Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι Τουρκοκύπριοι για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναμένει ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα επηρεάσει θετικά τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Ο εκπρόσωπος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών έβγαλε εκτός κούρσας τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος «αντί να εργάζεται για τη λύση του Κυπριακού εργάστηκε για να απομακρυνθούν οι συνέπειες του "όχι"».

«Ελπίζουμε η στάση των Ελληνοκυπρίων να αλλάξει προς την επίτευξη λύσης», ανέφερε ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως οι δύο υποψήφιοι του δεύτερου γύρου μίλησαν για συνομιλίες, βελτίωση των σχέσεων με τους Τουρκοκύπριους και συνάντηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ανέφερε επίσης πως τα αποτελέσματα έφεραν ελπίδα για έναρξη διαπραγματεύσεων και «κατέδειξαν πως οι Ελληνοκύπριοι είδαν ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Οσον αφορά την τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε ότι είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες για ένα «νέο συνεταιρισμό, στη βάση της πολιτικής ισότητας δύο ιδρυτικών κρατών». Καθόρισε επίσης χρονοδιάγραμμα, αναφέροντας πως η προπαρασκευαστική περίοδος για διαπραγματεύσεις πρέπει να μην ξεπερνά την περίοδο των δυόμισι μηνών.

Εξάλλου, ο ΓΓ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (από το οποίο προέρχεται και ο Ταλάτ) Ομέρ Καλιοντζού δήλωσε ότι «το θετικό από τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο είναι η απομάκρυνση του Προέδρου Παπαδόπουλου». Πρόσθεσε πως το μήνυμα από τον πρώτο γύρο των εκλογών είναι ότι οι Ελληνοκύπριοι δε θέλουν έναν ηγέτη που να μη θέλει λύση και αυτή «η θέληση των Ελληνοκυπρίων θα επισπεύσει τις διαδικασίες για λύση του Κυπριακού», είπε.

Ενα άλλο τουρκοκυπριακό κόμμα που σχολίασε θετικά το αποτέλεσμα των εκλογών είναι το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος. Ο γενικός γραμματέας του, Ιζέτ Ιζτζάν, δήλωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι έδειξαν τη βούλησή τους για αλλαγή. «Στο σημείο όπου ο κίνδυνος για διχοτόμηση μπορεί να γίνει μόνιμος, το 67% της ελληνοκυπριακής κοινότητας ψήφισε υπέρ των υποψηφίων που εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις αμέσως», δήλωσε ο κ. Ιζτζάν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ