Τρίτη 22 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο Μήτσος Κορδογιάννης

Πέθανε ο παλαίμαχος κομμουνιστής Μήτσος Κορδογιάννης την Κυριακή βράδυ στις 11.10 στο Νοσοκομείο «Αγία Ελένη».

Ο Μήτσος Κορδογιάννης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1922 από γονείς Μικρασιάτες, μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο, γιατί έχασε νωρίς τους γονείς του και σπούδασε στη Σιβιτανίδειο Σχολή.

Με την κήρυξη του πολέμου διέκοψε τις σπουδές του και μπαρκάρισε πολύ νέος σε καράβια. Σύντομα συνδέθηκε με την ΟΕΝΟ και τις παράνομες Ναυτεργατικές Οργανώσεις του ΚΚΕ αναπτύσσοντας σημαντική δράση. «Το υπουργείο Ναυτιλίας (αναφέρει ο σ. Στρατής Τσαμπής στο βιβλίο του) κατάρτισε έναν κατάλογο από 3.000 ονόματα ναυτεργατών μελών της ΟΕΝΟ, την περίφημη "Blac Liste", και την κοινοποίησε σε όλες τις τοπικές αρχές με την υπόδειξη να μην τους επιτρέπουν να ξεμπαρκάρουν στο έδαφός τους... "Βασιλικότερη του βασιλέως" η ηγεσία της ΠΝΟ πρωτοστατεί στο ανθρωποκυνηγητό των αγωνιστών... Κυκλοφόρησε στα λιμάνια της Δ. Ευρώπης, της Αγγλίας, Αμερικής κλπ. τις φωτογραφίες 12 συντρόφων» για να εντοπίζονται από τις διωκτικές αρχές και να συλλαμβάνονται. Μεταξύ των 12 παράνομων στελεχών του ΚΚΕ ήταν και ο σ. Μ. Κορδογιάννης.

Στις δύσκολες εκείνες εποχές οι σύντροφοι για να ξεμπαρκάρουν και να μείνουν στα λιμάνια επικαλούνταν ασθένειες. «Ενας από αυτούς ήταν και ο παλαίμαχος κομμουνιστής Δημήτρης Κορδογιάννης (αναφέρει ο σ. Στρ. Τσαμπής), που βγήκε στο Ρότερνταμ για εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας, δραπέτευσε από το νοσοκομείο κι έμεινε παράνομος σε ένα από τα δυσκολότερα και νευραλγικά λιμάνια της Ευρώπης». Σύντομα συνδέθηκε με την ΚΟ και σε συνέχεια πέρασε στο μεγάλο λιμάνι του Αμβούργου της Δ. Γερμανίας και μαζί με τον σ. Τάσο Βασιλόπουλο καθοδηγούσαν τους ναυτεργάτες που έπιαναν στεριά.

Με την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΑ (το 1964), ο σ. Μήτσος Κορδογιάννης δούλεψε δραστήρια στη συγκρότηση των Οργανώσεων της ΕΔΑ στο εξωτερικό και με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ το 1967 συμμετείχε στο πενταμελές Γραφείο Δ. Γερμανίας του Κόμματος για την οικοδόμηση ΚΟ στην ίδια χώρα.

Μετά τη 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ και την καθαίρεση και διαγραφή από το Κόμμα των δυο μελών του Γραφείου Γερμανίας (Γ. Βασιλειάδη και Π. Κουναλάκη), ο σ. Μ. Κορδογιάννης εκλέχτηκε Γραμματέας του Γραφείου Γερμανίας αναπτύσσοντας δραστήρια και αποφασιστική πάλη ενάντια στην οπορτουνιστική και διασπαστική ομάδα του λεγόμενου ΚΚΕεσ.

Σημαντική ήταν η δράση του Μήτσου Κορδογιάννη και στον αντιδικτατορικό αγώνα των Ελλήνων μεταναστών της Δ. Γερμανίας και του εξωτερικού. Παιδί της εργατικής τάξης, ανδρώθηκε και σφυρηλατήθηκε στους σκληρούς αλλά τίμιους ταξικούς αγώνες των ναυτεργατών.

Ατσαλώθηκε και διαπαιδαγωγήθηκε (πάνω από 6 δεκαετίες) στην πολιτική πάλη μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος και αναδείχτηκε σε άξιο λαϊκό αγωνιστή, ακούραστο κι αδιάλλακτο κομμουνιστή, πιστό στα ιδανικά του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού έως το τέλος της ζωής του.

Ο σ. Μήτσος Κορδογιάννης με τη συντρόφισσά του Κατερίνα επέστρεψαν οριστικά στην Ελλάδα μετά από πολύχρονη παραμονή στο εξωτερικό, το Σεπτέμβρη του 1986, διαμένοντας στην Αθήνα (Ζωγράφου).

Η ΚΕ του ΚΚΕ στέλνει τα συλλυπητήριά της στη συντρόφισσά του Κατερίνα Κορδογιάννη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ