Τρίτη 22 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συλλήψεις στα «προεόρτια» της ΝΑΤΟικής Συνόδου

Σύλληψη διαδηλωτή στην Κωνσταντινούπολη ενάντια στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Associated Press

Σύλληψη διαδηλωτή στην Κωνσταντινούπολη ενάντια στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Εκατοντάδες διαδηλωτές από τη Βρετανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Μαρόκο, την Τυνησία, κι ακόμα κι από το Ιράν, την Παλαιστίνη και το Ιράκ (!) βρίσκονται ήδη στην Ισταμπούλ, σύμφωνα με το χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Turkish Daily News», καθώς πλησιάζει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ.

Σε εκδήλωση, υπό τον τίτλο Διεθνής Διάσκεψη Κατά του ΝΑΤΟ, στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί, μίλησε την Κυριακή ο πρόεδρος της Ενωσης Τούρκων Συγγραφέων, Τσενγκίζ Μπεκτάς, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι κύκλοι εξουσίας θέλουν να στείλουν τα παιδιά της Τουρκίας να πολεμήσουν τους γειτονικούς λαούς στο πλαίσιο των πολέμων των ΗΠΑ. «Ο λαός μας θα τους δώσει την απάντηση που τους αξίζει», είπε ο Μπεκτάς. Στην εκδήλωση μίλησε και ο Γιουτζέλ Σαϊμάν, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Ισταμπούλ, που τόνισε ότι το ΝΑΤΟ έχει από ιδρύσεώς του πολεμικούς σκοπούς. Ομιλία πραγματοποίησε στην εκδήλωση και το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, ο οποίος τόνισε ότι η απειλή που θέτει ο μετασχηματισμός του ΝΑΤΟ μεγεθύνει τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο επιθετικός αυτός σχηματισμός για τον κόσμο, πράγμα που θα επιβεβαιωθεί στη Σύνοδο.

Στο μεταξύ, δεκάδες πολιτικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις πραγματοποίησαν διαδηλώσεις εναντίον της Συνόδου σε διάφορες πόλεις, περιλαμβανομένων συνδικάτων, κομμάτων και επαγγελματικών ενώσεων στη Σαμσούν, καθώς και στο Σισλί, όπου μάλιστα συμμετείχε στις διαδηλώσεις ένωση γυναικών του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης, και στην Κωνσταντινούπολη. Την Κυριακή υπήρξε σύγκρουση της αστυνομίας με διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων, σύμφωνα με ανταποκριτές ειδησεογραφικών πρακτορείων, ήταν «κουκουλοφόροι». Η αστυνομία τους αντιμετώπισε με μάνικες νερού, δακρυγόνα αέρια και θωρακισμένα αυτοκίνητα. Κατά το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας άνθρωπος τραυματίστηκε ελαφρά. Διαδήλωση υπήρξε και κοντά στην αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ, όπου απαγορεύτηκε στους διαδηλωτές να πλησιάσουν.

Η ελληνική παρουσία

Παρών στις μεγάλες ευρωπαϊκές και διεθνείς αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές μάχες δηλώνουν για μια ακόμη φορά οι Ελληνες φιλειρηνιστές, με τη συμμετοχή τους την ερχόμενη Κυριακή στη μεγάλη αντινατοϊκή κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στην πόλη από τις 27 έως και τις 29 Ιούνη. Με πρωτοβουλία της ΕΔΥΕΘ, στα πλαίσια του καλέσματος που απηύθυνε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη για έμπρακτη εκδήλωση της διεθνιστικής αλληλεγγύης στον τουρκικό λαϊκό και φιλειρηνικό κίνημα, οι φιλειρηνιστές θα αναχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 26 Ιούνη.

Το ξημέρωμα της Κυριακής θα βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη για να ενώσουν τη φωνή τους με τους χιλιάδες Τούρκους και Ευρωπαίους αγωνιστές που προετοιμάζονται να κατακλύσουν την πόλη, παρά το εντεινόμενο κλίμα τρομοκρατίας και τα «δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση. Στην κινητοποίηση, αλλά και στην αντισύνοδο που διοργανώνει τη Δευτέρα 28 Ιούνη η Τουρκική Επιτροπή Ειρήνης, θα συμμετέχει και το Βαλκανικό Αντινατοϊκό Κέντρο. Καθ' οδόν προς την Τουρκία, το καραβάνι των φιλειρηνιστών της Θεσσαλονίκης θα ενισχυθεί με τους αγωνιστές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, που μέρα με τη μέρα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των Τοπικών Επιτροπών Ειρήνης της περιοχής για συμμετοχή στην αντινατοϊκή διαδήλωση. Η επιστροφή των φιλειρηνιστών στην Ελλάδα προγραμματίζεται για το απόγευμα της Κυριακής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«ΝΑΙ στην Ειρήνη - ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ»(2018-07-07 00:00:00.0)
ΝΑΤΟ και ΕΕ πάνε «πακέτο»(2004-06-30 00:00:00.0)
Λαϊκή κατακραυγή και καταδίκη(2004-06-26 00:00:00.0)
Εμπόδιο στο ΝΑΤΟ οι λαοί(2004-06-20 00:00:00.0)
Οι προετοιμασίες κατά της Συνόδου του ΝΑΤΟ(2004-06-06 00:00:00.0)
Ξεδιπλώνονται παλλαϊκές αντιπολεμικές δραστηριότητες(2003-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ