Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Κροκοδείλια δάκρυα για τις εξελίξεις στο Κόσσοβο

Στις «επιλογές», στην «ολιγωρία» και τους «λανθασμένους χειρισμούς» της κυβέρνησης αποδίδει τις εξελίξεις στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ

Η ΠΑΣΟΚική υποκρισία φαίνεται ότι δεν έχει κανένα όριο. Βγήκε χτες το ΠΑΣΟΚ διά στόματος του Π. Μπεγλίτη να καταδικάσει «τη μονομερή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου» και να ζητήσει από τη ΝΔ να μην την αποδεχτεί.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πιστεύοντας πιθανόν ότι απευθύνονται σε... λωτοφάγους, βγήκαν χτες να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Το ΠΑΣΟΚ που από τη θέση της κυβέρνησης συμμετείχε στο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας το 1999, όταν και παρέδωσε τη βάση της Σούδας και την ελληνική επικράτεια στα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα και στρατεύματα, στο όνομα δήθεν της... υπεράσπισης της «μειονότητας» του Κοσσόβου, με τη σύμφωνη γνώμη τότε και της ΝΔ, βγήκε χτες για να «εκφράσει την ανησυχία» για «τις συνέπειες που μπορεί να έχει η διαδικασία της μονομερούς αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου»!

Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών και Αμυνας του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτης, εμφανίστηκε χτες για να δηλώσει ότι: «Το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας και του νομιμοποιητικού ρόλου του ΟΗΕ στην ειρηνική επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων».

Ξεχνώντας προφανώς τη στάση που κράτησε ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος το 1999 ως υπουργός Εξωτερικών και εκφράζοντας την πολιτική της κυβέρνησής του, έβαζε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του για τη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, ο Π. Μπεγλίτης βγήκε χτες να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση που ακολουθεί την ίδια πολιτική και συμπλέει με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την περιοχή, να της ασκήσει... κριτική για «διγλωσσία». Αφού, όπως δήλωσε ο Π. Μπεγλίτης «από τη μια υποστηρίζει ότι κινείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, από την άλλη συναινεί στην αποστολή αστυνομικής δύναμης στο Κόσσοβο, χωρίς την αναγκαία απόφαση και νομική βάση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Το ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να εκφράσει και τον «προβληματισμό»(!!) του «για την απουσία κοινής θέσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κόσσοβο». Μια «κοινή θέση» που οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές δε δίστασαν να πάρουν βέβαια όταν αποφάσισαν να δολοφονήσουν το λαό της Γιουγκοσλαβίας...

Συμφωνεί με το Βέτο

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ το ΠΑΣΟΚ τις αποδίδει στις «επιλογές», την «ολιγωρία» και τους «λανθασμένους χειρισμούς» της κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να κρύψει ότι η ΝΔ ακολουθεί την ίδια τακτική με τους προκατόχους της στο θέμα της ΠΓΔΜ που παρέδωσαν με την πολιτική τους το θέμα της «ονομασίας» στους Αμερικανούς διαμεσολαβητές, σήμερα τάσσεται υπέρ του βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αν δε συμφωνηθεί «μια ονομασία για κάθε χρήση».

Με δηλώσεις του ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών και άμυνας του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτης, αφού κάνει λόγο για «μειωμένη διαπραγματευτική ισχύ» και θέλοντας να προλάβει τις εξελίξεις και τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει «μια κοινά αποδεκτή λύση, στη βάση της ενιαίας, σύνθετης και κοινής για όλες τις χρήσεις ονομασίας, που θα εκφράζει τη γεωγραφική πραγματικότητα της ευρύτερης περιοχής μας».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί διπλής ονομασίας, ως τελική πρόταση, καλούμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να την απορρίψει, όπως έχει συμβεί και πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν». Και πρόσθεσε: «Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να ασκήσει το δικαίωμα της χώρας στο βέτο, για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ».

Ο Π. Μπεγλίτης επίσης ανέφερε ότι αυτή «είναι η θέση της Ελλάδας, όπως την υπερασπίστηκε με συνέπεια και αποφασιστικότητα το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ