Τρίτη 22 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Γενικότερες επιφυλάξεις στο «σχέδιο Ανάν»

Ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι οι επιφυλάξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του «σχεδίου Ανάν» δεν περιορίζονται στο θέμα της ασφάλειας και της εφαρμογής του σχεδίου, αλλά επεκτείνονται και σε άλλες πτυχές του. Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την αναχώρησή του για επίσκεψη στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ο Τάσσος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι συμφωνεί με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού και την αναζήτηση συμφωνημένης λύσης στη βάση του «σχεδίου Ανάν». Εξάλλου, σχολιάζοντας δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου ότι η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της στο Κυπριακό, ο Τ. Παπαδόπουλος είπε πως η κυπριακή ηγεσία έχει στρατηγική.

Στις ίδιες δηλώσεις ο πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως το «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα» αποτελεί ένα ακόμη επιχείρημα για την ελληνική πλευρά «αφού οι πρόνοιες του "συντάγματος", που θα υπάρξει με βάση τη λύση του Κυπριακού, θα πρέπει να είναι συμβατές με το "Σύνταγμα της Ευρώπης"».

Κληθείς να σχολιάσει τους περιοριστικούς όρους που θέτει το κατοχικό καθεστώς, αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς τους Τ/Κ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμήνυσε πως η πλευρά μας θα κάνει αυτό που είναι σωστό για την εφαρμογή της πολιτικής της σε αυτό το θέμα και δε θα επηρεαστεί από τυχόν απαράδεκτες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος.

Πρόσθεσε πως σε ένα μεγάλο μέρος της η οικονομική απομόνωση των Τ/Κ είναι αυτοεπιβαλλόμενη για καθαρά πολιτικούς σκοπούς και επιδιώξεις από το κατοχικό καθεστώς.

Προκλητικός ο Ταλάτ

Στο μεταξύ ο ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θεωρεί «νεκρή» τη Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πρόνοιες για την ασφαλή και άνετη διαβίωση των εγκλωβισμένων της Καρπασίας και αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις του κατοχικού καθεστώτος για το θέμα της λειτουργίας σχολείου στην κατεχόμενη περιοχή.

Σε συνέντευξή του στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέφερε ότι θα λειτουργήσει και Γυμνάσιο στο Ριζοκαρπάσο, αλλά υπό Τουρκοκυπριακή εποπτεία. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υποστήριξε ότι δεν είναι ανάγκη το Γυμνάσιο να λειτουργήσει υπό ελληνοκυπριακή εποπτεία και σημείωσε ότι και το δημοτικό σχολείο της κατεχόμενης κωμόπολης λειτουργεί υπό την εποπτεία του λεγόμενου υπουργείου Εξωτερικών.

Πρόσθεσε ότι η εποπτεία θα ανατεθεί τώρα στο λεγόμενο υπουργείο Παιδείας. Απαντώντας σε ερώτηση ποιο θα ήταν το πρόβλημα αν το σχολείο τελεί υπό ελληνοκυπριακή εποπτεία, ο κ. Ταλάτ υποστήριξε ότι «σε όλες τις χώρες αυτού του είδους τα ιδρύματα λειτουργούν με αυτό τον τρόπο».

Είπε επίσης ότι το πρόβλημα συνίσταται στο πρόγραμμα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση ποιος θα αποφασίσει για τα βιβλία και το πρόγραμμα, είπε ότι η απόφαση θα ληφθεί από τους Τουρκοκυπρίους, αλλά μαζί με τους Ελληνοκυπρίους. «Δε λέμε ότι αυτό θα επιβληθεί στους Ελληνοκύπριους, φυσικά θα ακολουθήσουμε το ελληνοκυπριακό πρόγραμμα», είπε ο κ. Ταλάτ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ