Σάββατο 12 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ομολογίες για τη φτώχεια

«Η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες αποτελούν κεντρικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι κοινωνίες, ακόμη και οι πιο αναπτυγμένες. Το πρόβλημα της φτώχειας οξύνεται από τη διεθνοποίηση των οικονομιών και την ένταση του ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο». Τάδε έφη από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, υπεραμυνόμενος των διατάξεων του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της φτώχειας με τη σύσταση του «Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής».

Με απλά λόγια, ο κύριος Αλογοσκούφης, με την πρώτη πρόταση διαπιστώνει - και σωστά - πως παράλληλα με την αύξηση του πλούτου στην παγκοσμιοποιημένη (σ.σ. καπιταλιστική) οικονομία, αυξάνεται επίσης η φτώχεια και η κοινωνική ανισότητα. Με τη δεύτερη πρόταση, ομολογεί - ηθελημένα ή άθελά του - πως η ρίζα του κακού που «οξύνεται το πρόβλημα της φτώχειας», βρίσκεται στο καπιταλιστικό σύστημα και τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων, καθώς επιδιώκοντας τη μεγιστοποίηση των υπερκερδών τους, εντείνουν το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Και, βέβαια, αυτά που δε λέει ο κύριος υπουργός, είναι, μεταξύ άλλων: Πρώτον ότι η έξαρση της φτώχειας και της κοινωνικής ανισότητας (στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες του πλανήτη), εμφανίστηκε αμέσως μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες χώρες της Αν. Ευρώπης. Δεύτερον, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, εφαρμόζοντας ευλαβικά τις πολιτικές που υπαγορεύει το κεφάλαιο, συνεχίζει να οξύνει το πρόβλημα της φτώχειας και της κοινωνικής ανισότητας στην Ελλάδα.

Και για να κρύψουν αυτήν την αλήθεια, οι κυβερνώντες, έφεραν στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ...«καταπολέμηση της φτώχειας», με το οποίο δίνουν από φέτος μερικά ψίχουλα στους φτωχούς και άπορους, με περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ