Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Ονοματολογίας... συνέχεια

Την «τελική» του πρόταση κατέθεσε χτες ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς

Από τις χτεσινές συνομιλίες στην Αθήνα

Eurokinissi

Από τις χτεσινές συνομιλίες στην Αθήνα
Διευρύνονται τα χρονικά περιθώρια της διαπραγμάτευσης Αθήνας - Σκοπίων για την υπόθεση της ονομασίας. Χτες ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς μετέφερε τις «τελικές» του προτάσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ και, όπως δήλωσε, αναμένει τις απαντήσεις των δύο πλευρών μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Πάντως, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η διαδικασία αναζήτησης λύσης στο θέμα της ονομασίας δεν κινείται μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, δύο είναι τα στοιχεία που θα χαρακτηρίσουν τις διπλωματικές διαβουλεύσεις το επόμενο διάστημα:

  • Η επιμονή της Αθήνας στη θέση για «μια ονομασία για κάθε χρήση».
  • Η πρόσκληση της ΠΓΔΜ ως «προσκεκλημένη χώρα» για ένταξη στο ΝΑΤΟ, με την προσωρινή της ονομασία.

Οπως εξηγούν στο «Ρ» έμπειροι διπλωμάτες, θα γίνει προσπάθεια, ώστε να παραμείνει «ανοιχτή» η διαβούλευση για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας. Στη διαβούλευση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση θα υπογραμμίζει τη θέση περί «μιας ονομασίας για κάθε χρήση». Ενώ η διαδικασία θα είναι ανοιχτή και σε εξέλιξη, η ΠΓΔΜ θα προσεγγίσει το ΝΑΤΟ ως «προσκεκλημένη χώρα». Με τον τρόπο αυτό, και το ελληνικό βέτο «παρακάμπτεται» και οι στρατηγικοί σχεδιασμοί της Ουάσιγκτον, που επιβάλλουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, θα προχωρήσουν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο καθεστώς της προσκεκλημένης χώρας η ΠΓΔΜ μπορεί να μείνει για ένα έως δύο χρόνια, όπως είχε γίνει στο παρελθόν και με άλλες χώρες.

Στο μεταξύ, η υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ μεταφέρεται πλέον στο επίκεντρο της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, καθώς από σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ξεκινά να ενημερώνει για τις εξελίξεις τους αρχηγούς των κομμάτων και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στις 2 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Γ. Παπανδρέου, στις 5 το απόγευμα με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στις 6 θα ενημερώσει τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα.

Το παρασκήνιο

Επισήμως, οι συζητήσεις του διαμεσολαβητή με τους εντεταλμένους διπλωμάτες από Αθήνα και Σκόπια Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ, αντίστοιχα, πραγματοποιήθηκαν χτες το μεσημέρι στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν τις χτεσινές επίσημες επαφές, πραγματοποιήθηκαν στην κατοικία του Ελληνα πρεσβευτή ανεπίσημες, αλλά ουσιαστικές συζητήσεις. Σε αυτό το δείπνο που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, ο Μάθιου Νίμιτς παρουσίασε την πρότασή του για τη διέξοδο, η οποία περιστρέφεται γύρω από την ιδέα της διπλής ονομασίας. Δηλαδή μία ονομασία για τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και τους Διεθνείς Οργανισμούς και μια για τις σχέσεις της με τις υπόλοιπες χώρες. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο διαμεσολαβητής παρουσίασε κατάλογο με πέντε ονομασίες, οι οποίες θα αξιολογηθούν από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών στο προσεχές διάστημα.

Τα ...επίσημα

Μετά τις επίσημες συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν χτες στο υπουργείο Εξωτερικών και κράτησαν περίπου 25 λεπτά, ο Μάθιου Νίμιτς έκανε λόγο για μια συμβιβαστική και αξιοπρεπή πρόταση που θα μπορούσε να οδηγήσει λύση. Παράλληλα, κάλεσε τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις επαφές. Ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις προτάσεις που κατέθεσε (πιθανά ονόματα), αλλά διευκρίνισε ότι οι προτάσεις του δεν καλύπτουν 100% τις επιδιώξεις καμίας πλευράς, αφού σε μια τέτοια περίπτωση δε θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση. Σε ερώτηση για το πιθανό βέτο της Αθήνας στην είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός διπλωμάτης ξεκαθάρισε ότι ο ρόλος του έχει να κάνει αποκλειστικά με το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών. Τέλος, δήλωσε ότι είναι στη διάθεση των δύο χωρών για να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το θέμα. Από την πλευρά του, ο μεσολαβητής της ΠΓΔΜ Ντιμιτρόφ αρκέστηκε να δηλώσει ότι παρέλαβε την πρόταση, την οποία θα μελετήσει η κυβέρνησή του.

Μετά το τέλος των επίσημων συνομιλιών, δηλώσεις έκανε και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επανέλαβε τη διάθεση και τη βούληση της Αθήνας για τη λύση του προβλήματος και τη δημιουργία συνθηκών καλής γειτονίας με την ΠΓΔΜ.

Στο πλαίσιο των επίσημων επαφών, θα πρέπει να σημειωθεί και η σημερινή πρωινή συνάντηση του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με τον διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Στη συνάντηση θα είναι παρούσα και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Καραμανλής - Μπακογιάννη

Εχοντας υπόψη τις προτάσεις Νίμιτς από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, η υπουργός Εξωτερικών το πρωί χτες και πριν από τις επίσημες συζητήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Μάθιου Νίμιτς, συνάντησε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συζήτησή τους κράτησε περισσότερο από μια ώρα. Σε αυτήν τη συζήτηση, αποφασίστηκε η υπουργός Εξωτερικών να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς για το περιεχόμενο των προτάσεων Νίμιτς.

Το παιχνίδι

Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας εκτιμούν ότι από χτες, παράλληλα με τις διαβουλεύσεις υπό τον Νίμιτς, έχει ξεκινήσει και στο εσωτερικό μια διαδικασία υπολογισμού του πολιτικού κόστους που συνεπάγονται οι αποφάσεις, αλλά και η αναζήτηση περιθωρίων συναίνεσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι παράγοντες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν πως, τελικά, η κυβέρνηση θα εμφανιστεί με «σκληρή» γραμμή και θα απορρίψει τις προτάσεις Νίμιτς. Αυτή η εκτίμηση οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στη θέση υπέρ του βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αν δε συμφωνηθεί «μια ονομασία για όλες τις χρήσεις».

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί η εκτίμηση έμπειρου Ελληνα διπλωμάτη, ο οποίος υποστήριζε χτες πως η διπλωματία προσφέρει τόσο ευέλικτα εργαλεία, τα οποία, αν χρησιμοποιηθούν σωστά, είναι δυνατό να βρεθεί ο τρόπος και η ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει βέτο και η διαδικασία της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ να συνεχιστεί απρόσκοπτα...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ