες για να υπάρξει προώθηση στο κυπριακό πρόβλημα». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι «πιο προχωρημένη» στις ομάδες εργασίας, ο Α. Κυπριανού επανέλαβε ότι «εμάς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας ενδιαφέρει να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό σε λύση στο Κυπριακό, γι' αυτό θα αποφύγουμε να παίξουμε λογοπαίγνια ή παιχνίδια τακτικής, εντυπώσεων για να δημιουργήσουμε θετικές εντυπώσεις για τη δική μας την πλευρά. Το ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία», υπογραμμίζοντας ότι «η ετοιμότητα η δική μας είναι δεδομένη και η πολιτική βούληση για να φτάσουμε σε συμφωνία η οποία θα βασίζεται σε αρχές. Ελπίζω και εύχομαι και η τουρκική πλευρά να ενδιαφέρεται να φτάσουμε σε μια συμφωνία η οποία επίσης θα βασίζεται σε αρχές».

Στο μεταξύ στη Λευκωσία θα βρεθεί τη Δευτέρα ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Λιν Πάσκο, προκειμένου να αξιολογήσει την πρόοδο των εργασιών στις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ