Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικομματική η συμφωνία στην αντεργατική επίθεση

Με συγκεκριμένα στοιχεία οι βουλευτές του ΚΚΕ απέδειξαν στη Βουλή την κοινή αντιλαϊκή ρότα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική, που οδηγεί σε χτύπημα εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και στηρίζεται σε ένα οπλοστάσιο νόμων που ψηφίστηκαν τόσο επί ΝΔ όσο και επί ΠΑΣΟΚ, αποκάλυψαν με τις ομιλίες τους στο συζητούμενο νομοσχέδιο οι βουλευτές του ΚΚΕ. Κατήγγειλαν τις κυβερνητικές επιδιώξεις, αλλά και την επί της ουσίας συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με αυτές, αφού άλλωστε εκπορεύονται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ στις οποίες ορκίζονται και οι δύο.

Με χαρακτηριστικά παραδείγματα από αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις νόμων που ψηφίστηκαν και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ, η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη απέδειξε την κοινή βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η προσπάθεια για το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η βουλευτής είπε ότι ο λεγόμενος νόμος Σιούφα, που ψηφίστηκε επί ΝΔ το 1990 και το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευτεί να καταργήσει, μείωσε την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ από τα 20 στα 18 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, κατάργησε την αναπροσαρμογή των συντάξεων με το σύστημα της ΑΤΑ και αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Στη συνέχεια με νέο νόμο της ΝΔ το 1992 έγιναν νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας και διαχωρίστηκαν οι εργαζόμενοι σε ασφαλισμένους πριν και μετά το 1993. Θεσμοθετήθηκε όριο ηλικίας τα 65 χρόνια και καταργήθηκε η διαφορά πενταετίας που είχαν οι γυναίκες.

Η Ελπίδα Παντελάκη στο βήμα της Βουλής κατά τη χτεσινή συνεδρίαση

Eurokinissi

Η Ελπίδα Παντελάκη στο βήμα της Βουλής κατά τη χτεσινή συνεδρίαση
Ως συνέχεια των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων ήρθε ο νόμος Ρέππα του ΠΑΣΟΚ, πάνω στον οποίο στηρίζεται η σημερινή κυβέρνηση για να εξαπολύσει τη νέα επίθεση στους εργαζόμενους. Ο νόμος αυτός για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους προβλέπει σύνταξη μετά από 37 χρόνια υποχρεωτικής ασφάλισης σε φορείς κύριας ασφάλισης και η Ε. Παντελάκη παρατήρησε: «Με τη μερική απασχόληση που θεσμοθετήθηκε, μια θέση δίνεται σε δύο ή τρεις εργαζόμενους και αυτό σημαίνει ότι οι γενιές που έρχονται δε θα πάρουν σύνταξη, αφού χρειάζεται να ζήσει κάποιος πολλές ζωές για να βγάλει σύνταξη. Σταματήστε επιτέλους να κοροϊδεύετε τον κόσμο και να κλαίτε ότι θα ανέβουν ή δε θα ανέβουν τα όρια ηλικίας. Δηλαδή πού να πάνε; Μετά τα 67 χρόνια; Να πάνε στα 80;».

Επισήμανε ότι την κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων την αναλάμβανε το κράτος όπως γίνεται και με τον σημερινό νόμο της ΝΔ και είπε χαρακτηριστικά: «Από την ανάγνωση αυτών των επίμαχων σημείων αποκαλύπτεται για μια ακόμα φορά η πολιτική υποκρισία που υπάρχει σε βάρος του εργατόκοσμου που ζει και βιώνει μια απίστευτα δύσκολη κατάσταση στη ζωή του, με άλλοθι την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων».

Η Ε. Παντελάκη αναφέρθηκε στο χτεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», όπου φαίνεται ότι οι τράπεζες έχουν ετήσια κέρδη έως 50.000 ευρώ ανά εργαζόμενο και τόνισε ότι σε αυτές τις συνθήκες είναι απαράδεκτο να γίνεται λόγος για τραπεζοϋπαλλήλους «ρετιρέ» σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους.

Σμυρναίικος καυγάς

Την επί της ουσίας συμφωνία των δύο κομμάτων στις αντεργατικές ρυθμίσεις, κατήγγειλε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης, τονίζοντας ότι ο καυγάς που γίνεται ανάμεσά τους «μονάχα με σμυρναίικο καυγά μπορεί να τον παρομοιάσει κάποιος, δηλαδή έναν καυγά χωρίς περιεχόμενο και ουσία για ένα θέατρο που έχει όλα τα στοιχεία ενός "θεάτρου του παραλόγου". Στόχος του είναι να αποπροσανατολίσει το λαό από τα προβλήματα που δημιουργεί η ταύτιση των δύο κομμάτων στις βασικές επιλογές της κυρίαρχης πολιτικής».


Eurokinissi

Ο βουλευτής σχολιάζοντας τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι οι «μεταρρυθμίσεις» που γίνονται δεν αφορούν τους λίγους, αλλά τους πολλούς, τόνισε: «Το πόσο ψέμα κρύβεται πίσω από αυτόν τον ισχυρισμό φαίνεται από το γεγονός ότι μόνο από τη μείωση των συντελεστών των ασφαλιστικών εισφορών που εξισώνονται πλέον με αυτές του ΙΚΑ οι τράπεζες θα έχουν κέρδη 30 έως 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι θα δουν να μειώνονται σταδιακά οι συντάξεις τους και να καταργούνται τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Οι συζητούμενες διατάξεις είπε είναι κομμένες και ραμμένες στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και αποτελούν συνέχεια μιας πολιτικής η οποία ακολουθείται επί χρόνια ολόκληρα, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα είναι στην εξουσία. Πρόκειται για μια πολιτική που στο στόχαστρό της έχει πέρα από την εργατική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έλεγε προεκλογικά πως όποιο κόμμα του δικομματισμού και εάν έρθει στην εξουσία θα συνεχιστεί η στείρα αντιλαϊκή και απάνθρωπη πολιτική που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια το ΠΑΣΟΚ. Τα λέγαμε αυτά, τόνισε, όχι γιατί είμαστε μάντεις, αλλά γιατί υπήρχε και από τα δύο κόμματα κοινή αφετηρία για την πολιτική τους και κοινοί στόχοι οι οποίοι καθορίζονται μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ.

Αποτέλεσμα, συνέχισε, των προνομίων που όλα αυτά τα χρόνια δίνονταν στο μεγάλο κεφάλαιο ήταν για παράδειγμα οι τράπεζες το 2003 να παρουσιάσουν 55% αύξηση των κερδών τους σε σχέση με το 2002 και είναι πρώτες επιχειρήσεις σε κερδοφορία μέσα στην ΕΕ. Οι δε εισηγμένες εταιρίες στο χρηματιστήριο είχαν κέρδη 70,5 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι ίδιες επιχειρήσεις προχώρησαν σε 11.000 απολύσεις, παρά τα επιχειρήματα του δικομματισμού ότι τα κέρδη θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Με τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό που προωθούνται, είπε ο Ν. Γκατζής, θα έχουμε μια ισοπέδωση προς τα κάτω και στο εισόδημα και τις συντάξεις και τα κεκτημένα των εργαζομένων, ισοπέδωση που θα φθάσει και πιο κάτω από τα υπόγεια.

Μοναδικός στόχος η αφαίρεση κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων

Ο Αντ. Σκυλλάκος, σχολιάζοντας τα όσα λέγονται για το ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται από τις προωθούμενες ρυθμίσεις, είπε χαρακτηριστικά ότι αυτοί που ξεκάθαρα ωφελούνται είναι οι τραπεζίτες, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο. Ο νόμος Ρέππα, τόνισε, που ψηφίστηκε επί ΠΑΣΟΚ, προβλέπει ότι οι τράπεζες δε θα επιβαρυνθούν και η ΝΔ έρχεται σήμερα και νομοθετεί επικαλούμενη αυτόν το νόμο. Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, είπε, δε λέει το παραμικρό για αυτά που χάνουν με τις ρυθμίσεις αυτές οι εργαζόμενοι και πρόσθεσε: «Πρέπει να απαντήσει το ΠΑΣΟΚ, ποια είναι η θέση του για όσους εργάζονται μετά το 1993. Να πει γιατί δεν κατάργησε τον αντιασφαλιστικό νόμο Σιούφα».

Σχετικά με τον ΟΤΕ, τόνισε ότι η ΝΔ αναγνωρίζει το διευθυντικό δικαίωμα στις απολύσεις και το ΠΑΣΟΚ δεν παίρνει θέση, ενώ είναι σύμφωνο με την άρση της μονιμότητας των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σχολιάζοντας τα όσα λέγονται από την κυβέρνηση για το «άνοιγμα του ασφαλιστικού», παρατήρησε ότι τα πάντα θα εξεταστούν από μηδενική βάση και το «βάθος χρόνου» των αλλαγών θα εξαρτηθεί από τη συναίνεση που θα προσφερθεί στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, είπε, θα πρόκειται για ένα διάλογο με μοναδικό στόχο την αφαίρεση κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων, διαδικασία με την οποία συμφωνεί στην ουσία το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δηλώνει ότι η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων του.

Ο Α. Τζέκης τόνισε ότι με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις αρχίζει μια ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης κατά των εργαζομένων, η οποία στηρίζεται στη νομοθεσία που τόσα χρόνια ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είπε, ο νόμος Ρέππα, ο οποίος προέβλεπε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων όπως επιτάσσει η ΕΕ και ως εκ τούτου είναι ψεύτικη η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων. Σήμερα η κυβέρνηση, τόνισε, ακολουθεί μια συγκεκριμένη μεθόδευση και δοκιμάζει τα όρια του λαϊκού κινήματος και για αυτό εμείς είπαμε ότι χρειάζεται ο συντονισμός του κινήματος κόντρα στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Σχολιάζοντας την προπαγάνδα για την ύπαρξη «εργαζομένων ρετιρέ», ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι τα πραγματικά «ρετιρέ» είναι οι τραπεζίτες, τα κέρδη των οποίων έφθασαν το ενάμισι δισ. ευρώ, ενώ από κάθε εργαζόμενο στις τράπεζες αποκόμισαν κέρδος 50.000 ευρώ.

Σχολιάζοντας τις «εθελούσιες απολύσεις» στον ΟΤΕ, υπογράμμισε ότι με τη διαδικασία αυτή συμφωνούν και τα δύο κόμματα, προκειμένου οι σημερινοί εργαζόμενοι να αντικατασταθούν από συμβασιούχους που αποτελούν φθηνό εργατικό δυναμικό.

Στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ - ό,τι απέμεινε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις - στοχεύει η κυβέρνηση με τις ρυθμίσεις που προωθεί, τόνισε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας. Αναφέρθηκε στη συμφωνία στον ΟΤΕ για τις «εθελούσιες απολύσεις», καταγγέλλοντας ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπέγραψαν αυτήν τη συμφωνία της ντροπής με την οποία δένονται χειροπόδαρα οι νέοι εργαζόμενοι που θα απασχολούνται με όρους εργασιακού «μεσαίωνα». Μάλιστα, είπε, την υπέγραψαν χωρίς να θίγονται οι ίδιοι και με το αζημίωτο, αφού φρόντισαν να πάρουν και «αρκετό παραδάκι». Ο βουλευτής, αναφερόμενος στις υποκριτικές δηλώσεις Πολυζωγόπουλου ότι δήθεν θα διαγράψει από την ΠΑΣΚΕ τους συνδικαλιστές που υπέγραψαν τη συμφωνία της ντροπής, είπε ότι οι τελευταίοι τον «κάρφωσαν», λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ήταν ενήμερος όλων των σχετικών συζητήσεων που έγιναν.

Αναφερόμενος τόσο στην τροπολογία που κατέθεσε η Μ. Εβερτ για την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης σχετικά με το κόστος επιβάρυνσης του ΙΚΑ όσο και στη θέση του Γ. Αλογοσκούφη ότι «ανοίγει» το ασφαλιστικό, είπε ότι παρά τη φραστική τους κόντρα πρόκειται για ταυτόσημες προτάσεις. Και αυτό γιατί οι αναλογιστικές μελέτες θα χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα προκειμένου να «ανοίξει» το ασφαλιστικό και προωθηθούν αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις στο ΙΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ