Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το τυρί κι η φάκα

Ετοιμη από καιρό ήταν η κυβέρνηση να ανακοινώσει τις καταστροφικές της αποφάσεις για τη μικρομεσαία αγροτιά και την αγροτική οικονομία της χώρας μας συνολικότερα. Απλώς περίμενε τη δημιουργία «ομοφωνίας από τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων και των ανώτερων αγροτικών συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών ενώσεων», εννοώντας φυσικά το ΠΑΣΟΚ και τους επίδοξους μεγαλοαγρότες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ.

Το παραπάνω - περί «ομοφωνίας» - είναι απλώς η ομολογία ότι όλοι τους από κοινού συμφωνούν στη λογική του μονόδρομου που χαράζουν οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ, μαζί και οι ελληνικές κυβερνήσεις, που επιδιώκουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς σε όφελος της μεγάλης καπιταλιστικής αγροτικής παραγωγής και των μονοπωλίων γενικότερα. Ετσι κι αλλιώς, διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ είναι η μείωση του αγροτικού πληθυσμού για τη χώρα μας σε μονοψήφιο αριθμό και, παράλληλα, η δημιουργία μεγάλων αγροτικών ιδιοκτησιών. Πράγμα που σημαίνει ότι το μέλλον σημαντικού τμήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι η «κολιγοποίηση» στα σύγχρονα τσιφλίκια που σχεδιάζονται και αναπτύσσονται, ενώ ένα άλλο μέρος της θα προστίθεται στις λίστες ανεργίας των μεγαλουπόλεων.

Ενα από τα επιχειρήματα της ΕΕ, για να στηρίξει τη μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων - οι οποίες ...«στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό» - ήταν η ...«αλληλεγγύη» στους λαούς του Τρίτου Κόσμου! Είναι αστείο, βέβαια, να υποστηρίζεται ότι οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της καπιταλιστικής ΕΕ συγκινούνται για τους λαούς του Τρίτου Κόσμου. Απλούστατα, αυτό που θέλουν είναι να σταματήσουν να επιδοτούν τον μικρομεσαίο αγρότη για να παράγει ένα προϊόν, το οποίο μπορούν να το βρουν σε εξευτελιστικές τιμές από τις πρώην αποικίες τους. Οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές τροφίμων και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων από δω και στο εξής θα προμηθεύονται πάμφθηνη πρώτη ύλη, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό στο πεδίο του ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Κάπου εδώ πετιέται και το «τυράκι» στη μικρομεσαία αγροτιά, η οποία από δω και στο εξής θα μπορεί να εισπράττει ένα κάποιο ποσό από τις αποσυνδεδεμένες επιδοτήσεις (ήδη έχουν περικοπεί σημαντικά και το 2009 θα περικοπούν ακόμη περισσότερο), ακόμα και χωρίς να παράγει απολύτως τίποτα. Με μια λεπτομέρεια: Αν οι Ελληνες μικρομεσαίοι αγρότες το ...«τσιμπήσουν», αυτόματα θα βουτήξουν στο παρελθόν του «κολίγου». Γιατί αυτή η πολιτική θα τους αναγκάσει να πουλήσουν τα χωράφια τους «μπιρ παρά» στους καπιταλιστές «τσιφλικάδες», αφού δε θα τους δίνουν τα προς το ζην.

Γι' αυτό και το ΚΚΕ εξ αρχής καταδίκασε την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Κάλεσε τους Ελληνες μικρομεσαίους αγρότες να μη δεχτούν τα «αργύρια» του ξεκληρίσματός τους και να συνταχτούν με το συνεπές αγροτικό κίνημα της χώρας, ώστε μαζί με το εργατικό κίνημα να αντιπαλέψουν την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, την εφαρμογή της από την κυβέρνηση και, συνολικότερα, την αντιλαϊκή πολιτική, ώσπου να την ανατρέψουν. Είναι μονόδρομος για τους ίδιους όπως και για όλο το λαό. Η πρόταση για την εθελοντική συνένωση των μικρομεσαίων αγροτών στον παραγωγικό αγροτικό συνεταιρισμό, στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, είναι πρόταση ζωής για την αγροτιά, ενάντια στον εφιάλτη της βίαιης προλεταριοποίησής της και της ένταξής της στις στρατιές των ανέργων των μεγαλουπόλεων.


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ