Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Διαμορφώνονται τα μέτωπα του δεύτερου γύρου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (της απεσταλμένης μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Πυρετός διαβουλεύσεων, με στόχο την οικοδόμηση συνεργασιών που θα συμβάλουν στην ανάδειξη του νικητή στο δεύτερο γύρο των Κυπριακών Προεδρικών Εκλογών, την Κυριακή, διαδέχτηκε τους πανηγυρισμούς. Τα επιτελεία και οι ηγεσίες του ΓΓ του ΑΚΕΛ και υποψηφίου Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του υποψήφιου του ΔΗΣΥ, Ιωάννη Κασουλίδη, ξεκίνησαν μαραθώνιες διαβουλεύσεις από τη Δευτέρα, προκειμένου να χτίσουν τις συμμαχίες, που θα γίνουν και οι ρυθμιστές του τελικού αποτελέσματος.

Θετικά εξελίσσονται τα πράγματα για τον Δ. Χριστόφια, που εξασφάλισε το βράδυ της Δευτέρας την ομόφωνη στήριξη του Πολιτικού Γραφείου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών - ΕΔΕΚ, με την τελική απόφαση να λαμβάνεται σήμερα στη συνεδρίαση της ΚΕ του Κόμματος. Σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, αναφερόμενος στη στήριξη της υποψηφιότητας Χριστόφια, υποστήριξε την ανάγκη αναβίωσης της συνεργασίας ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εγγύτητα των θέσεων του κόμματός του με το ΑΚΕΛ, παρά με το ΔΗΣΥ, γεγονός που οδήγησε και στη συγκεκριμένη απόφαση.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, χαιρέτισε την απόφαση της ΕΔΕΚ, τόνισε ότι «η υποψηφιότητα Χριστόφια είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του Ιωάννη Κασουλίδη», συμπληρώνοντας ότι «τον Δημήτρη Χριστόφια και την ΕΔΕΚ συνδέουν πολλοί κοινοί αγώνες, με στόχο τη σωτηρία του τόπου και τη διαμόρφωση πιο δίκαιης κοινωνίας. Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία μας, μαζί με όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις των πολιτών, θα ξαναγεννήσουν την ελπίδα και το όραμα για ένα καλύτερο μέλλον για το σύνολο του κυπριακού λαού».

Στο ΔΗΚΟ, που είναι και το ισχυρότερο από τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητα του απερχόμενου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, με δύναμη της τάξης του 17%, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, ενώ τη Δευτέρα, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις της ηγεσίας του κόμματος με τους δύο υποψηφίους, ζητήθηκαν γραπτά οι θέσεις τους για τα φλέγοντα ζητήματα, που απασχολούν τον Κυπριακό λαό και κυρίως για το ζήτημα της κατοχής, προκειμένου να μελετηθούν και να καταληχθεί η θέση του κόμματος.

Φήμες θέλουν το πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Κάρογιαν να κλίνει περισσότερο προς την υποψηφιότητα του ΔΗΣΥ, ωστόσο αρκετά στελέχη εκφράστηκαν ήδη δημόσια υπέρ του Δ. Χριστόφια.

Στο παρασκήνιο εξακολουθούν να οργιάζουν οι φήμες για σκληρά «παζάρια» μεταξύ του ΔΗΚΟ, που θεωρείται σημαντικός παράγοντας για την τελική εκλογή προέδρου και των υποψηφίων προκειμένου να «εξαγοραστεί» η υποστήριξη ενός εκ των δύο. Ο Ι. Κασουλίδης προσέφερε ήδη το Υπουργείο Εξωτερικών στον Επίτροπο Μάρκο Κυπριανού, γιο του ιδρυτή του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, με τον Δ. Χριστόφια να είναι ο μόνος σταθερός στις θέσεις του, που υπογραμμίζουν ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση ενότητας με προσωπικότητες από όλους τους χώρους, με μόνο στόχο την αποφασιστική προώθηση της λύσης του Κυπριακού και της οικοδόμησης μιας πιο δίκαιης κοινωνίας.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, από την πλευρά του απέφυγε να ταχθεί υπέρ ενός εκ των δύο υποψηφίων, υποστηρίζοντας ότι σέβεται την ελεύθερη βούληση των πολιτών και δεν επιθυμεί να επηρεάσει την ψήφο όσων των εμπιστεύονται στο δεύτερο γύρο. Οπως είπε θα είναι πάντα «δίπλα στο λαό, στη διεκδίκηση της λύσης που δικαιούμαστε και που μας αξίζει», ενώ πρόσθεσε ότι παραδίδει «μια Δημοκρατία αξιοπρεπή και σεβαστή στο διεθνή χώρο, πιο ισχυρή από ποτέ, με ευνοϊκές προοπτικές και συνθήκες για ακόμα καλύτερες ημέρες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ