Τετάρτη 30 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ και ΕΕ πάνε «πακέτο»

Συνάντηση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων στην Κωνσταντινούπολη

Ο Κεμάλ Οκουγιάν, γραμματέας του ΚΚ Τουρκίας, μιλά στη συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία του κόμματος
Ο Κεμάλ Οκουγιάν, γραμματέας του ΚΚ Τουρκίας, μιλά στη συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία του κόμματος
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (του απεσταλμένου μας Περικλή ΚΟΥΡΜΟΥΛΗ).-

Την ανάγκη να αναπτυχθεί με μεγαλύτερη ορμή η αντιΝΑΤΟική πάλη των λαών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και να ενισχυθούν ακόμα παραπέρα οι δεσμοί αλληλεγγύης με τους δοκιμαζόμενους από τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις λαούς, ανέδειξαν οι εκπρόσωποι των 21 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, κινήσεων και οργανώσεων της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της Μέσης Ανατολής, κατά τη διάρκεια της Συνάντησης που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, με θέμα «Ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ, πώς να σταματήσουμε το ΝΑΤΟ». Τη συνάντηση διοργάνωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (ΤΚΡ), στον απόηχο της μεγάλης αντιΝΑΤΟικής κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη με πρωτοβουλία του ΤΚΡ και δεκάδων άλλων κομμάτων και οργανώσεων, μεταξύ των οποίων τα συνδικάτα DISK και KESK, οι Επιτροπές κατά της κατοχής στο Ιράκ και η Επιτροπή Ειρήνης της Τουρκίας, το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP) και το Κόμμα Εργασίας (ΕΜΕΡ).

Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση πήραν μέρος το ΚΚΕ, με τον Στρατή Κόρακα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, η ΚΝΕ, η ΕΕΔΥΕ και το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο. Πέρα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης, συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, την Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας, το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, την Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία, το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας «Γκεόργκι Δημητρώφ», το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας, την Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας, το Εργατικό Κόμμα Βελγίου, την Αντιιμπεριαλιστική Λίγκα Βελγίου, το Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας (ΜΛ), το Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας, το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα και την Ενωση Δημοκρατικής Νεολαίας Ιορδανίας.

Αναμνηστική φωτογραφία των αντιπροσωπειών του ΚΚ Τουρκίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας
Αναμνηστική φωτογραφία των αντιπροσωπειών του ΚΚ Τουρκίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας
Στην εισηγητική του ομιλία ο γραμματέας του ΤΚΡ Κεμάλ Οκουγιάν έκανε τον απολογισμό της οχτάμηνης καμπάνιας του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας ενάντια στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνοντας ότι «με τη μεγάλη συμβολή και των κομμουνιστών της Τουρκίας, το θέμα του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλιστικού του ρόλου καταγράφηκε στην ημερήσια διάταξη των πολιτικών συζητήσεων για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας». Παράλληλα, κατέθεσε την πολύτιμη εμπειρία της αντιπολεμικής δράσης του κόμματος ενάντια στην επέμβαση στο Ιράκ, τονίζοντας ιδιαίτερα το ρόλο που έπαιξαν οι εκατοντάδες επιτροπές που στήθηκαν με πρωτοβουλία του ΤΚΡ στην ανάπτυξη του αντιπολεμικού κινήματος στη χώρα.

Ο Κεμάλ Οκουγιάν αναφέρθηκε στα ισχυρά συμφέροντα που δένουν τους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς της Αμερικής και της ΕΕ με την αστική τάξη της χώρας του, ενώ σημείωσε και την ανάγκη να ενταθεί η πάλη για την ανάδειξη του εγκληματικού ρόλου που παίζει η ΕΕ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, κόντρα στις αυταπάτες που καλλιεργούν στον τουρκικό λαό ορισμένα από τα κόμματα της «αριστεράς», ταυτίζοντας τον ιμπεριαλισμό αποκλειστικά με τις ΗΠΑ και τον Μπους, σε μια προσπάθεια να βγάλουν «λάδι» τη συνένοχη ΕΕ.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Στρατής Κόρακας αναφέρθηκε στην όξυνση της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ, με το πρόσχημα των «προληπτικών πολέμων» κατά της τρομοκρατίας και στην ένταση της στρατικοποίησης της ΕΕ, που προωθείται με τον Ευρωστρατό και το «ευρωσύνταγμα». Συνοψίζοντας τους άμεσους στόχους πάλης για το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, σημείωσε την ανάγκη «να εντείνει την αντίδραση στην κατοχή του Αφγανιστάν και του Ιράκ και την υποστήριξη στους αγώνες για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες και να υπερασπιστεί την αρχή της μη επέμβασης στα εσωτερικά ανεξάρτητων κρατών και του δικαιώματος των λαών να επιλέγουν το δικό τους δρόμο διακυβέρνησης και ανάπτυξης».

«Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν κοινά στρατηγικά συμφέροντα, παρά τις αντιθέσεις που μπορεί να εμφανίζονται μερικές φορές ανάμεσα στις ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την Αγγλία», τόνισε ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μιλώντας στη συνάντηση εκ μέρους του ΠΣΕ και της ΕΕΔΥΕ. «Η διακήρυξη για την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας που υιοθετήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη από κοινού με το ΝΑΤΟ, παρέχει τη βάση για συνεργασία μεταξύ των δυο οργανισμών σε ζητήματα όπως η διαχείριση κρίσεων».

Ο Γιώργος Χαβατζάς, από το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο, αναφέρθηκε στις παράλληλες αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις που εξελίσσονται στην Ελλάδα ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής της Κωνσταντινούπολης και επισήμανε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα Βαλκάνια, μετά την αμερικανοευρωπαϊκή ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία και τη δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να είναι παρούσες. Οι λαοί πρέπει να πάρουν προληπτικά μέτρα και να κηρύξουν το δικό τους αγωνιστικό προληπτικό πόλεμο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο όπου Γης».

Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, η συνάντηση διακόπηκε για δυο περίπου ώρες προκειμένου οι εκπρόσωποι των κομμάτων, κινήσεων και οργανώσεων να χαιρετίσουν τη μαζική αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΤΚΡ έξω από τα γραφεία του κόμματος, δίπλα στην πλατεία Ταξίμ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ