Τετάρτη 30 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μέτρα ανασφάλειας

Πόση δόση ελευθερίας έχει ο Ελληνας πολίτης σήμερα; Το ερώτημα είναι πραγματικό και το ζούμε καθημερινά όλοι μας. Το ίδιο και ο ανυποψίαστος συμπολίτης μας που πριν λίγες μέρες έγινε στόχος παρακολούθησης από κάμερα επιτήρησης στο λιμάνι του Πειραιά. Σε λίγα δευτερόλεπτα οι χειριστές του συστήματος, που έχει εγκατασταθεί στο κεντρικό λιμεναρχείο του Πειραιά, είχαν την εικόνα του, άκουγαν τι έλεγε στο κινητό του τηλέφωνο, καταγράφηκαν ο αριθμός του κινητού του και ο αριθμός που είχε καλέσει. Και ήταν μία από τις 1.600 κάμερες που έχουν εγκατασταθεί στην Αττική με πρόσχημα την Ολυμπιακή ασφάλεια. Τμήμα του συστήματος C4I της αμερικανικής εταιρίας SAIC που συνεργάζεται στενά με τη CIA και το FBI. Το κόστος του είναι 250 εκατομμύρια ευρώ και στο εξής θα επιτηρεί την καθημερινή ζωή των πολιτών του Λεκανοπεδίου!

Παράλληλα, «στα σκαριά» είναι και το σύστημα αναγνώρισης προσώπων με στόχο τη χρήση προηγμένων συστημάτων για την καταγραφή και αναγνώριση υπόπτων. Με την κατάλληλη τεχνολογία το σύστημα θα συγκρίνει την εικόνα ενός υπόπτου με βάσεις δεδομένων υπόπτων. Σε πρώτη φάση θα καταγραφούν 10.000 πρόσωπα. Το κόστος του προγράμματος είναι 72.760.000 ευρώ!!!

Τα παραπάνω αποτελούν την «τεχνική» πλευρά μιας επικίνδυνης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία. Η άλλη, η θεσμική, είναι ο «τρομονόμος», ο οποίος ποινικοποιεί, στην ουσία, την πολιτική δράση υπερασπιζόμενος τη λεγόμενη ...δημοκρατική νομιμότητα! Απαραίτητο συμπλήρωμά του το ευρωένταλμα σύλληψης, που θα συνδυαστεί με τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για έκδοση υπόπτων. Οι συμφωνίες δικαστικής συνδρομής και αστυνομικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ εφαρμόζονται και οι ...συνεργασίες των ελληνικών αρχών με μυστικές υπηρεσίες ιμπεριαλιστικών κρατών και οργανισμών έχουν γίνει τόσο στενές, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι αυτών των υπηρεσιών, που επισκέπτονται και μοιράζουν βραβεία και εύσημα σε Ελληνες αξιωματούχους...

Στην ΕΕ η συμφωνία Σένγκεν αναβαθμίζεται ενώ αναμένεται η καταγραφή ακόμα και βιομετρικών στοιχείων σε ταυτότητες και άλλα δημόσια έγγραφα. Παράλληλα, οι Ενοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται και για ρόλο εσωτερικού χωροφύλακα, συνεπικουρώντας τα Σώματα Ασφαλείας στην τήρηση της δημόσιας τάξης και της εθνικής ασφάλειας. Το καλύτερο πρόσχημα για τη «σαλαμοποίηση» των λαϊκών ελευθεριών αποτέλεσαν τα στρατιωτικού τύπου μέτρα ασφάλειας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων!

Αυτά τα συρματοπλέγματα, ορατά και αόρατα, αποτελούν την περίφραξη η οποία τοποθετείται στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια με μεθοδικό τρόπο, με στόχο να περικοπούν τα λαϊκά δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες.

Η ζοφερή αυτή πραγματικότητα ανατρέπεται με την ανάπτυξη της πολιτικοποιημένης ενωτικής δράσης. Μιας δράσης μέσα στην οποία θα συναντηθούν ατομικά ο κάθε ξεχωριστός άνθρωπος, αλλά και οι συλλογικότητες. Μιας δράσης που πρέπει να έχει συνεπή γραμμή αντίθεσης απέναντι σε αυτές τις επιλογές και τους φορείς τους. Ας δώσει ο καθένας και η καθεμιά, μια «γεύση» της με την προσωπική συμμετοχή τους στη μέρα δράσης που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την 1η του Ιούλη, μέρα κατά την οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα λεγόμενα μέτρα Ολυμπιακής ασφάλειας στην Αττική...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ