Σάββατο 14 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΥΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ «ΟΧΙ»

ΤΟ ΟΧΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΡΕΛΑΝΕ: «Τρία εκατ. Ιρλανδοί ψήφισαν για 600 εκατ. Ευρωπαίους (...) και μολονότι τα κύρια πολιτικά κόμματα και ο επιχειρηματικός κόσμος απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες να επικυρώσουν τη συνθήκη, το στρατόπεδο του "όχι" αντιστέκεται σθεναρά, εκμεταλλευόμενο κυρίως την... αποξένωση που αισθάνεται η εργατική τάξη στην Ιρλανδία από την Ευρώπη και τους θεσμούς της» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΟ ΟΧΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΩΝΕΨΟΥΝ: «Οι Ευρωπαίοι, αλίμονο, συνεχίζουν να 'ναι θυμωμένοι με την Ευρώπη. Οι υπέρμαχοι του ιρλανδικού "όχι" συγκροτούν ένα παράξενο κίνημα (...) έχουν ένα σύνθημα με ελάχιστη πρωτοτυπία: "η νέα ΕΕ δε σας βλέπει, δε θα σας ακούει και δε θα μιλά για λογαριασμό σας". Ομως το μήνυμά τους απηχεί την πλειοψηφία του πληθυσμού» (από το κύριο άρθρο στη Liberation / ΕΘΝΟΣ).

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΤΟΥ ΟΧΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑΙ: «Θεωρούσα ότι είναι κακό να ψηφίσω όχι και απαράδεκτο να ψηφίσω ναι, οπότε απείχα (...) πιστεύω σε μια ευρωπαϊκή πορεία και μια ευρωπαϊκή αριστερά. Και νομίζω ότι πρέπει να συμμετέχουμε και να δώσουμε τη μάχη εκεί μέσα συνδιαμορφώνοντας μια συνθήκη ευρωπαϊκής ζωής και συμπεριφοράς» (ο βουλευτής του ΣΥΝ Γρ. Ψαριανός / ΑΥΓΗ).

ΑΚΟΜΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ: «αυτή τη φορά το να αναζητήσουμε τα αίτια της ήττας αποτελεί ένα πολιτικό εγχείρημα μεγάλης σπουδαιότητας (...) οφείλεται πράγματι στη μακρά και ασφυκτική κρίση της δημοκρατίας, στην προοδευτική αντικατάσταση του αντιπροσωπευτισμού από την κυβέρνηση, η κρίση της Αριστεράς (...) σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι πρόκειται για μια μοίρα κοινή με εκείνη των δυνάμεων της κοινωνίας και της κουλτούρας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το θέμα του επαναπροσδιορισμού τους» (ο Φ. Μπερτινότι στη La Repubblica / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ; «Οι εργαζόμενοι στην ΕΕ σέρνονται στο χορό του Ζαλόγγου. Το κοινωνικό κράτος καταρρέει. Η Αριστερά ακόμη φαίνεται δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με την κοινωνία. Κάτι όμως πρέπει άμεσα να γίνει, διότι το ξέσπασμα και η εξέγερση της κοινωνίας θα είναι με αιτία» (ο Λ. Αποστολίδης του ΠΑΣΟΚ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ