Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αναγνωρίσεις και αντιδράσεις προκαλεί η «ανεξαρτησία»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Σε πλήρη εξέλιξη ήταν χτες το γαϊτανάκι αναγνώρισης του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου με τις ΗΠΑ και τις κραταιές χώρες της διχασμένης ΕΕ (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία) και την Τουρκία να σέρνουν πρώτες το χορό... Τη σκυτάλη της αναγνώρισης πήραν επίσης, μεταξύ άλλων, η Αυστραλία, η Ταϊβάν και η Σενεγάλη. Συγχαρητήρια για τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου έδωσε στις αρχές της Πρίστινας και εκπρόσωπος του Ισλαμικού Συνδέσμου.

Μπροστά σ' όλα αυτά, η Σερβία επανέλαβε τις εύλογες διαμαρτυρίες της για τη νέα κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου απ' τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και αντέδρασε ανακαλώντας τους πρεσβευτές της από τις χώρες που αναγνώρισαν το προτεκτοράτο.

Κόντρα στο ρεύμα της «αναγνώρισης» πήγε χτες εκτός απ' την Ισπανία και η Ρουμανία, η οποία ανακοίνωσε πως κλείνει το γραφείο της διπλωματικής της αποστολής στην Πρίστινα. Επιπλέον, η Γεωργία ανακοίνωσε πως δεν προτίθεται (ένεκα Αμπχαζίας, Ν. Οσετίας...) να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία. Μουδιασμένες φάνηκαν η Κροατία, που έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ, που ανακοίνωσαν πως παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, αλλά και ο Καναδάς. Τέλος, το Μαυροβούνιο ανακοίνωσε πως θα αποφασίσει αργότερα εάν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου εφόσον κρίνει πως δεν τίθεται κίνδυνος για τη δική του ασφάλεια...

Αντιδράσεις της σερβικής κοινότητας

Παράλληλα, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο οι Σέρβοι, που αποτελούν την πλειοψηφία στην περιοχή, κατέβαλαν μία πρώτη αναίμακτη απόπειρα «διχοτόμησης» από το νέο ψευδοκράτος, πυρπολώντας φυλάκια κοντά στα διοικητικά όρια με τη Σερβία. Αφορμή; Οι φήμες πως τα φυλάκια της αστυνομίας του ΟΗΕ και του Κοσσυφοπεδίου είτε θα φυλάσσονταν από Κοσσοβάρους Αλβανούς, είτε πως θα γινόταν έπαρση της νέας σημαίας του προτεκτοράτου.

Πριν τους εμπρησμούς που σημειώθηκαν στα μεθοριακά φυλάκια των περιοχών Γιαρίνγιε και Ζούπιν Ποτόκ της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα πλήθος τουλάχιστον 2.000 Σέρβων διαδήλωνε στη γέφυρα του ποταμού Ιμπαρ (που χωρίζει την πόλη σε βόρειο, σερβικό τομέα και νότιο, αλβανικό). «Το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβία», φώναζαν, καλώντας παράλληλα το Βελιγράδι να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας... Μάλιστα, Σέρβοι φοιτητές είπαν πως θα πραγματοποιούν διαδήλωση κάθε μέρα στις 12.44 για να θυμίζουν την παραβίαση της απόφασης 1244 του ΟΗΕ που σημειώνει πως το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί αδιάσπαστο τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας...

Οι διαμαρτυρίες - πέρα απ' τον εμπρησμό των δύο φυλακίων και τις τρεις προχτεσινοβραδινές αναίμακτες εκρήξεις στην ίδια περιοχή με αποτέλεσμα την καταστροφή οχημάτων του ΟΗΕ - δεν πήραν άλλες διαστάσεις. Ακολούθησε η ενίσχυση των δυνάμεων της ΝΑΤΟικής KFOR στην περιοχή. Αξιωματούχος του ΟΗΕ σχολίαζε πως τα επεισόδια στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα είναι τα προεόρτια της προσπάθειας των Σέρβων της περιοχής να «αντιτάξουν» στην ανεξαρτησία τη διχοτόμηση, η οποία ωστόσο είναι βέβαιο πως θα ματαιωθεί με σιδερένια πυγμή απ' τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ και (μεθαύριο) τους αστυνομικούς της ΕΕ...

Ο Κοσσοβάρος Αλβανός πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι, χαρακτήρισε τα επεισόδια στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα «μεμονωμένα», πρόσθεσε ότι η κατάσταση ελέγχεται πλήρως απ' τη ΝΑΤΟική δύναμη (KFOR) και κατέληξε ότι τα γεγονότα αυτά δεν επισκιάζουν τους γιορτασμούς για την ανεξαρτησία.

Στην Πρίστινα, πάντως, έφθασαν χτες το απόγευμα ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, και ο πολιτικός επικεφαλής της ευρωενωσιακής αποστολής στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX), Ολλανδός Πίτερ Φέιθ, έτοιμοι να δώσουν τα «συγχαρητήρια» στην ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών και στη Βουλή, που χτες έπεσε με τα μούτρα στην προώθηση αλυσίδας νομοσχεδίων, μεταξύ των οποίων και αυτό για τη θέσπιση υπουργείου Εξωτερικών.

Διαμαρτυρίες και στη Βοσνία

Διαμαρτυρίες για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου πραγματοποίησαν και χτες χιλιάδες νεαροί Σερβοβόσνιοι στην Μπάνια Λούκα, που διαδήλωσαν έξω από τα προξενεία των ΗΠΑ και δυτικοευρωπαϊκών χωρών.

Η Ρωσία μελετάει τις επόμενες κινήσεις

Τις επόμενες κινήσεις του φαίνεται να μελετά προσεκτικά το Κρεμλίνο, μετά την αποτυχία του να αποτρέψει την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου. Οπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», παρότι η ηγεσία της Ρωσίας θεωρούσε σίγουρο αυτό το γεγονός και είχε προετοιμάσει «πακέτο» μέτρων, την ίδια ώρα δεν παραιτήθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή από την προσπάθεια να αποτρέψει την ανεξαρτητοποίηση, στέλνοντας μια συναισθηματικά φορτισμένη επιστολή του Βλ. Πούτιν σε ορισμένους Προέδρους δυτικών χωρών.

Σύμφωνα με «πηγές» της παραπάνω ρωσικής εφημερίδας, το αμέσως επόμενο διάστημα δε θα πρέπει να αποκλείεται η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων με τα οποία θα αναβαθμίζονται οι σχέσεις της Ρωσίας με την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, με την αποστολή στις πρωτεύουσές τους επίσημων διπλωματικών αντιπροσωπειών.

Με δηλώσεις στο πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ» ο Κ. Κοσάτσιεφ, πρόεδρος της επιτροπής διεθνών θεμάτων της Κρατικής Δούμας, δηλώνει πως η Ρωσία δεν μπορεί να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Ν. Οσετίας, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε σοβαρή κρίση την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, «μεγάλο μέρος των κρατών της οποίας έχουν το δικό τους "Κόσσοβο", τη δική τους "Αμπχαζία" και θα μπορούσαν να διαταραχτούν οι σχέσεις τους με τη Ρωσία». Ο ίδιος σημείωσε πως η αναγνώριση της Αμπχαζίας και της Ν. Οσετίας από τη Ρωσία θα είχε αποτέλεσμα τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Γεωργία και την παραπέρα όξυνση των σχέσεων με ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, τηλεφωνική συνομιλία με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Κοντολίζα Ράις, είχε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με θέμα τις εξελίξεις στο Κόσσοβο. Η συνομιλία έγινε «με αμερικανική πρωτοβουλία», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ