Τετάρτη 30 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φιλοπόλεμη πολιτική

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ομόφωνα υιοθέτησε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ την «Πρωτοβουλία Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης», η οποία καθορίζει το πλαίσιο επεμβάσεων της λυκοσυμμαχίας στη λεγόμενη «Ευρύτερη Μέση Ανατολή», από δω και πέρα.

Προφανώς, τόσο η ηγεσία των ΗΠΑ, όσο και αυτές των ευρωπαϊκών χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, είτε είχαν συμφωνήσει είτε διαφωνήσει με την εισβολή στο Ιράκ, δεν μπορούν και δε θέλουν να βγάλουν τα ολοφάνερα διδάγματα από τον πολεμικό αυτό τυχοδιωκτισμό. Και, κυρίως, δεν μπορούν και δε θέλουν να καταλάβουν ότι κανένας λαός δεν είναι διατεθειμένος να ξεπουλήσει την εθνική του κυριαρχία και ανεξαρτησία, έναντι της όποιας «εισαγόμενης», και, μάλιστα, από το ΝΑΤΟ, επιχείρησης δυτικοποίησης και «εκδημοκρατισμού» της χώρας του.

Και μπορεί η «αδυναμία» αυτή να εξηγείται από τις επιταγές και τα συμφέροντα των μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών πολυεθνικών, που θέλουν να διεισδύσουν βαθύτερα στην περιοχή αυτή, αλλά το σίγουρο είναι πως η ΝΑΤΟική πολιτική και τακτική θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες, μεγαλύτερους κινδύνους, νέους πολέμους και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Περιπέτειες και κινδύνους, που αφορούν άμεσα και στη χώρα μας, αφού - εκτός των άλλων - βρίσκεται κι αυτή στην περιοχή αυτή.

Οσα και να κόψει...

Σπολλάτη του... Ο Τίμος Χριστοδούλου, πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), τοποθετημένος στη θέση αυτή από την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, αποφάσισε να μειώσει το μισθό του. Ναι, βέβαια. Από την 1η Ιούλη θα εισπράττει 42.000 ευρώ λιγότερα το χρόνο. Κι αν αναρωτιέστε πόσο ήταν ο μισθός του, πριν τη μείωση, σας πληροφορούμε, ότι έφτανε τα 182.000 ευρώ ετησίως: Με άλλα λόγια, τώρα θα διαμορφωθεί... μόλις στα 140.000 ευρώ, ή σχεδόν 48 εκατομμύρια δραχμές ή 4 εκατομμύρια δραχμές το μήνα. Δηλαδή η μηνιαία αμοιβή του κ. προέδρου ισούται με όσα παίρνει ένας χαμηλόμισθος εργαζόμενος, σε... ενάμιση χρόνο. Οσο για την αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ, παραμένει στα ίδια επίπεδα των μόλις... 195 χιλιάδες ευρώ!

Δεν ... ταίριαζαν

Ορισμένες αφιέρωσαν κάποια μικρά διστηλάκια και άλλες δεν έγραψαν απολύτως τίποτε, ούτε λέξη. Από τις τελευταίες ...ξεχωρίζουν το «Βήμα», τα «Νέα», το «Εθνος» και η «Απογευματινή». Αυτή ήταν η αντιμετώπιση της προχτεσινής συνέντευξης Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το «ευρωσύνταγμα» και τον «τρομονόμο», από τις χτεσινές εφημερίδες. Και σε ό,τι αφορά στο πρώτο θέμα είχαν αρκετά στις σελίδες τους. Προφανώς, όμως, οι θέσεις του ΚΚΕ δεν ...ταίριαζαν δίπλα τους. Το ίδιο φαίνεται πως συμβαίνει και με το θόρυβο που ξεσήκωσε η συνέντευξη του υπουργού Αμυνας σε τουρκική εφημερίδα και το γενικότερο ζήτημα του ελληνοτουρκικού «διαλόγου». Θέμα στο οποίο, επίσης, αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αλλά και πάλι δε βρήκε δημοσιότητα.

Προφανώς, οι ...άρχοντες της ενημέρωσης έχουν τους λόγους τους για να συμπεριφέρονται έτσι στο τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα. Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει, όμως, να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Κοινό το όραμά τους

«Η περαιτέρω ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας πρέπει να γίνει στο σωστό χρόνο, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις και την επιβαλλόμενη σοβαρότητα, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η αποδοτικότητα των νέων σχολών και τμημάτων». Ηταν η απάντηση της ΝΔ, διά στόματος Γ. Καλού, τομεάρχη τότε Παιδείας και σήμερα υφυπουργού, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τον Ιούνη του 2002, ανακοίνωνε τη δημιουργία νέων πανεπιστημίων, χωρίς να έχει διασφαλίσει τους αντίστοιχους όρους και προϋποθέσεις.

Σήμερα, τρεις μήνες μετά τις εκλογές του Μάρτη, η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετεί νέα τμήματα, με τη δικαιολογία ότι υπήρχαν ήδη στο Μηχανογραφικό, χωρίς, κατά τ' άλλα, να έχει αλλάξει τίποτα στη ζοφερή εικόνα των ήδη υπαρχόντων πανεπιστημίων και χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους. Προφανώς, δεν ήταν η δέσμευση του Μηχανογραφικού που υπαγόρευσε τη θεσμοθέτησή τους, αλλά οι επιταγές για την Παιδεία της παραγωγής εργαζομένων μιας χρήσης, για την Παιδεία της υποβάθμισης και της ιδιωτικοποίησης. Το όραμα της Παιδείας ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που «μοιράζονται» από κοινού το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Τα... ευλύγιστα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ το ΝΑΤΟ ως στρατιωτικός συνασπισμός δημοκρατικών χωρών που είναι, δεν ήταν «απόλυτο» στις αποφάσεις του. Η Ελλάδα μπορεί - όπως είπε ο Καραμανλής - να εμπλακεί και νομιμοποιήσει το έγκλημα του Ιράκ, με όποιο τρόπο νομίζει.

Αν θέλει μπορεί να μεταφέρει το πρόβλημα στο εσωτερικό της με εκπαιδεύσεις Ιρακινών «ταγματασφαλιτών» μιας κυβέρνησης «Τσολάκογλου» ή επίσης μπορεί να αποστείλει στρατιωτικούς της στο Ιράκ. Η εμπλοκή πάντως είναι «ένα το κρατούμενο».

Η παραπάνω κρίση φυσικά γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή επιείκεια μια και το πιθανότερο είναι να μην υπάρχουν καν αυτές οι επιλογές και απλούστατα η κυβέρνηση να περιμένει περαιτέρω οδηγίες και προσαρμογές...

Οι περίφημες «συμβατικές υποχρεώσεις» προς το ΝΑΤΟ αποδεικνύονται περίτρανα (και για μια φορά ακόμη) πολύ πιο ισχυρές από τις δεκάδες διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Αμυνας περί μη αποστολής στρατευμάτων στο Ιράκ. Τσάμπα ο κόπος τους.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ... μέρα σήμερα, δεν το συζητάμε! Το ΠΑΣΟΚ θα μας αναλύσει τη νέα ιδεολογική του πλατφόρμα με την οποία θα οδηγηθεί προς το συνέδριό του και το μέλλον. Οπως λένε οι φήμες, θα μας προκύψει «προοδευτικό αριστερό» κόμμα.

Θα θυμάστε, βέβαια, ότι δε δίσταζαν να λένε κάτι τέτοια ακόμη και όταν ήταν στην κυβέρνηση. Οταν η λιτότητα, ο αυταρχισμός και η συμπόρευση με τις ΗΠΑ πήγαιναν σύννεφο. Τώρα που είναι στην αντιπολίτευση το λιγότερο που περιμένει κανείς είναι να «πάρουν τα βουνά».

Αλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση όπου κάποιοι - εδώ στην Ελλάδα - αποκαλούν «αριστερό» τον Τόνι Μπλερ, οπότε ο Γιώργος Παπανδρέου νιώθει άνετα να δηλώνει ό,τι θέλει.


Γρηγοριάδης Κώστας

Το Αιγαίο «πεσκέσι» στο ΝΑΤΟ

Αν, όπως υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία πρώην και νυν αξιωματούχοι της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, «η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας», ποιο είναι, άραγε, το αντικείμενο του διμερούς ελληνοτουρκικού διαλόγου των τελευταίων δύο ετών; Τι, άραγε, έχουν συζητήσει στους - κοντά - τριάντα γύρους συνομιλιών οι υψηλοί αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών; Μήπως, τελικά, η συζήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας έχει γίνει το υπόγειο όχημα για μια συνολική αναθεώρηση των ελληνοτουρκικών «εκκρεμοτήτων»; Είναι γνωστό ότι ακόμη και η συζήτηση για την παραπομπή των διαφορών στη Χάγη επιβάλλει συμφωνίες ή διαφωνίες για μια σειρά από ζητήματα, όπως: Εύρος ελληνικών χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου, νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, με αδιευκρίνιστη, όπως υποστηρίζει η Τουρκία, από τις διεθνείς συνθήκες, κυριαρχία. Δεν πρέπει, άραγε, να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα, πριν οι δυο χώρες φτάσουν στη Χάγη;

Υπό την έννοια αυτή, ο υπουργός Αμυνας, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», δεν πρόσθεσε τίποτε νέο. Περιέγραψε το «παζάρι», το οποίο εξελίσσεται δύο χρόνια τώρα με τις τακτικές συναντήσεις των ελληνοτουρκικών επιτροπών και σκιαγράφησε αυτό που όλοι γνωρίζουν στο υπουργείο Εξωτερικών: Η πολιτική της «βήμα προς βήμα προσέγγισης», που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και καλείται να ολοκληρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, προϋποθέτει διάλογο εφ' όλης της ύλης, με στόχο τη διευθέτηση των «συνοριακών και άλλων συναφών ελληνοτουρκικών διαφορών». Αλλά αυτό ακριβώς είναι μια πολιτική, που αντιμετωπίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σαν «πακέτο», που τίθενται υπό διαπραγμάτευση και υπό τη στημένη επιδιαιτησία «συμμάχων» και εταίρων»...

Οσο για το ΠΑΣΟΚ, που σήμερα εμφανίζεται να καταγγέλλει τη ΝΔ για απεμπόληση των ελληνικών συμφερόντων, που έφτασε ο κ. Παπανδρέου να καταγγέλλει το «φιλοατλαντισμό» της ΝΔ, ας παραβλέψουμε ότι με τα καμώματά τους γελάει και το ...παρδαλό κατσίκι, και ας ρωτήσουμε:

  • Μήπως δεν ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που συμφώνησε αμέσως μετά την Ιμια και κάτω από τη σκέπη της αμερικανικής «επιδιαιτησίας» την πολιτική της «βήμα προς βήμα προσέγγισης»;
  • Δεν ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία, στη Μαδρίτη, το 1997, δέχτηκε το κείμενο της Ολμπράιτ, με το οποίο αναγνωρίζονται τα τουρκικά ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο;
  • Δεν ήταν, μήπως, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι ανέλαβε την υποχρέωση να διευθετήσει - με βάση τις διαδικασίες που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο, ξεκινώντας δηλαδή από τη διμερή συζήτηση και καταλήγοντας στην επιδιαιτησία και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης - τις «συνοριακές και άλλες συναφείς διαφορές», που αναγνώρισαν οι Σημίτης - Παπανδρέου ότι υπάρχουν ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία;

Επομένως, η υποκρισία του ΠΑΣΟΚ για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς και η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να δικαιολογήσει προαποφασισμένες επιλογές, τις οποίες επίσης υπηρετεί, είναι οι δυο όψεις της ίδιας πολιτικής. Της πολιτικής, που λογίζει το Αιγαίο σαν θάλασσα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και των ευρω-ρεαλιστικών «ήρεμων νερών». Αυτή είναι η πολιτική του δικομματισμού. Οχι, όμως, του ελληνικού λαού.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Χαρακτηριστικές εικόνες

Γρηγοριάδης Κώστας

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικές ήταν ορισμένες εικόνες από τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη. Από τη μια, ήταν η εικόνα της ομοφωνίας στα θέματα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και σε οτιδήποτε άλλο αφορά στην επιβολή της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης και την καθυπόταξη των λαών. Από την άλλη, ήταν οι συνεχιζόμενες διαφωνίες και παζάρια για το μοίρασμα της λείας, η δυσανασχέτηση των Γερμανών και ιδιαίτερα των Γάλλων, έναντι της αμερικανικής ηγεμονίας και αλαζονείας. «Οχι μόνο το παρατράβηξε, αλλά μπήκε και σε ξένα χωράφια», δήλωσε ο Ζ. Σιράκ, σχετικά με τις υποδείξεις του Αμερικανού Προέδρου προς την ΕΕ να δεχτεί στους κόλπους της την Τουρκία και συμπλήρωσε: Οι δηλώσεις του Τζ. Μπους ήταν σα να συμβουλεύει η Γαλλία την Ουάσιγκτον για τις σχέσεις της με το Μεξικό...

Ολοφάνερος είναι ο επιχειρούμενος παραλληλισμός από τον Γάλλο Πρόεδρο. Τα χωράφια σου και τα χωράφια μας, λέει στον Τζ. Μπους. Μόνο, που η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση - με άλλα λόγια, ο σύγχρονος ιμπεριαλισμός - δε γνωρίζει από όρια και σύνορα και, όπως όλα δείχνουν, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν ακόμη περισσότερο...

Οι «ευρωπαϊστές», οι «ατλαντιστές» και...

«Μαύρα» τα 'βαψαν από προχτές οι λεγόμενοι ευρωπαϊστές, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν από τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Χ. Μπαρόσο. «Οι ατλαντιστές στο τιμόνι της ΕΕ» έλεγε ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ της χτεσινής «Αυγής», που έκανε λόγο για «ακραίες αντιδημοκρατικές και αδιαφανείς διαδικασίες», λες και ο νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, είχε επιλεγεί με διαφορετικό τρόπο.

Στην πραγματικότητα, όμως, η επιλογή του Μπαρόσο αποκαλύπτει την ποιότητα των διαφορών μεταξύ των «ευρωπαϊστών» και των «ατλαντιστών». Ο Χ. Μπαρόσο -γνωστός από την οργάνωση της υπέρ του πολέμου στο Ιράκ συνάντησης στις Αζόρες, των Μπους, Μπλερ και Αθνάρ - υποστηρίχθηκε από τους «ατλαντιστές», αλλά και τον «σοσιαλιστή» Ισπανό πρωθυπουργό, Θαπατέρο, γιατί ο τελευταίος εξασφαλίζει τον Χαβιέ Σολάνα (στέλεχος του κόμματός του και πρώην γγ του ΝΑΤΟ) ως ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την «αμυντική και εξωτερική πολιτική» και υπουργό Εξωτερικών από το 2007. Υποστηρίχθηκε, επίσης, από τον Σρέντερ, επειδή ο τελευταίος εξασφαλίζει την τοποθέτηση του Γερμανού Γκ. Φερχόιγκεν στη θέση του «υπερεπιτρόπου» οικονομικών, με ευθύνη τις νομισματικές-οικονομικές υποθέσεις. Υποστηρίχθηκε, τέλος, και από τον Σιράκ, γιατί οι Γάλλοι εξασφάλισαν τη διατήρηση του ελέγχου στη θέση-κλειδί του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Συμβουλίου των Υπουργών. Θέση, η οποία ελέγχει το περιεχόμενο όλων των συνεδριάσεων των κοινοτικών οργάνων, από τις ομάδες εργασίας του Συμβουλίου και τους μόνιμους διπλωματικούς αντιπροσώπους, μέχρι τα συμβούλια υπουργών.

... οι... διαφορές τους

Κι έτσι από την 1η Νοέμβρη και για την επόμενη πενταετία, τη θέση του Ρομάνο Πρόντι θα καταλάβει ο 48ετής, πρωθυπουργός σήμερα της Πορτογαλίας, Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο. Και μπορεί, οι σοσιαλδημοκράτες, το δεύτερο σε δύναμη κόμμα του Ευρωκοινοβουλίου, να παρουσιάζεται ενοχλημένο από την επιλογή ενός χριστιανοδημοκράτη και ατλαντιστή στη θέση του προέδρου της Κομισιόν, αλλά μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία, ότι στις 22 Ιούλη, όταν ο Χ. Μπαρόσο παρουσιαστεί στο Ευρωκοινοβούλιο, θα τον ψηφίσουν κι αυτοί. Βλέπετε και σ' αυτό το επίπεδο έχουν ήδη γίνει οι αναγκαίες διαπραγματεύσεις και παζάρια. Οι τελευταίοι έχουν ήδη συμφωνήσει με τους χριστιανοδημοκράτες, να μοιραστούν από 2,5 χρόνια ο καθένας τους την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.

Και πέρα απ' αυτό, παρά τα όσα πολλά και διάφορα εκστομίζουν οι μεν κατά των δε, τα όσα τους ενώνουν είναι πολύ περισσότερα και, κυρίως, πολύ περισσότερο ουσιαστικά. Αλλωστε, όλες οι αποφάσεις της ΕΕ, από το λεγόμενο «ευρωσύνταγμα» και τις κατευθύνσεις της Λισαβόνας, μέχρι τον ευρωτρομονόμο και τη συνθήκη της Νίκαιας, έχουν παρθεί με τη σύμφωνη γνώμη, τόσο των μεν όσο και των δε.

Αλίμονό μας...

Απ' ό,τι φαίνεται, μόνο για τις... αθλητικές επιδόσεις της χώρας μας έκανε αναφορά ο Κ. Καραμανλής στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, έδωσε διαβεβαιώσεις στον Τζ. Μπους, ότι η χώρα θα είναι έγκαιρα πανέτοιμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ευχαρίστησε τον Τ. Ερντογάν, όταν ο τελευταίος τον συνεχάρη για τις επιτυχίες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο «Euro 2004». Κατά τ' άλλα, η ελληνική κυβέρνηση αρκέστηκε να συμφωνήσει σε όλα όσα κρίσιμα και σοβαρά ζητήματα συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, ευχαριστώντας το θεό - από μέσα της... - για τη γενικότερη ύπαρξη ορισμένων αντιθέσεων και διαφωνιών, μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας - Γερμανίας. Ετσι, ο Κ. Καραμανλής μπορούσε να δηλώνει μετά στους δημοσιογράφους, ότι η Ελλάδα θα περιοριστεί στην εκπαίδευση Ιρακινών στρατιωτών επί ελληνικού εδάφους...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μέτρα ανασφάλειας

Πόση δόση ελευθερίας έχει ο Ελληνας πολίτης σήμερα; Το ερώτημα είναι πραγματικό και το ζούμε καθημερινά όλοι μας. Το ίδιο και ο ανυποψίαστος συμπολίτης μας που πριν λίγες μέρες έγινε στόχος παρακολούθησης από κάμερα επιτήρησης στο λιμάνι του Πειραιά. Σε λίγα δευτερόλεπτα οι χειριστές του συστήματος, που έχει εγκατασταθεί στο κεντρικό λιμεναρχείο του Πειραιά, είχαν την εικόνα του, άκουγαν τι έλεγε στο κινητό του τηλέφωνο, καταγράφηκαν ο αριθμός του κινητού του και ο αριθμός που είχε καλέσει. Και ήταν μία από τις 1.600 κάμερες που έχουν εγκατασταθεί στην Αττική με πρόσχημα την Ολυμπιακή ασφάλεια. Τμήμα του συστήματος C4I της αμερικανικής εταιρίας SAIC που συνεργάζεται στενά με τη CIA και το FBI. Το κόστος του είναι 250 εκατομμύρια ευρώ και στο εξής θα επιτηρεί την καθημερινή ζωή των πολιτών του Λεκανοπεδίου!

Παράλληλα, «στα σκαριά» είναι και το σύστημα αναγνώρισης προσώπων με στόχο τη χρήση προηγμένων συστημάτων για την καταγραφή και αναγνώριση υπόπτων. Με την κατάλληλη τεχνολογία το σύστημα θα συγκρίνει την εικόνα ενός υπόπτου με βάσεις δεδομένων υπόπτων. Σε πρώτη φάση θα καταγραφούν 10.000 πρόσωπα. Το κόστος του προγράμματος είναι 72.760.000 ευρώ!!!

Τα παραπάνω αποτελούν την «τεχνική» πλευρά μιας επικίνδυνης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία. Η άλλη, η θεσμική, είναι ο «τρομονόμος», ο οποίος ποινικοποιεί, στην ουσία, την πολιτική δράση υπερασπιζόμενος τη λεγόμενη ...δημοκρατική νομιμότητα! Απαραίτητο συμπλήρωμά του το ευρωένταλμα σύλληψης, που θα συνδυαστεί με τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για έκδοση υπόπτων. Οι συμφωνίες δικαστικής συνδρομής και αστυνομικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ εφαρμόζονται και οι ...συνεργασίες των ελληνικών αρχών με μυστικές υπηρεσίες ιμπεριαλιστικών κρατών και οργανισμών έχουν γίνει τόσο στενές, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι αυτών των υπηρεσιών, που επισκέπτονται και μοιράζουν βραβεία και εύσημα σε Ελληνες αξιωματούχους...

Στην ΕΕ η συμφωνία Σένγκεν αναβαθμίζεται ενώ αναμένεται η καταγραφή ακόμα και βιομετρικών στοιχείων σε ταυτότητες και άλλα δημόσια έγγραφα. Παράλληλα, οι Ενοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται και για ρόλο εσωτερικού χωροφύλακα, συνεπικουρώντας τα Σώματα Ασφαλείας στην τήρηση της δημόσιας τάξης και της εθνικής ασφάλειας. Το καλύτερο πρόσχημα για τη «σαλαμοποίηση» των λαϊκών ελευθεριών αποτέλεσαν τα στρατιωτικού τύπου μέτρα ασφάλειας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων!

Αυτά τα συρματοπλέγματα, ορατά και αόρατα, αποτελούν την περίφραξη η οποία τοποθετείται στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια με μεθοδικό τρόπο, με στόχο να περικοπούν τα λαϊκά δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες.

Η ζοφερή αυτή πραγματικότητα ανατρέπεται με την ανάπτυξη της πολιτικοποιημένης ενωτικής δράσης. Μιας δράσης μέσα στην οποία θα συναντηθούν ατομικά ο κάθε ξεχωριστός άνθρωπος, αλλά και οι συλλογικότητες. Μιας δράσης που πρέπει να έχει συνεπή γραμμή αντίθεσης απέναντι σε αυτές τις επιλογές και τους φορείς τους. Ας δώσει ο καθένας και η καθεμιά, μια «γεύση» της με την προσωπική συμμετοχή τους στη μέρα δράσης που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την 1η του Ιούλη, μέρα κατά την οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα λεγόμενα μέτρα Ολυμπιακής ασφάλειας στην Αττική...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ