Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΑΦΡΙΚΗ
Σχέδια Μακρόν με πρόσχημα τη σύγχρονη σκλαβιά

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.--

Πρόταση για την εξαπόλυση μίας νέας επέμβασης στη Λιβύη, αυτήν τη φορά υπό το πρόσχημα της «μαζικής απομάκρυνσης» και «διάσωσης» χιλιάδων Αφρικανών μεταναστών που έχουν πέσει στα δίχτυα σύγχρονων δουλεμπόρων, διατύπωσε αδρά χτες, από το βήμα του ομιλητή στο πανεπιστήμιο της Ουαγκαντούγκου, που είναι η πρωτεύουσα της πρώην γαλλικής αποικίας Μπουρκίνα Φάσο, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν, ξεκινώντας την ολιγοήμερη περιοδεία του στη Δυτική Αφρική με αφορμή τη διήμερη Σύνοδο Αφρικανικής Ενωσης - ΕΕ, απέφυγε να αναφερθεί εκτενώς σε αυτήν την πρόταση. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι θα την παρουσιάσει πιο αναλυτικά στη σημερινή σύνοδο. Εντελώς υποκριτικά - αφού ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έχει συμβάλει στις επεμβάσεις και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων - μίλησε για «σκλαβιά μεταναστών στη Λιβύη που είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Ουαγκαντούγκου μπροστά σε πλήθος τουλάχιστον 800 φοιτητών έγινε σε κλίμα έντασης και μερικές ώρες αφότου άγνωστοι πέταξαν χειροβομβίδα σε αυτοκίνητο που μετέφερε Γάλλους στρατιώτες, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον τριών ατόμων. Επεισόδια έγιναν πριν την άφιξή του στο πανεπιστήμιο, καθώς νεαροί διαδηλωτές πετροβόλησαν μέρος της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε τον ίδιο και την αντιπροσωπεία του στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο. Οι πιέσεις των φοιτητών ήταν τέτοιες που ανάγκασαν τον Μακρόν να διακόψει συχνά την ομιλία του και να απαντήσει επί ένα δίωρο σε ερωτήσεις που του έθεσαν δεκάδες νεαροί. «Μου απευθύνεστε σαν να είμαι ο Πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, σαν η Γαλλία να είναι ακόμη αποικιοκρατική δύναμη», είπε χαρακτηριστικά κάποια στιγμή ο Μακρόν. Σε άλλο σημείο, ο Μακρόν καμώθηκε πως νοιάζεται για τα δικαιώματα των κοριτσιών, λέγοντας ότι θέλει να τα προστατεύσει ώστε να μη ζήσουν τη μητρότητα από τα 13 τους χρόνια.

Νωρίτερα, ο Γάλλος ηγέτης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο Ρος Μαρκ Κριστιάν Κομπαορέ και υποσχέθηκε ότι θα αποχαρακτηριστούν γαλλικά κρατικά έγγραφα που αφορούν τη δολοφονία το 1987 του Τομά Σανκαρά, Προέδρου της αφρικανικής χώρας (που λεγόταν «Ανω Βόλτα» έως το 1983). Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, απέφυγε να απαντήσει εάν οι γαλλικές αρχές θα απελάσουν τον Φρανσουά Κομπαορέ, αδελφό του πρώην δικτάτορα της Μπουρκίνα Φάσο Μπλεζ Κομπαορέ. Ο Φρ. Κομπαορέ συνελήφθη προσωρινά τον περασμένο μήνα στη Γαλλία, καθώς θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου που ερευνούσε το φόνο σωματοφύλακά του.

Σήμερα ο Μακρόν μεταβαίνει στο Αμπιτζάν για τη Σύνοδο Αφρικανικής Ενωσης - ΕΕ και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Γκάνα, προωθώντας τα συμφέροντα γαλλικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αφρικής, αλλά και τη δράση του γαλλικού στρατού με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» στην περιοχή του Σαχέλ.

Χτες βράδυ, ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης του ΟΗΕ Γουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ, μιλώντας σε έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκάλεσε η Γαλλία, ανακοίνωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη σχεδιάζουν να δοκιμάσουν να εκκενώσουν κέντρα κράτησης μεταναστών που είναι υπό τον έλεγχο της δοτής κυβέρνησης του Λίβυου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ. Στα περίπου 30 κέντρα εκτιμάται πως ζουν σε άθλιες συνθήκες πάνω από 15.000 κυρίως Αφρικανοί μετανάστες και ο Σουίνγκ πρόσθεσε πως η εκκένωση «θα απαιτήσει συμφωνία μεταξύ της Λιβύης, αφρικανικών και ευρωπαϊκών χωρών». Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, τι θα απογίνουν οι άνθρωποι αυτοί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ