Σάββατο 12 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Διευρύνονται τα «αντιτρομοκρατικά» αδικήματα

Κύριος στόχος το χτύπημα των λαϊκών αντιδράσεων και του οργανωμένου κινήματος

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπαίνουν για μια ακόμα φορά ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα δεκαετιών με πρόσχημα την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, αφού πλέον θα θεωρείται ότι βοηθούν την τρομοκρατία «οι ριζοσπαστικές ιδεολογίες», ενώ μια κατάληψη ενός εργοστασίου ή δρόμου θα μπορεί να χαρακτηριστεί τρομοκρατική πράξη!

Οι αντιδημοκρατικές προθέσεις της ΕΕ αναδείχτηκαν χτες ξεκάθαρα στη Βουλή κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, όπου και συζητήθηκε η πρόταση απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) για την τροποποίηση του νομικού πλαισίου που αφορά στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Με την πρόταση αυτή προστίθενται νέα αδικήματα στη λίστα όσων θεωρούνταν τρομοκρατικά, ποινικοποιείται η έκφραση γνώμης και χτίζεται ένα ολόκληρο πλέγμα εφιαλτικής παρακολούθησης των λαών της ΕΕ με κύριο στόχο προφανώς το χτύπημα των λαϊκών αντιδράσεων και του οργανωμένου κινήματος.

Μάταια ο αρμόδιος υπουργός, Πρ. Παυλόπουλος, σε σύντομη παρέμβασή του, προσπάθησε να πείσει ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δε γίνεται σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ισχυριζόμενος ότι στη χώρα μας υπάρχουν όλες οι θεσμικές εγγυήσεις για την προστασία τους. Χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το «ασφάλεια ή δημοκρατικά δικαιώματα» και - λίγο μόλις καιρό μετά την ενεργοποίηση των καμερών για την παρακολούθηση των διαδηλωτών - είπε ότι η κυβέρνηση δε θα ανεχθεί κανέναν περιορισμό ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Ο υπουργός δεν έπεισε ούτε τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Γ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος είπε ότι δεν πρέπει οι υπουργοί της κυβέρνησης να συμφωνούν στην περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων. «Δυστυχώς υπάρχουν υπουργοί της κυβέρνησης που στα συμβούλια υπουργών της ΕΕ συμφωνούν με τη μείωση των δικαιωμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρβιτσιώτης. Ακόμα και η τέως πρόεδρος της Βουλής Α. Μπενάκη - Ψαρούδα είπε ότι δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και να μη βλέπουμε ότι υπάρχει περιορισμός δικαιωμάτων στο όνομα της ασφάλειας.

Συναινετικός στην περιστολή των δικαιωμάτων εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπαδημητρίου (το κόμμα του άλλωστε έχει συνυπογράψει τους «ευρωτρομονόμους»), λέγοντας ότι θα δεχόταν την «ποινικοποίηση νέων συμπεριφορών» αρκεί αυτή να συνδυάζεται με την εγγύηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, κάτι βέβαια που είναι αδύνατον.

Θωρακίζουν την ελευθερία του κεφαλαίου και το αλυσόδεμα των λαών

Η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα είναι τόσο έντονη που απαιτεί καθαρές απαντήσεις από κάθε κόμμα και κάθε βουλευτή ξεχωριστά, τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Κανταρτζής. Τα προωθούμενα μέτρα, είπε, δεν είναι τυχαία, ούτε αποσπασματικά αλλά αποτελούν μια αλυσίδα που έχει παρελθόν με στόχο τη θωράκιση της ελευθερίας του κεφαλαίου μέσα στην ΕΕ και το αλυσόδεμα των λαών της.

Αμφισβητούνται αστικοδημοκρατικά δικαιώματα δεκαετιών, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, με κύρια επιδίωξη το χτύπημα των αντιδράσεων των λαών της ΕΕ. Πλέον, είπε, η επίθεση γίνεται χωρίς προσχήματα, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι θα εντάσσονται στον τρομοκρατικό κατάλογο οι «ριζοσπαστικές ιδεολογίες και η βίαιη ριζοσπαστικοποίηση» και ο καθένας καταλαβαίνει ότι οι παραπάνω έννοιες θα αποτελέσουν το άλλοθι για την επίθεση κατά του οργανωμένου κινήματος.

Ο Α. Κανταρτζής κατήγγειλε ότι είναι τέτοιο το μένος της ΕΕ που ακόμα και μια κατάληψη ενός δημόσιου κτιρίου ή δρόμου από ένα σωματείο θα μπορεί υπό προϋποθέσεις να χαρακτηριστεί τρομοκρατική πράξη. Υπενθύμισε ότι τους διάφορους «ευρωτρομονόμους» τους έχουν ψηφίσει από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ως συνέχεια σήμερα φθάσαμε στο σημείο να ποινικοποιείται η «παρακίνηση σε τρομοκρατική πράξη» ή «η πρόθεση για τρομοκρατική ενέργεια», έννοιες που είναι προφανές ότι θα χρησιμοποιηθούν κατά όσων αντιστέκονται στη σημερινή κατάσταση. Ανάμεσα στα άλλα, είπε, τίθενται και εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών που σήμερα ξεκινάνε από την παρακολούθηση του Ιντερνετ για να επεκταθούν αύριο και σε άλλες μορφές επικοινωνίας.

Αποκαλύπτοντας τον πραγματικό χαρακτήρα της ΕΕ υπενθύμισε στους θιασώτες της ότι στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες γίνονται ιδεολογικές διώξεις, απαγορεύεται σε αρκετές η δράση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, ενώ ποινικοποιείται ακόμα και η χρήση του σφυροδρέπανου. Καταλήγοντας τόνισε ότι είναι χρέος όλων να αντισταθούν σήμερα σε αυτά τα αντιδημοκρατικά μέτρα που προωθεί η ΕΕ.

Με τη σειρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης κατήγγειλε ότι στήνεται από την ΕΕ ένας τεράστιος κατασταλτικός μηχανισμός με στόχο την αποτροπή των λαϊκών αντιδράσεων. Ακόμα, είπε, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαμαρτυρήθηκε για τις προωθούμενες ρυθμίσεις από την Κομισιόν, αν και δε φθάνει στο σημείο να καταδικάσει ανοιχτά αυτές τις ενέργειες. Δεν περιμέναμε, είπε, κάτι διαφορετικό από την ΕΕ και αυτό μας διαφοροποιεί από την κριτική του ΣΥΝ, ο οποίος αποφεύγει να κάνει ουσιαστική πολιτική ανάλυση για τον πραγματικό χαρακτήρα της ΕΕ. Καυστικός ήταν στην κατακλείδα της παρέμβασής του: «Αφού η "ριζοσπαστικοποίηση" κατά την ΕΕ αποτελεί έγκλημα, δικαιούται στη χώρα μας κάποια εφημερίδα να έχει το όνομα "Ριζοσπάστης";», αναρωτήθηκε.

Αντίθετος με τα μέτρα δήλωσε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Φ. Κουβέλης, λέγοντας ότι περιορίζονται θεμελιώδη δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα. Ωστόσο, απέφυγε να θίξει το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕ που είναι αυτό που γεννά τέτοια αντιδημοκρατικά μέτρα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org