Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ποια διακυβέρνηση;

Στο πλαίσιο της σεναριολογίας για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού κατά τρόπο που να εγγυάται την απρόσκοπτη προώθηση της πολιτικής που επιτάσσουν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, γίνεται λόγος και για εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης. Παρ' όλη την ασάφεια που σκόπιμα τις περιβάλλει, σαφώς και δεν πρόκειται για προτάσεις που να ανοίγουν δρόμο προς μια φιλολαϊκή προοπτική. Καμία απ' αυτές δεν ξεφεύγει από τα ασφυκτικά στενά όρια της διαχείρισης στο πλαίσιο του καπιταλισμού.

Το ζητούμενο, ωστόσο, σήμερα δεν είναι μια άλλη πρόταση διακυβέρνησης. Το ζητούμενο σήμερα για το λαό και τον τόπο είναι μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας που θα στερεώνεται στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας. Αλλωστε, στο επίπεδο της διακυβέρνησης εναλλακτικές προτάσεις έχουν ήδη εφαρμοστεί σε άλλες χώρες. Καμία απ' αυτές δεν έθιξε στο παραμικρό τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ολες έλαβαν αντιλαϊκά αντιδραστικά μέτρα, όλες υπάκουσαν πειθήνια στις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές ενώσεις και απ' τις συμφωνίες στο πλαίσιό τους.

Κοροϊδεύει το λαό όποιος τοποθετεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας στην ύπαρξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η ήττα τους δεν αρκεί, στο βαθμό που στη λαϊκή συνείδηση η καταδίκη τους ως κομμάτων του κεφαλαίου δε συνοδεύεται από την καταδίκη της πολιτικής από και για το μεγάλο κεφάλαιο, της ίδιας της ύπαρξής του. Αυτό είναι το απαραίτητο βήμα. Διαφορετικά, ο λαός θα πέσει στην παγίδα των υποκατάστατων.

Η πολιτική πρόταση που καταθέτει το ΚΚΕ πλατιά στο λαό συνιστά την πραγματικά εναλλακτική πρόταση για ριζικές αλλαγές στο πεδίο της οικονομίας, με την εισαγωγή λαϊκών θεσμών εξουσίας και ελέγχου. Ανατροπή του συσχετισμού δύναμης, πολιτική ανατροπή και αλλαγή σημαίνει ότι αλλάζει η τάξη που κυβερνά μέσω των πολιτικών της εκπροσώπων. Σημαίνει μια νέα, λαϊκή εξουσία, που θα εκφράζει και θα κατοχυρώνει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς.

Εναλλακτική πρόταση εξουσίας σημαίνει πέρασμα στα χέρια του λαού των κλειδιών της οικονομίας. Σημαίνει κατάργηση των μονοπωλίων, με την ενεργητική αποφασιστική παρέμβαση του ίδιου του λαού. Διαφορετικά, τα μονοπώλια δεν πρόκειται να ανεχτούν ούτε ένα ημίμετρο που θα κοστίσει έστω και στο ελάχιστο στην κερδοφορία τους.

Πέραν αυτού οποιοδήποτε άλλο σχήμα στο πλαίσιο μιας πιθανής αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, είτε με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είτε με ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, είτε οτιδήποτε άλλο απ' όσα συζητιούνται, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα απογοητεύσει τις λαϊκές δυνάμεις που θα «τσιμπήσουν το δόλωμα».

Αντίσταση, ανυπακοή στα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, όπως αυτά αποτυπώνονται ξεκάθαρα στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, αντίσταση και ανυπακοή στην ΕΕ και στα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Λαλίστατα κατά τ' άλλα τα τελευταία, αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να τοποθετηθούν στο κρίσιμο ερώτημα πώς θα σταθούν απέναντι στις δεσμεύσεις της ΕΕ, βαθιά αντιδραστικές και επιζήμιες για το λαϊκό συμφέρον, αν κληθούν από θέση κυβέρνησης να εφαρμόσουν τις «εναλλακτικές τους προτάσεις».

Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούν να δουν το συμφέρον τους στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Στην πάλη τους, με ενότητα και απόφαση, μπορούν να δουν τη δύναμη για την επιβολή της. Η λαϊκή συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία πρέπει να είναι η δική τους απάντηση στα αντιλαϊκά σενάρια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ