Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιδραστική πολιτική «μέσα και έξω»

«Προέκταση» της αντιλαϊκής επίθεσης στο εσωτερικό οι αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής (Κόσσοβο, ονομασία ΠΓΔΜ, Κυπριακό)

Η επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων «εντός» και η λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής χαρακτηρίζουν τη δράση της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι αποφάσεις που καλείται να λάβει η κυβέρνηση σε μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής (Κόσσοβο, ονομασία ΠΓΔΜ, Κυπριακό) αναμφίβολα αποτελούν «προέκταση» της αντιδραστικής πολιτικής που προωθεί στο εσωτερικό της χώρας, με αιχμή την κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε χτες ότι «δε θα μακρύνει πολύ» η ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε την κατάθεση μέχρι το τέλος του μήνα στη Βουλή. «Δεν είμαι σε θέση να πω ημερομηνίες. Δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο ακόμα» είπε ο Θ. Ρουσόπουλος, όταν ρωτήθηκε για το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου. Περιορίστηκε να αναφέρει ότι θα προηγηθεί συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, αποφεύγοντας όμως να την προσδιορίσει χρονικά, αν δηλαδή θα είναι την ερχόμενη βδομάδα ή τη μεθεπόμενη... Πάντως, στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής θα συζητηθούν και θέματα οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής, σηματοδοτώντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και την ταυτόχρονη υλοποίησή τους.

Το βέβαιο είναι ότι στο Ασφαλιστικό ο πρωθυπουργός έχει λάβει τις οριστικές αποφάσεις που πλήττουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων και αυτό που «παίζεται» είναι ορισμένες «λεπτομέρειες», προκειμένου να διευκολυνθεί η αντιασφαλιστική επίθεση μέσω του «διαίρει και βασίλευε».

Το ίδιο συμβαίνει και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπου η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι δεν αντέχει το βάρος της «απομόνωσης» έναντι των ισχυρών ΝΑΤΟικών συμμάχων, πηγαίνοντας κόντρα στα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους στην περιοχή ακόμα και όταν αυτά δε συμβιβάζονται με τα συμφέροντα της χώρας. Γνώμονας είναι η σύμπλευση με τις ΗΠΑ και τις ισχυρές χώρες της ΕΕ στην περιοχή των Βαλκανίων και στη βάση αυτή καθορίζει τη στάση της τόσο στο θέμα του Κοσσόβου όσο και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Παρά την επίδειξη αποφασιστικότητας που βγάζουν προς τα έξω τα κυβερνητικά στελέχη για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ωστόσο το ζήτημα του βέτο δεν έχει κριθεί. Ανεπίσημα κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι με τα σημερινά δεδομένα το βέτο για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι στις αρχές Απρίλη «είναι αναπόφευκτο». Οι ίδιες πηγές όμως παραδέχονται ότι δεν πρόκειται για εύκολη απόφαση, ακριβώς γιατί έρχεται σε αντίθεση με την ειλημμένη απόφαση των ΗΠΑ για ένταξη των τριών βαλκανικών χωρών (Αλβανία, Κροατία, ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ. Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί για το αν η κυβέρνηση βρίσκεται σε δίλημμα σε ό,τι αφορά τη «διπλή ονομασία» που προτείνεται από τις ΗΠΑ για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά και για το αν υπάρχει «κίνδυνος απομόνωσης» από τους «συμμάχους». «Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι είναι μια πολύ ευαίσθητη διαδικασία, η οποία βεβαίως δε γίνεται δημόσια», περιορίστηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε σχετικά. Αναφορικά με το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι «είναι νωρίς να συζητάμε κάτι τέτοιο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ