Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ομόφωνο ψήφισμα για τις βρετανικές βάσεις

Η Βουλή ενέκρινε χτες το απόγευμα ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο διακηρύσσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει κυριαρχία στα εδάφη των βάσεων, ακόμη και στο πλαίσιο της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης, αλλά δέσμευση για απλή χρήση των εδαφών για συγκεκριμένους στρατιωτικούς σκοπούς.

Με το ψήφισμα καλείται επίσης η Βρετανία να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων που διαμένουν στις περιοχές των βάσεων.

Οι βρετανικές βάσεις, αναφέρεται στο ψήφισμα, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για επιθετικούς σκοπούς, οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα την παραβίαση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας ανεξάρτητων κρατών και την υπόσκαψη της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Η Βουλή καλεί την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να διερευνήσει κάθε πρόσφορο νομικό μέσο για διεκδίκηση των οφειλόμενων ποσών από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη Δημοκρατία. Εισηγείται επίσης την τελική διευθέτηση του θέματος της παρουσίας των βρετανικών βάσεων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Η Βουλή, αναφέρεται στο κείμενο, θεωρεί το εγκριθέν ψήφισμα ως δηλωτικό της αντίθεσης του Σώματος στη συμπερίληψη προνοιών για τις βρετανικές βάσεις, όπως διαλαμβάνονται στη Συνταγματική Συνθήκη για την Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι το τελικό κείμενο του ψηφίσματος διαμορφώθηκε ομόφωνα, χτες, σε σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων και απέρριψε επικρίσεις για σκοπιμότητα στην αναβολή της έγκρισής του κατά μία μέρα.

Η Διερευνητική Επιτροπή για τους αγνοούμενους

Η Διερευνητική Επιτροπή για τους αγνοούμενους κατέληξε χτες σε συμφωνία για τις αρχές που θα διέπουν το έργο ταυτοποίησης λειψάνων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων, με την εξέταση γενετικού υλικού. Η Διερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε, μετά τη χτεσινή συνάντηση, ότι θα δημιουργηθούν οι απαραίτητοι μηχανισμοί χωρίς καθυστέρηση. Η πρώτη φάση στόχο έχει τη διασφάλιση των λειψάνων και χώρων ταφής που βρίσκονται σε κίνδυνο, λόγω μεγάλης οικοδομικής δραστηριότητας και χρήσης γης. Οι εκταφές θα γίνουν σε ορισμένους χώρους, υπό την καθοδήγηση τουρκοκυπριακής ομάδας.

Η ομάδα περιλαμβάνει αρχαιολόγους, ανθρωπολόγο και εξειδικευμένους εργάτες. Στη διαδικασία συμμετέχει και Ελληνοκύπριος εμπειρογνώμονας.

Τουρκικές επικρίσεις στον Ταλάτ

Ο πρωθυπουργός της εισβολής, Μπουλέντ Ετζεβίτ, «κατήγγειλε» τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Αχμέτ Σεζέρ, ότι πρότεινε την πόλη της Αμμοχώστου στους Ελληνοκυπρίους, χωρίς να είναι ενήμερη η Τουρκία. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Πρόεδρος Σεζέρ καθησύχασε τον Μπουλέντ Ετζεβίτ, λέγοντάς του ότι δεν είχε δώσει τέτοια εξουσιοδότηση.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρισλι», σχολιάζοντας το γεγονός, διερωτάται κατά πόσο ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι νομάρχης της Τουρκίας ή «Πρόεδρος», τον οποίο εξέλεξαν οι Τουρκοκύπριοι. Διερωτάται ακόμη γιατί ο Ταλάτ βρίσκεται στην «Προεδρία», αφού είναι υποχρεωμένος για κάθε του πράξη να απευθύνεται στην Τουρκία και να ζητά την άδειά της.

Η εθνικιστική «Βολκάν» επικρίνει τον Ταλάτ ότι κράτησε μυστική από τον Σεζέρ τη «γενναιόδωρη» παραχώρηση της Αμμοχώστου, ενώ η «Γκιουνές» με τίτλο «Βαριά κατηγορία» γράφει ότι οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου αποδεικνύουν πως μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους υπάρχει διάσταση απόψεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ