Πλούσια η συζήτηση στη χτεσινή πλατιά σύσκεψη του ΠΑΜΕ που κατέληξε σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης
Στον καθορισμό των πρώτων σταθμών στην κοινή δράση, με το σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι», κατέληξε η χτεσινή ανοιχτή σύσκεψη, που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ για την ενημέρωση Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων για το σχετικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.
Από τη σύσκεψη αναδείχτηκε ομάδα αποτελούμενη από Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους, που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη βδομάδα παράσταση διαμαρτυρίας και θα καταθέσει προτάσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και στον υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο. Επιπλέον, η επόμενη βδομάδα θα είναι βδομάδα ενημέρωσης των κοινοτήτων και πραγματοποίησης συνελεύσεων, για να αποφασιστεί συγκεκριμένο σχέδιο αγώνα με ορίζοντα τη 10η Ιουλίου, οπότε και θα ξανασυναντηθούν για να ορίσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι κοινοτήτων μεταναστών καθώς και εκπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων προκειμένου να αναδειχτούν οι παγίδες που περίτεχνα κρύβει το νομοσχέδιο αλλά και οι προτάσεις του ΠΑΜΕ για λύση των προβλημάτων των μεταναστών.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σήφης Μαυροκεφαλάκης εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο οποίος ανέδειξε τα κεντρικά σημεία του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι «αποτελεί συνέχεια αλλά και μετεξέλιξη σε ποιο αντιδραστική κατεύθυνση, του προηγούμενου της κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ. Προσαρμόζει - συνέχισε - την ελληνική νομοθεσία για τους μετανάστες στις αποφάσεις της ΕΕ όπου οι μετανάστες έχουν θέση ως φθηνό χειραγωγημένο εργατικό δυναμικό χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα». Υπογράμμισε ότι «διαιωνίζει το καθεστώς ανασφάλειας και ομηρίας από εργοδότες, κυβέρνηση και κράτος».
Νωρίτερα ο Σεΐτ, εκ μέρους της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ, επισήμανε ότι «τη στιγμή που οι Ελληνες εργαζόμενοι δέχονται τόσες επιθέσεις, είναι δυνατόν η κυβέρνηση να βοηθήσει τους μετανάστες; Οι Ελληνες εργαζόμενοι αντιδρούν στο σύνολο των προβλημάτων και μέσα σε αυτά είναι και το μεταναστευτικό. Εμείς, πρέπει να οργανωθούμε στις κοινότητες και τα ταξικά συνδικάτα, να ενώσουμε τη φωνή μας με τους Ελληνες εργάτες».
Ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων για πλευρές του νομοσχεδίου, ενώ οι μετανάστες εργάτες που πήραν το λόγο ανέδειξαν τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις συνθήκες τρομοκρατίας που βιώνουν.