Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διήμερο μεταναστών 8 και 9 Ιούλη

Με στόχο να φτάσει το κάλεσμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους μετανάστες εργάτες, να πυροδοτήσουν οι φετινές εκδηλώσεις ακόμα πιο έντονη και βαθύτερη ζύμωση για παραπέρα συντονισμένη ταξική δράση ντόπιων και αλλοδαπών εργαζομένων, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το 5ο κατά σειρά Διήμερο για τους Μετανάστες που οργανώνει η Αχτιδική Επιτροπή 5ου και 6ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στις 8 και 9 Ιούλη, στο πάρκο «Φιξ», στα Πατήσια.

Οπως κατέληξαν σε προχτεσινή προπαρασκευαστική σύσκεψη, φορείς που συμμετέχουν στη διοργάνωση, την επόμενη βδομάδα θα πυκνώσουν οι εξορμήσεις σε τόπους εργασίας, σε στέκια μεταναστών με προκηρύξεις στην αγγλική, στην αλβανική, στη ρωσική, στην αραβική και την μπανγκλαντέζικη γλώσσα. Ηδη, το ενδιαφέρον από την πλευρά των μεταναστών είναι μεγάλο. Εχουν δηλώσει συμμετοχή κοινότητες από Αλβανία, Παλαιστίνη, Τουρκία, Βουλγαρία, Μπανγκλαντές, Φιλιππίνες, Ουγκάντα, Σουδάν, Ουκρανία, Ινδία, Αφγανιστάν και άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, η συμπαράσταση, μα και επιλογή συμπόρευσης με τους μετανάστες εργάτες, από την πλευρά των Ελλήνων εργαζομένων, αφού άλλωστε ο εχθρός είναι κοινός, αποτυπώνεται και στη συμμετοχή συνδικάτων (π.χ. Μετάλλου, Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών) και άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος («Δημοκρατική Συσπείρωση», Επιτροπές Ειρήνης, σύλλογοι γυναικών κλπ.).

«Η μοίρα είναι κοινή για όλους τους εργάτες» σημειώθηκε στην προχτεσινή συζήτηση, με την επισήμανση πως ίδια είναι η ακρίβεια για όλους, το ίδιο πληρώνουν όλοι οι γονείς για τα φροντιστήρια των παιδιών τους, όπως ακόμα, όλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής, με τους καμεροχαφιέδες κλπ. «Αν δεν είμαστε όλοι μαζί, δε θα λυθούν ποτέ τα προβλήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά ένας μετανάστης από τη Βουλγαρία. Να σταματήσουν οι μετανάστες εργάτες να λένε, «γιατί δεν κάνετε κάτι», να επιμένουν στο «γιατί δεν κάνουμε κάτι», υπογραμμίστηκε.

Στην πρώτη μέρα του Διημέρου (αφιερωμένη στα 60χρονα από την Αντιφασιστική Νίκη) θα υπάρξει σχετική πολιτική ομιλία, ενώ το πρόγραμμα θα πλαισιωθεί ακόμα από σχετικό βίντεο και τραγούδια. Τη δεύτερη μέρα, θα αναπτυχθεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση με κρίσιμους θεματικούς άξονες, όπως η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, η επίθεση που δέχονται τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες, η ανάγκη ενίσχυσης των δυνάμεων των συνδικάτων και του ταξικού τους προσανατολισμού κλπ. «Πυρήνες» διαλόγου στο χώρο θα αποτελέσουν και τα διάφορα περίπτερα μεταναστευτικών κοινοτήτων και άλλων οργανώσεων που θα «στηθούν» και θα λειτουργούν στο χώρο.

Στο χώρο των εκδηλώσεων θα λειτουργεί παιδότοπος, έκθεση βιβλίου και έκθεση ζωγραφικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ