Τετάρτη 30 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ
Δυναμικό μήνυμα αντίστασης και συντονισμού

Δυναμικό μήνυμα αντίστασης στο ΝΑΤΟ και συντονισμού της δράσης με τους άλλους λαούς και τα κινήματά τους, ενάντια στη «νέα τάξη» των ιμπεριαλιστών, ήχησε χτες αργά το απόγευμα στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και στους δρόμους της Αθήνας μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία, όπου πορεύτηκαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ και του ΠΑΜΕ, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

Η χτεσινή συγκέντρωση της Αθήνας έστειλε μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής τόσο στα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, όσο και στην ελληνική κυβέρνηση, προειδοποιώντας τους ότι ο ελληνικός λαός δε θα γίνει συνένοχος στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, δε θα δεχτεί ελληνικός στρατός να συμμετέχει και να στηρίξει παραπέρα τις δυνάμεις κατοχής του Ιράκ και θα απαιτήσει ακόμα πιο δυναμικά να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν και τα Βαλκάνια.

Επίσης έστειλε αγωνιστικό χαιρετισμό στους αγωνιστές του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που έκαναν αισθητή την παρουσία τους στις διαδηλώσεις που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαιώνοντας ότι το αντίπαλο δέος στη «νέα τάξη» των ιμπεριαλιστών και στα σχέδιά τους είναι οι ίδιοι οι αγωνιζόμενοι λαοί. Εξάλλου το σύνθημα «Εξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», που βροντοφώναζαν χτες, τα λέει όλα.


Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ Ε. Μαχαίρας, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Αγ. Παπανεοφύτου, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. Παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ, αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, της ΠΕΑΕΑ, της ΚΝΕ, της ΕΕΔΔΑ και άλλων φορέων.

Ο Ε. Μαχαίρας στο χαιρετισμό που απηύθυνε αναφέρθηκε στις αποφάσεις που ελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη, επισημαίνοντας τους κινδύνους που επιφυλάσσουν οι αποφάσεις αυτές για την ειρήνη και το μέλλον της ανθρωπότητας, αλλά και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης. Τόνισε δε ότι οι λαοί λένε το δικό τους «όχι» στο ΝΑΤΟ και αντιστέκονται στα σχέδιά του.

Ο Αγ. Παπανεοφύτου υπογράμμισε, ξεκινώντας την ομιλία του, ότι «η σημερινή συγκέντρωση δεν είναι μόνο μια αγωνιστική απάντηση στα "γεράκια" του ΝΑΤΟ, που συγκεντρώθηκαν για να αποφασίσουν νέες επεμβάσεις και ιμπεριαλιστικά δεσμά για τους λαούς του πλανήτη, είναι και εκδήλωση θερμής συμπαράστασης στους αγωνιστές του φιλειρηνικού κινήματος στην Τουρκία, που παρά τα πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα και τις βίαιες επιθέσεις που υπέστησαν για την καταστολή της κινητοποίησής τους, ύψωσαν το ανάστημά τους».


Περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τόνισε: «Η απάντηση στα σχέδια υποταγής των λαών από τα κατευθυνόμενα από την Ουάσιγκτον ΝΑΤΟικά "γεράκια" του πολέμου είναι η μαζική αγωνιστική κινητοποίηση. Κάθε εργαζόμενος, κάθε πολίτης που πιστεύει στη δημοκρατία και στο δικαίωμα αυτονομίας των λαών οφείλει να ενωθεί με τις δυνάμεις που αντιστρατεύονται τον ιμπεριαλιστικό ολοκληρωτισμό».

Δυναμική και με παλμό, όπου κυριαρχούσε η νεανική παρουσία, ήταν η πορεία που ακολούθησε με κατεύθυνση την αμερικάνικη πρεσβεία. Σημαίες του ΠΑΜΕ και πανό των Επιτροπών Ειρήνης και συνδικαλιστικών οργανώσεων ξεχύθηκαν στην οδό Πανεπιστημίου με κατεύθυνση την πλατεία Συντάγματος. Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν με δυναμισμό και εκατοντάδες φωνές ενώθηκαν σε μία... «ΝΑΤΟ και Βρυξέλλες φονιάδες των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», «50 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία».

Σε όλη τη διάρκεια οι διαδηλωτές έστελναν ηχηρό μήνυμα αντίστασης στα «γεράκια» που αποφασίζουν τις νέες κυβερνητικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Δεν ξέχασαν και την ελληνική κυβέρνηση, φωνάζοντας... «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά», «Κανένας φαντάρος στην Ασία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ και Αγγλία». Με βήμα δυνατό βάδισαν μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία, όπου βροντοφώναξαν «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org