Σάββατο 12 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΧΑΦΙΕΔΟΚΑΜΕΡΕΣ»
Οδηγούν τη δίκη στις «ελληνικές καλένδες»

Οι νομικοί εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συσπείρωσης αναφέρθηκαν στις ευθύνες του ΣτΕ για την καθυστέρηση της συζήτησης

Κινδυνεύει με «κλείσιμο» η δίκη για τις «χαφιεδοκάμερες» και υπάρχει το ενδεχόμενο η υπόθεση να ρυμουλκηθεί στις «ελληνικές καλένδες», χωρίς το αρμόδιο δικαστήριο να εκδώσει απόφαση.

Κατά τη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) της προσφυγής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», η οποία στρέφεται κατά της απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) 28/2005 και ζητάει τη συνολική αποκαθήλωση των καμερών παρακολούθησης του συστήματος C4i, το οποίο τοποθετήθηκε με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και έκτοτε λειτουργεί με διάφορες παρατάσεις παράνομα και ανεξέλεγκτα, η εισηγήτρια Ειρήνη Σαρπ πρότεινε κατ' αρχήν να καταργηθεί και να «κλείσει» η σχετική δίκη, λόγω της πρόσφατης κυβερνητικής τροπολογίας του Ν. 3625/2007. Ως γνωστόν η τροπολογία αυτή άνοιξε το δρόμο για το φακέλωμα των διαδηλώσεων με πρόσχημα την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Πάντως, η εισηγήτρια αφήνει ένα μικρό «παράθυρο» συνέχισης της δίκης, εφόσον η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει ότι η απόφαση της ΑΠΔΠΧ δεν αφορά μόνο τη χρήση των καμερών για την εξιχνίαση ποινικών αδικημάτων, όπως προβλέπεται στην τροπολογία, αλλά είναι ευρύτερη και αφορά τη χρήση τους και για την πρόληψη αξιόποινων πράξεων.

Τη Δημοκρατική Συσπείρωση στο δικαστήριο εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Γ. Κατρούγκαλος, Ι. Προυσανίδης και Αγ. Βρεττός.

Στη διάρκεια της συζήτησης οι Γ. Κατρούγκαλος και Ι. Προυσανίδης σημείωσαν ότι η πρόσφατη τροπολογία του νόμου 3525/07 που τροποποιεί τον Ν. 2472/97 για τα προσωπικά δεδομένα είναι αντισυνταγματική. Πρόσθεσαν ακόμη ότι και να κρινόταν συνταγματική η τροπολογία από το ΣτΕ, δεν μπορεί να μετατοπίζονται δικαιοδοσίες από την ΑΠΔΠΧ στην εισαγγελική αρχή, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει ειδικός νόμος.

Ο Γ. Κατρούγκαλος επεσήμανε τις ευθύνες και την παρελκυστική τακτική του ΣτΕ για την καθυστέρηση της συζήτησης και τις περίεργες αναβολές που δόθηκαν, μετά από αίτημα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ΣτΕ Γ. Παναγιωτόπουλου.

Ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «Το γεγονός ότι η πρώτη αίτηση ακύρωσης δεν μπορεί να συζητηθεί και η σχετική υπόθεση θα καταργηθεί, οφείλεται στην απόφαση αναβολής που έλαβε το δικαστήριό σας και η οποία είναι κατά τη γνώμη μου αντίθετη στο δικαίωμα δικαστικής προστασίας, (άρθρο 20 Συντάγματος και 1 της ΕΣΔΑ). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ΣτΕ δέχτηκε ένα μη νόμιμο αίτημα αναβολής, όπως ήταν η απλή έλλειψη προετοιμασίας του νομικού παραστάτη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, καθώς ανέβαλε την υπόθεση σε δικάσιμο μεταγενέστερο της λήψης της ισχύος της πράξης, μολονότι γνώριζε ότι έτσι η υπόθεση δε θα μπορούσε να συζητηθεί».

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Γ. Παναγιωτόπουλος δεν έκρυψε την ενόχλησή του και απευθυνόμενος προς τον Γ. Κατρούγκαλο είπε: Αγνοείτε ότι πήραμε την απόφαση αυτή σε διάσκεψη και η συζήτηση μάς απασχόλησε για πολύ χρόνο.

Στο σημείο αυτό ο Γ. Κατρούγκαλος θέλησε να απαντήσει, αλλά ο Γ. Παναγιωτόπουλος δεν του το επέτρεψε και είπε να το κάνει στο υπόμνημά του.

Πάντως, ο Γ. Κατρούγκαλος μετά το πέρας της συζήτησης σε σχετική ερώτησή μας για το ίδιο θέμα σχολίασε πως «το γεγονός ότι το δικαστήριο απασχολήθηκε επί πολύ χρόνο πριν καταλήξει στην αντισυνταγματική αυτή απόφαση, δεν αίρει την αντισυνταγματικότητά της».

Στο μεταξύ, η Δημοκρατική Συσπείρωση σε χτεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι είναι θέληση και έκφραση του λαού να αντισταθεί και να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια σε κάθε μορφή περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συζητήθηκε η εκτροπή του Αχελώου(2013-02-16 00:00:00.0)
Σήμερα η συνέντευξη Τύπου για τις κάμερες(2008-01-10 00:00:00.0)
Το ΣτΕ έκανε δεκτό το αίτημα της ΕΛ.ΑΣ.(2006-05-09 00:00:00.0)
«Φρένο» από το Ανώτατο Δικαστήριο(2000-01-05 00:00:00.0)
Την αναβολή της εκτέλεσης της απόφασης επιδιώκει η Τουρκία(1998-09-29 00:00:00.0)
Στο δημόσιο, η λεγόμενη βασιλική περιουσία(1996-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ