Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2008 - αριθ. φύλλου: 10007

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Ανακοίνωση για τη 10η Διεθνή Συνάντηση

Η 10η διεθνής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 21, 22 και 23 Νοέμβρη του 2008 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας με θέμα: «Νέα φαινόμενα στη διεθνή κατάσταση. Επιδείνωση εθνικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών προβλημάτων και όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών. Ο αγώνας για ειρήνη, δημοκρατία, κυριαρχία, πρόοδο και σοσιαλισμό και η κοινή δράση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων».


ΣΕΛ.  3
ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πιστεύουμε στη δυνατότητα ρήξης και ανατροπής

Δε φοβόμαστε να πηγαίνουμε κόντρα στο ιμπεριαλιστικό ρεύμα, στον κοσμοπολιτισμό. Δε φοβόμαστε, όταν τίθεται θέμα αρχής, να μας λένε «πλην Λακεδαιμονίων»... Πιστεύουμε στη δυνατότητα ρήξης και ανατροπής σε εθνικό επίπεδο, με τον όρο βεβαίως ότι ο λαός θα το αποφασίσει, πράγμα που έτσι κι αλλιώς θα γίνει. Το ζήτημα είναι να γίνει όσο πιο έγκαιρα μπορεί.


ΣΕΛ.  12  -  13

ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΦΩΤΙΑ με τη δημιουργία προτεκτοράτων από τους ιμπεριαλιστές
  • Εκδήλωση - συζήτηση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Βαλκάνια με συμμετοχή κοινωνικών και πολιτικών παραγόντων της χώρας Τη Δευτέρα 25 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Stanley»
  • Συγκεντρώσεις και πικετοφορίες ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή ξεκινούν από σήμερα σ' όλη την Ελλάδα

Μας απειλεί καινούρια φωτιά από τις εξελίξεις που οδηγούν στη δημιουργία προτεκτοράτων στα Βαλκάνια, όπως το Κοσσυφοπέδιο και η ΠΓΔΜ. Οι λαοί των Βαλκανίων έχουν γίνει κλοτσοσκούφι στη διαπάλη της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην περιοχή, εξαιτίας της γεωστρατηγικής της σημασίας και του ενεργειακού ζητήματος. Σ' αυτό το κλοτσοσκούφι είναι μπλεγμένη και η Ελλάδα, η οποία λόγω των δεσμεύσεών της έχει και τα λιγότερα εργαλεία να αντιμετωπίσει τα όποια περίπλοκα προβλήματα υπάρχουν. Οι ευθύνες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από την έναρξη της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας ως τα σήμερα, με την άμεση εμπλοκή τους, είναι τεράστιες. Οσο για την ονομασία της ΠΓΔΜ, εάν και εφόσον περιέχει τον όρο Μακεδονία πρέπει να είναι απαρέγκλιτα ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού. Διότι αν δε θεωρηθεί γεωγραφικός, από κει και πέρα μπορεί να εγείρεται ζήτημα αλλαγής συνόρων, μακεδονικής εθνότητας, μειονότητας στην Ελλάδα... Η μόνη διέξοδος είναι η πολύμορφη λαϊκή δράση και κινητοποίηση, που συμβάλλει στη σωστή ανάδειξη του προβλήματος και στρέφεται ενάντια σε κάθε μορφή ιμπεριαλιστικής επέμβασης.


ΣΕΛ.  6  -  10

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Αναμέτρηση με απολύσεις και τρομοκρατία

Μάχη με τις απολύσεις και την τρομοκρατία των εργολάβων δίνουν οι καθαρίστριες που εργάζονται στο Πολυτεχνείο Ζωγράφου, καθώς ο νέος εργοδότης επιχειρεί να πετάξει στο δρόμο 15 συναδέλφισσές τους. Εχοντας στο πλευρό τους τις ταξικές δυνάμεις, χτες πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση στην Πρυτανεία (φωτ.). Οι απολύσεις στο Πολυτεχνείο Ζωγράφου, αλλά και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τις συνέπειες από την αντιλαϊκή παράδοση σε ιδιώτες υπηρεσιών των δημόσιων οργανισμών, που προωθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.


ΣΕΛ.  18


ΠΕΜΕΝ
Καταγγελίες για την ασφάλεια των πλοίων

Το υπόμνημα για τον Κλάδο Ελέγχου που κατέθεσε το ταξικό ναυτεργατικό σωματείο χτυπάει το καμπανάκι για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφώσει η πολιτική κυβέρνησης - εφοπλιστών.


ΣΕΛ.  18
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Στοπ» στις αυξήσεις μισθών

Οι απαιτήσεις των εργαζομένων πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο οικονομικό περιβάλλον σταθερότητας των τιμών που συνεπάγεται η υιοθέτηση του ευρώ, προκαλεί ο Ν. Γκαργκάνας.


ΣΕΛ.  21
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Μεθοδεύεται η «εξίσωση» προς τα πάνω

Η κυβέρνηση συνέταξε νομοσχέδιο για τα ΒΑΕ, που εν γνώσει της αφήνει εκτεθειμένο το δικαίωμα των γυναικών να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα. Ταξικές Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα αποφασίζουν για κλιμάκωση της πάλης.


ΣΕΛ.  19
Στρώνεται το έδαφος της ιδιωτικοποίησης πανεπιστημίων

Ενδεικτικό το φόντο της συνεργασίας της ΓΣΕΕ με διδακτορικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθήνας.


ΣΕΛ.  15

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ