Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η παγίδα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Η αναφορά στον "κοινωνικό διάλογο" για το Ασφαλιστικό αποτελεί τη "φάκα" για την παγίδευση των εργαζομένων. Πίσω από το "διάλογο" κρύβεται η επίθεση για την ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων». Αυτά έλεγε - μεταξύ άλλων - η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, της περασμένης Τρίτης και καλούσε τους εργαζόμενους «να δώσουν τη μάχη για τα δικαιώματά τους στο εργοστάσιο, στην επιχείρηση, σε κάθε τόπο δουλιάς, στη διαδήλωση».

Δυο μέρες μετά, ο υπουργός Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλος, ήρθε να επιβεβαιώσει πλήρως τα όσα τόνιζε η ανακοίνωση του ΚΚΕ, δηλώνοντας ότι δε θα καταθέσει άμεσα τροπολογία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τις υπερωρίες, κλπ., αλλά θα κάνει πρώτα διάλογο με τους «κοινωνικούς εταίρους». Με άλλα λόγια, ενώ η κυβέρνηση - όπως όλοι γνωρίζουν - έχει επεξεργαστεί, ήδη, τα νέα αντεργατικά μέτρα, αναζητεί συνενόχους για να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και να μειώσει τις αντιδράσεις τους. Και, βέβαια, θα βρει κάποιους «κοινωνικούς εταίρους», για να κάνει ένα διάλογο για τα μάτια του κόσμου, αλλά ας είναι σίγουρος ότι με τέτοια νανουρίσματα δε θα αποκοιμίσει τους εργαζόμενους. Στη γωνία τον περιμένουν οι ταξικές δυνάμεις τον κ. Παναγιωτόπουλο, αν τολμήσει να προωθήσει το αντεργατικό πακέτο. Αυτός και οι κοινωνικοί του εταίροι θα ψάχνουν να βρούνε μέρος για να κρυφτούν...

Στους ίδιους...

Η σκηνή είναι από την πρόσφατη προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα του... απείρου δικομματικού κάλλους: Στο βήμα είναι ο Γ. Παπανδρέου και καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ για διαπλοκή, λέγοντας «δίνετε τα έργα στους ίδιους, στον Μπόμπολα και τον Κόκκαλη». Λίγο μετά, πήρε τον λόγο ο Κ. Καραμανλής και κατάγγειλε πως το ΠΑΣΟΚ αποτελεί ακόμη και σήμερα το «χαϊδεμένο των διαπλεκομένων»...

Κατά τ' άλλα, βέβαια, σε τίποτε δεν αλλάζει η ουσία, εάν δεν παίρνουν τα δημοσια έργα, τις προμήθειες κλπ. οι προαναφερόμενοι μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά κάποιοι συνάδελφοί τους. Ετσι κι αλλιώς, ο λαός τίποτε δεν έχει να κερδίσει...

Οι χυδαιολογίες της «Αυγής» και...

Με την απομόνωση μιας πρότασης ότι η λίστα στα προγράμματα με υποκατάστατα «είναι αποτέλεσμα και της προπαγάνδισης ότι μπορεί να υπάρξει θεραπεία με την υποκατάσταση κάποιων ουσιών», προσπαθεί η χτεσινή «Αυγή» να απαντήσει στο προχτεσινό σχεδόν ολοσέλιδο ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαγνίσει την εμπορευματοποίηση του πόνου των χρηστών και των οικογενειών τους, με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που εκχωρεί την εξάρτηση στους ιδιώτες - και μάλιστα των προγραμμάτων χαμηλών προδιαγραφών - χρησιμοποιώντας ως κύριο επιχείρημα την αναμονή 4.000 ανθρώπων στη λίστα.

Ετσι, αφού η «Αυγή» έκανε «γαργάρα» την εντεινόμενη εμπορευματοποίηση - όπως το επισημάναμε σε προχτεσινό σχόλιο με τίτλο «τα ...αμφιλεγόμενα της Αυγής» - επιτίθεται στο «Ρ» και φτάνει στο σημείο να χυδαιολογεί, γράφοντας ότι «ο "Ριζοσπάστης" προτιμά να μετρά άψυχα πτώματα στα δίχτυα των εμπόρων ναρκωτικών και στα πεζοδρόμια της απόγνωσης, παρά να βλέπει χρήστες ναρκωτικών να προσέρχονται στις υπηρεσίες υγείας».

... η ιδεολογική εξάρτηση

Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, για μια ακόμη φορά τα πράγματα. Το ΚΚΕ και ο «Ρ» υποστηρίζουν τον θεραπευτικό πλουραλισμό που έχουν τελικό στόχο την απεξάρτηση - όπως ξεκίνησαν δηλαδή και τα προγράμματα υποκαταστάτων. Και όχι μόνο. Δημόσια έχει δηλώσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα ότι η διαδρομή μέχρι την απεξάρτηση είναι θέμα των επιστημόνων, πρώτα και κύρια.

Απεξάρτηση, όμως, με ταυτόχρονη χρήση τούτης ή της άλλης ουσίας δεν υπάρχει. Οχι γιατί το λέμε εμείς, αλλά σύμφωνα με τα επιστημονικά πορίσματα. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα έγραφε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, καθηγητής Ν. Παρασκευόπουλος: «Είναι απρόσφορη μέχρι και επικίνδυνη μια πρόταξη των ιατρικών και φαρμακευτικών προσεγγίσεων, όταν πρόκειται για εξαρτημένους εφήβους. Αν ο έφηβος μάθαινε στην κρίσιμη ηλικία ότι μια ιατρική συνταγή ή μια κάψουλα τον σώζει από το αδιέξοδο και το ψυχοπλάκωμα σε όλη του τη ζωή θα αναζητούσε ουσίες κάθε είδους, για να διαχειριστεί τα αδιέξοδά του» («Ελευθεροτυπία» 29/6/2005). Και πολύ περισσότερο, βέβαια, δεν υπάρχει θεραπεία (δηλαδή, απεξάρτηση) με τη χορήγηση αποκλειστικά και μόνο υποκαταστάτων, όπως τείνουν να κάνουν τα σχετικά προγράμματα.

Αυτές τις αλήθειες θ' αποφασίσει να τις αναγνωρίσει η «Αυγή», αντί να χυδαιολογεί σε βάρος του «Ρ»; Ή, μήπως, η ιδεολογική εξάρτηση απ' το συμβιβασμό με τις ουσίες είναι ισχυρότερη απ' την εξάρτηση αυτή καθ' αυτή απ' τις ουσίες;

Το τυρί κι η φάκα

Ετοιμη από καιρό ήταν η κυβέρνηση να ανακοινώσει τις καταστροφικές της αποφάσεις για τη μικρομεσαία αγροτιά και την αγροτική οικονομία της χώρας μας συνολικότερα. Απλώς περίμενε τη δημιουργία «ομοφωνίας από τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων και των ανώτερων αγροτικών συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών ενώσεων», εννοώντας φυσικά το ΠΑΣΟΚ και τους επίδοξους μεγαλοαγρότες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ.

Το παραπάνω - περί «ομοφωνίας» - είναι απλώς η ομολογία ότι όλοι τους από κοινού συμφωνούν στη λογική του μονόδρομου που χαράζουν οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ, μαζί και οι ελληνικές κυβερνήσεις, που επιδιώκουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς σε όφελος της μεγάλης καπιταλιστικής αγροτικής παραγωγής και των μονοπωλίων γενικότερα. Ετσι κι αλλιώς, διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ είναι η μείωση του αγροτικού πληθυσμού για τη χώρα μας σε μονοψήφιο αριθμό και, παράλληλα, η δημιουργία μεγάλων αγροτικών ιδιοκτησιών. Πράγμα που σημαίνει ότι το μέλλον σημαντικού τμήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι η «κολιγοποίηση» στα σύγχρονα τσιφλίκια που σχεδιάζονται και αναπτύσσονται, ενώ ένα άλλο μέρος της θα προστίθεται στις λίστες ανεργίας των μεγαλουπόλεων.

Ενα από τα επιχειρήματα της ΕΕ, για να στηρίξει τη μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων - οι οποίες ...«στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό» - ήταν η ...«αλληλεγγύη» στους λαούς του Τρίτου Κόσμου! Είναι αστείο, βέβαια, να υποστηρίζεται ότι οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της καπιταλιστικής ΕΕ συγκινούνται για τους λαούς του Τρίτου Κόσμου. Απλούστατα, αυτό που θέλουν είναι να σταματήσουν να επιδοτούν τον μικρομεσαίο αγρότη για να παράγει ένα προϊόν, το οποίο μπορούν να το βρουν σε εξευτελιστικές τιμές από τις πρώην αποικίες τους. Οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές τροφίμων και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων από δω και στο εξής θα προμηθεύονται πάμφθηνη πρώτη ύλη, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό στο πεδίο του ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Κάπου εδώ πετιέται και το «τυράκι» στη μικρομεσαία αγροτιά, η οποία από δω και στο εξής θα μπορεί να εισπράττει ένα κάποιο ποσό από τις αποσυνδεδεμένες επιδοτήσεις (ήδη έχουν περικοπεί σημαντικά και το 2009 θα περικοπούν ακόμη περισσότερο), ακόμα και χωρίς να παράγει απολύτως τίποτα. Με μια λεπτομέρεια: Αν οι Ελληνες μικρομεσαίοι αγρότες το ...«τσιμπήσουν», αυτόματα θα βουτήξουν στο παρελθόν του «κολίγου». Γιατί αυτή η πολιτική θα τους αναγκάσει να πουλήσουν τα χωράφια τους «μπιρ παρά» στους καπιταλιστές «τσιφλικάδες», αφού δε θα τους δίνουν τα προς το ζην.

Γι' αυτό και το ΚΚΕ εξ αρχής καταδίκασε την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Κάλεσε τους Ελληνες μικρομεσαίους αγρότες να μη δεχτούν τα «αργύρια» του ξεκληρίσματός τους και να συνταχτούν με το συνεπές αγροτικό κίνημα της χώρας, ώστε μαζί με το εργατικό κίνημα να αντιπαλέψουν την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, την εφαρμογή της από την κυβέρνηση και, συνολικότερα, την αντιλαϊκή πολιτική, ώσπου να την ανατρέψουν. Είναι μονόδρομος για τους ίδιους όπως και για όλο το λαό. Η πρόταση για την εθελοντική συνένωση των μικρομεσαίων αγροτών στον παραγωγικό αγροτικό συνεταιρισμό, στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, είναι πρόταση ζωής για την αγροτιά, ενάντια στον εφιάλτη της βίαιης προλεταριοποίησής της και της ένταξής της στις στρατιές των ανέργων των μεγαλουπόλεων.


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Τα ... πολεμικά

Γρηγοριάδης Κώστας

Ε, ΤΩΡΑ, ΑΥΤΟ ΜΑΛΛΟΝ ακούγεται αστείο! Ο Λευκός Οίκος αποφάσισε, λέει, να θεσμοθετήσει το δικαίωμα της ...κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων των εταιριών, που συμβάλλουν στην κατασκευή και προώθηση όπλων μαζικής καταστροφής!

Αν το πάρει κανείς τοις ...μετρητοίς, μάλλον, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να βουλιάξει την (καθ' όλα ελεύθερη) οικονομία της. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι σε αυτή τη χώρα βρίσκονται όλες οι εταιρίες - κολοσσοί στην κατασκευή πολεμικού υλικού και η διαπλοκή τους με άλλους παραγωγικούς και μη κλάδους - ακόμη και με το Χόλιγουντ - είναι τεράστια.

Είναι επίσης πασίγνωστο πως η «Λόκχιντ», η «Τζένεραλ Μότορς», η «Ράιθον», η «Κράισλερ» και τόσες άλλες δεν κατασκευάζουν ...σφεντόνες και νεροπίστολα. Πυρηνικά, μίνι πυρηνικά, βομβαρδιστικά και άλλα τέτοια πράγματα φτιάχνουν, που σίγουρα ανήκουν στην κατηγορία των όπλων μαζικής καταστροφής. Για να μην αναφερθούμε στον «πόλεμο των άστρων»...

Οι Αμερικανοί βέβαια, όταν θεσμοθετούν τέτοιες προτάσεις, εννοούν πάντα τα όπλα μαζικής καταστροφής ...των άλλων και, μάλιστα, πολύ συγκεκριμένων άλλων.

Πρώτα και κύρια, μιλούν για εργοστάσια και εταιρίες της Β. Κορέας, της Συρίας και του Ιράν και όσων άλλων χωρών συμπεριληφθούν στην πορεία στο λεγόμενο άξονα του κακού. Γεγονός, το οποίο αποτελεί ένα ακόμη σαφές μήνυμα, για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Και, βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την αξιοποίηση του «δικαιώματος κατάσχεσης», στο πλαίσιο των συνεχώς εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών.

ΠΑΝΤΩΣ, ΜΙΑ και ασχολούμαστε με τις αμυντικές εταιρίες των ΗΠΑ, ακούστε μιαν ενδιαφέρουσα πληροφορία: Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το αμερικανικό πανεπιστήμιο της Σόνομα, εκπρόσωποι των εταιριών αυτών βρίσκονται στα διοικητικά συμβούλια όλων σχεδόν των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης!


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενδεικτική η περίπτωση της «Ουάσιγκτον Ποστ», όπου τα περισσότερα μέλη της διοίκησής της μετέχουν και στον όμιλο της «Λόκχιντ - Μάρτιν»! Ετσι, για να έχουμε μιαν ιδέα για τους οργανισμούς που υποτίθεται ότι εκφράζουν τον ...ορισμό της ανεξάρτητης ενημέρωσης πέραν του Ατλαντικού. Αυτήν, που πολλοί αρέσκονται, εδώ στην Ελλάδα, να την αναφέρουν σαν παράδειγμα προς μίμηση.

Ο,τι και η ΝΔ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στη Ναυτιλιακή Λέσχη του Πειραιά ήταν προσκαλεσμένος τις προάλλες ο Γ. Παπανδρέου και μίλησε στο εφοπλιστικό ακροατήριό της. Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τη θέση του, για την αναγκαιότητα συρρίκνωσης του κράτους και ενίσχυσης της αποτελεσματικότητάς του, ενώ επισήμανε ιδιαίτερα την επιτακτική ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών, που θα ευνοούν τις ναυτιλιακές επενδύσεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων, βέβαια, και των εφοπλιστών.

Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε στους εφοπλιστές ό,τι ακριβώς κάνει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Με μια διαφορά: Ισχυρίστηκε ότι μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα τα εφαρμόσει περισσότερο αποτελεσματικά... Και δε γνωρίζουμε αν και πόσο έπεισε τους εφοπλιστές ακροατές του, αλλά οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

ΥΓ: Για όσους τυχόν αμφιβάλλουν, παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας: «Οσες χώρες πήγαν μπροστά, τα κατάφεραν γιατί δημιούργησαν ένα πλαίσιο συνεννόησης, κάτι που εδώ μέχρι και σήμερα δεν υφίσταται. Ξέρω ότι η κυβέρνηση σας ζητεί συνεχώς να επενδύσετε στη στεριά, κάτι που κι εγώ εύχομαι, όμως πιστεύω ότι είναι μέγα λάθος να σας δημιουργούμε αίσθημα ενοχής, λέγοντάς σας ότι αν δεν επενδύσετε δεν είστε πατριώτες. Αυτό κανείς δεν το αμφισβητεί. Αν δεν επενδύσετε, ξέρω ότι έχει να κάνει με τις συνθήκες οι οποίες δεν υπάρχουν ή που πρέπει να αλλάξουν για να φέρετε την επένδυση».

Βάζουν τα ρούχα τους αλλιώς...

Μαζεύονται, ξαναμαζεύονται, αλλάζουν ονόματα, μπερδεύοντας ακόμα και τους ελάχιστους οπαδούς τους (πότε ονομάζονται Χώρος Διαλόγου, πότε ΣΥΡΙΖΑ, πότε Πρωτοβουλία για τη Συσπείρωση της Αριστεράς και βάλε) τραβάνε και από μια διακήρυξη κάθε τόσο - όπως χτες, καλή ώρα - και... στανιάρουνε. Ο λόγος, για τους εγχώριους οπορτουνιστές, το Συνασπισμό και τις παραφυάδες του, που αγωνίζονται με πάθος να ρυμουλκήσουν την εργατική τάξη, τους Ελληνες αριστερούς, στα διαχειριστικά μονοπάτια της σοσιαλδημοκρατίας αλλά... φευ αυτοί κωφεύουν. Και αυτή η... κενή καρέκλα στο προεδρείο, δεν αποφασίζουν πια να τη βγάλουν; Αράχνες έπιασε...

Και τα κέρδη ... στο ύψος τους!

Με «καλούς οιωνούς» ξεκίνησε και το 2005 για τις μεγάλες επιχειρήσεις, τα «αφεντικά» των οποίων είδαν τα κέρδη τους να «σκαρφαλώνουν» σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα από τα αντίστοιχα περσινά. Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των ισολογισμών που έκανε η εταιρία «Hellastat» με τα αποτελέσματα των 305 - εισηγμένων στο Χρηματιστήριο - επιχειρήσεων που δημοσίευσαν εμπρόθεσμα τις οικονομικές καταστάσεις του α` τριμήνου του 2005, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά της «Hellastat», λοιπόν, τα συνολικά έσοδα των εν λόγω 305 επιχειρήσεων είναι αυξημένα κατά 8,1% και η καθαρή προ φόρων κερδοφορία κατά 13,7%. Αν, μάλιστα, συνυπολογιστούν και τα πολύ καλά αποτελέσματα των Τραπεζών, τότε η αύξηση της κερδοφορίας διαμορφώνεται στο 20,95%!

Από τα στοιχεία της παραπάνω έρευνας, επιβεβαιώνεται ένα πράγμα: Οτι η εφαρμοζόμενη από την κυβέρνηση της ΝΔ οικονομική πολιτική είναι εξίσου αποδοτική και κερδοφόρα για το μεγάλο κεφάλαιο, με εκείνη που εφάρμοζαν μέχρι τις 7 Μάρτη οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Κατά τα άλλα, οι «μονομάχοι» αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «σφάζονται» με ανούσιες φραστικές αντιπαραθέσεις εντός και εκτός Βουλής, ενώ οι πολιτικές τους υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Συνεργοί στο... φόνο

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, που επιτέλους, συνειδητοποίησε (σ.σ. η ΝΔ) ότι, "οι κακοί κανονισμοί του ΠΑΣΟΚ", είναι τελικά επωφελείς για τη χώρα και τους αγρότες. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, που υιοθέτησε τις θέσεις που καταθέσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, ώστε σήμερα να επιχειρηματολογεί υπέρ των ρυθμίσεων που εμείς πετύχαμε το 2003...». Την παραπάνω, μνημειώδη δήλωση έκανε ο υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την εφαρμογή της καταστροφικής νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Παραθέτουμε τη δήλωση απλώς για να γνωρίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας ποιος ψήφισε και ποιος προσπαθεί να εφαρμόσει το μαζικό τους ξεκλήρισμα, όπως επίσης και για να ξέρουν ότι η... απόπειρα δολοφονίας τους έχει και συνεργούς. Οι οποίοι μάλιστα διεκδικούν «με νύχια και με δόντια» τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στο έγκλημα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υπόθεση των εργαζομένων

Το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα, που, από το 1992 και το «νόμο Σιούφα», προειδοποιούσε την εργατική τάξη για την ένταση και γενίκευση της επίθεσης στα ασφαλιστικά της δικαιώματα. Καταδίκασε και αντιπάλεψε την αντιασφαλιστική νομοθετική απόπειρα του ΠΑΣΟΚ με το «νόμο Γιαννίτση». Κατήγγειλε τον κοινωνικό διάλογο που ακολούθησε ανάμεσα στην κυβέρνηση, στο ΣΕΒ και τις συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ. Ξεσκέπασε την πραγματική στόχευση του κοινωνικού εταιρισμού, που δεν είναι άλλη από το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής με το μανδύα της συναίνεσης.

Το ΚΚΕ έδωσε μάχη για να μη νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων ο «νόμος Ρέππα», που προέκυψε με τη συναίνεση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Τον πολέμησε στην πράξη, στηρίζοντας τις δυναμικές κινητοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Δε σταμάτησε ούτε στιγμή να διακηρύττει ότι το κεφάλαιο δεν έχει οροφή στις απαιτήσεις του. Οτι η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης είναι μονόδρομος για την αύξηση της κερδοφορίας, τη βελτίωση της θέσης του στον παγκόσμιο καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Και ο στόχος κάθε αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι ακριβώς να ρίξει ακόμα πιο κάτω την τιμή της εργατικής δύναμης. Αυξάνοντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνοντας τις εισφορές των εργοδοτών και τις συντάξεις.

Το ΚΚΕ προειδοποίησε έγκαιρα τους εργαζόμενους ότι ο «διάλογος» για το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων θα οδηγούσε σε λύση επώδυνη για τους εργαζόμενους στις τράπεζες. Ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι η ευνοϊκή για τους τραπεζίτες ρύθμιση θα αποτελούσε πρόκριμα για τη γενίκευση της αντιασφαλιστικής επίθεσης σε βάρος του συνόλου της εργατικής τάξης. Οτι η ΝΔ βαδίζει και νομοθετεί στα χνάρια των νόμων του ΠΑΣΟΚ, με στόχο την κατάλληλη στιγμή να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα το ξεθεμελίωμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η πολιτική τους είναι πανομοιότυπη. Υπηρετούν και οι δύο τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ο επόμενος χτίζει στο αντεργατικό έδαφος που έστρωσε ο προηγούμενος.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ. Το Ασφαλιστικό ποτέ δεν έκλεισε, ούτε και πρόκειται να κλείσει. Η κυβέρνηση διακήρυξε ευθαρσώς ότι ο νόμος Ρέππα είναι ξεπερασμένος από την πλευρά των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ακουμπώντας στις σίγουρες πλάτες του ΠΑΣΟΚ και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, θα επιχειρήσει άμεσα να νομοθετήσει σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Είναι στο χέρι των εργαζομένων και μόνο να βάλουν φρένο στην αντιασφαλιστική επέλαση. Να σταματήσουν την ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα, που εξελίσσεται, παράλληλα, με εκείνη στο Ασφαλιστικό.

Να συγκρουστούν μ' εκείνες τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις, που στηρίζουν τα σχέδια του κεφαλαίου. Να συσπειρωθούν γύρω από το πλαίσιο πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Να ενισχύσουν το ΚΚΕ, δίνοντας πολιτικά χαρακτηριστικά στην πάλη τους. Ο αγώνας των εργαζομένων θα γίνεται πιο αποτελεσματικός όσο στο στόχαστρο μπαίνει ο πραγματικός αντίπαλος: Το κεφάλαιο και τα κόμματα που στηρίζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις στρατηγικές επιλογές του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ